*Nettavisen* Nyheter.

- Dåvøy svikter de minste

Karita Bekkemellem Orheim (Ap) er rasende over at barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) åpner for at lederne i barnehagene ikke lenger må ha pedagogisk utdanning.

10.11.04 17:59

- Laila Dåvøy svikter de aller minste når hun åpner for at lederne i barnehagene ikke lenger trenger pedagogisk utdanning, sier Karita B. Orheim til TV 2 Nettavisen.

Regjeringen sendte i går ut forslag om ny barnhagelov på høring. I lovforslaget åpner barne- og familieministeren for at barnehageansatte ikke lenger trenger pedagogisk utdanning.

-Dette er ikke en barne- og familieminister verdig. Å åpne opp for at de minste barna ikke skal ivaretas av et kompetent personale er som å skru tida tilbake, sier Orheim.

- Færre barn
Hun er også oppgitt over at Dåvøy åpner for at antall voksne per barn i barnehagene kan bli færre.

- Jeg har ikke ord for at Dåvøy ønsker at barna skal få færre voksne til å passe på seg. Alle vet hvordan det er å sende barn fra seg til noe som ikke holder mål. Dette handler om de aller minste barna som trenger trygghet og gode rammer, sier Orheim.

- Provoserer Stortinget
Hun ber Dåvøy om å forholde seg til barnehageforliket som et samlet Storting vedtok våren 2003.

- Dåvøy er blitt instruert av Stortinget til å satse på barnehagene. Derfor kan hun bare glemme forslagene som går på å redusere kvaliteten i barnehagene, advarer Orheim som er sikker på at forslaget vil skape reaksjoner blant foreldre.

Barnehagepolitisk talskvinne i FrP, Karin Ståhl Woldseth, er ikke redd for at høringsforslaget til ny barnehagelov truer barnehageforliket

- Barnehageforliket ligger fast. Om regjeringen sender ut en høring, så har dette ingen ting å bety for Stortinget, sier hun.

Hjetland oppbrakt
Også Utdanningsforbundet og Studentenes Landsforbund (StL) er oppbrakte over regjeringens forslag om ny barnehagelov.

- Barne- og familieminister Laila Dåvøy svikter barna og foreldrene med sitt utkast til ny barnehagelov. Utkastet åpner for å fjerne alle krav til areal, kompetanse og bemanning og betyr en fullstendig deregulering av barnehagesektoren, sier Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.

Lederen i Studentenes Landsforbund (StL), Njål Bele, er i harnisk over forslaget.

- Det å ikke kreve faglærte ansatte er med på å svekke kvaliteten i barnehagen. Forslaget kommer fra partiet som vil forebygge mobbing, dette er noe som i høyst grad forebygges i barnas første leveår. Derfor er det viktig at vi har faglærte barnehageansatte med høy kompetanse på barn og barns utvikling, skriver Bele i en pressemelding.

- Barne- og familieminister Laila Dåvøy sier fra seg alt ansvar med sitt utkast til ny barnehagelov. Det er også en fallitterklæring til førskolelærerutdanningen, mener nestleder i Pedagogstudentene (PS), Marius E. Bruun.

Det nye lovforslaget er nå på høring. Høringsfristen er 10. januar neste år.

TV 2 Nettavisen venter på kommentar fra Laila Dåvøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.