RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dødsdom har vært folkekrav

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Amnesty håper at ankesaken blir flyttet ut av Kisangani. - Der har det vært et folkekrav at de må få dødsdom.

Det sier generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen etter at Tjostolv Moland og Joshua French ble dømt til fem ganger dødsstraff tirsdag.

Les også:HÅNET OG DØMT TIL DØDEN

- Jeg forstår at Norge er i en delikat situasjon for vi kan ikke blande oss inn i rettssaken, men jeg håper norske utenriksmyndigheter kan øve press for å flytte rettssaken til hovedstaden Kinshasa.

Folkekrav
- I Kisangani har det vært et lokalt folkekrav om at de må dømmes til døden. Hvis saken ankes til høyesterett vil den uansett bli behandlet i Kinshasa, men kanskje det er en god idé å gjøre det allerede i neste runde, sier Egenæs.

Også NUPI-direktør Jan Egeland mener at ankesaken mot Moland og French bør finne sted ute av Kisangani.

- Det er viktig å få saken ut fra Kisangani der stemningen er meget hatsk. Kan man få saken til hovedstaden kan påvirkningskraften være bedre, sier Egeland.

Les: - Stemningen er meget hatsk

- Ikke rettferdig
- Slik vi også har rapporter fra Kongo mange ganger tidligere så har heller ikke disse fått en rettferdig rettergang.

Egenæs sier at Amnesty er fortvilet over at det igjen er idømt dødsstraff i DR Kongo, men legger til at norske myndigheter heldigvis har blitt forsikret om at henrettelsen ikke vil bli gjennomført.

Egenæs mener at norske myndigheter så langt har gjort alt de kan for å bistå French og Moland, men sier at det også fremover vil være svært viktig å bistå nordmennene gjennom ankeprosessen, og med å gjøre soningsforholdene bedre.

- I Kongo og i mange andre land får man ikke tilstrekkelig med mat og medisiner i fengslene. Forholdene i fengslene er svært vanskelige, og man er avhengig av hjelp utenfra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere