*Nettavisen* Nyheter.

- De ansvarlige må straffes

SV vil at de ansvarlige for legionella-smitten skal straffeforfølges. Smittekilden i Østfold er ikke funnet, og stadig flere blir syke.

24.05.05 11:21

- Det er ingen tvil om at de som har et anlegg har et ansvar. Har man ikke fulgt opp det ansvaret er det rimelig å ta en straff for det, sier SVs helsepolitiske talsmann, Olav Gunnar Ballo, til TV 2.

Ballo har sendt et brev til helseminister Ansgar Gabrielsen med spørsmål om endring av retningslinjene for kontroll av legionella-smitte.

I dag har eiere av kjøleanlegg et eget ansvar for å holde kjøleanlegg rent slik at de ikke danner grobunn for livsfarlige bakterier som legionella. Problemet med kjøletårnene er at de bruker damp til å kjøle ned vannet i luftkondisjoneringsanlegg. Disse vanndråpene kan bære legionella-bakterier over lange avstander.

Jaktet i natt
I hele natt jaktet smittejegerne i Fredrikstad og Sarpborg på smittekilden. Flere av de åpne kjøletårnene i området er nå gjennomgått, men så langt har man ikke funnet en klar synder. Vannprøver fra kjøletårnene blir sendt til analyse.

Mandag kveld døde ytterligere én person av legionella i Østfold. Til nå er fem døde. Tilstanden er kritisk for åtte personer. Fire av disse ligger i respirator. Totalt er 29 personer fra Fredrikstad og Sarpsborg er smittet av legionella, og 93 personer er innlagt med mistanke om smitte.

Kapasiteten sprengt
Kapasiteten ved Sykehuset Østfold er nå sprengt, og tirsdag blir 20 pasienter sendt til andre sykehus. Blant annet Oslo-sykehusene vil hjelpe til. Sykehuset forventer å få fem til åtte nye legionella-tilfeller daglig. Fordi inkubasjonstiden er cirka 10 dager, vil de smittede melde seg i minst 10 dager etter at smittekilden er stoppet. Og akkurat det kan se ut til å ta tid.

Smittejegerne i Fredrikstad har intervjuet alle som er smittet og lagt inn deres bevegelser på digitale kart. På kartet er det også lagt inn vindretningen for de siste dagene. Målet er å kunne å kunne peile seg inn på smittekilden gjennom dette kartet.

Kan være andre kilder
Mest sannsynlig er smittekilden et åpent kjøletårn, men ikke nødvendigvis. Åpne kjøletårn kan spre legionella gjennom små dråper over store avstander.

Men det kan også finnes andre smittekilder. Offentlige dusj, fontener, fuktdyser i fruktdisken i butikker, er noe av det som kan smitte. Disse smittekildene krever imidlertid at de smittede har hatt en nær kontakt med smittekilden. Hvis det er tilfelle, burde det ha vært rimelig enkelt å peile inn smittekilden ut fra de sykes forklaringer.

Nye regler
Politikerne og den politiske ledelsen har nå begynt å se på muligheten for bedre kontroll og kontrollrutiner med potensielle smittekilder som åpne kjøletårn.

På Tabloid mandag kveld innrømmet helseminister Ansgar Gabrielsen at kontrollrutinene med kjøletårn ikke er god nok.

Selv om eierne av kjøletårnene har ansvaret for å holde dem rene, er det kommunene som har kontrollmyndigheten. Problemet er at flere kommuner ikke engang vet hvor eller hvor mange kjøletårn de har i kommunen. Fredrikstad kommune er blant dem. Mandag gikk ordføreren ut og oppfordret bedrifter med kjøletårn om å melde fra til kommunen.

Statssekretær Eliasabeth Aspaker i Helsedepartementet sier til TV 2 at det kan bli naturlig å utføre kontroller ved slike installasjoner, men at det da er naturlig at eierne selv betaler for disse kontrollene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.