RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De er våre helter

(Nettavisen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Med livet som innsats gjennomsøkte Ålesunds brannmenn den sammenraste boligblokka på jakt etter overlevende.

ÅLESUND (Nettavisen): Klokken 3.37 natt til onsdag gikk katastrofealarmen. Minutter senere var første brannbil framme på ulykkesstedet i Fjelltunveien 31.

De to nederste etasjene er fullstendig knust av den digre steinblokka. Faren for at bygget skal kollapse fullstendig er overhengende.

22 beboere hjelpes ut via stiger fra altanene. Men fremdeles er det mennesker igjen inne i bygget.

Livsfarlig å ta seg inn
Det blir nå ansett som livsfarlig å ta seg inn. Men dette stopper ikke brannmannskapene i Ålesund. To brannmenn tar seg inn i det delvis sammenraste bygget og redder ut en kvinne i 50-årene.

- Samtidig som folk beveget seg ut, gikk brannmenn inn og gjennomsøkte bygget, forteller varabrannsjef Johnny Stølen ved Ålesund brannstasjon til Nettavisen.

- Dette gjorde de bokstavelig talt med livet som innsats?

- Ja, men det tenkte ikke de på der og da. De gjorde bare jobben sin. Med 200 kilo adrenalin i kroppen tenker man ikke på slikt. Man går inn og gjør en proff jobb, svarer Stølen nøkternt.

Jobber skift døgnet rundt
Siden sjokkraset har et mannskap på 10-12 brannmenn vært på vakt til en hver tid. De jobber skift med fire timer på jobb og åtte timer hvile.

- Heldigvis er ikke bemanningen noe problem. Våre folk fra Ålesund og Spjelkavik brannstasjon stiller opp som bare det, og i tillegg stiller en rekke frivillige opp, forteller Stølen.

Varabrannsjefens første beregninger gikk ut på at det ville ta 58 døgn før propangassen som ligger i en tank under ulykkesblokka, var brent opp. Nå er ikke spådommene like dystre – til tross for at det fremdeles snakkes om dager før redningsmannskaper kan ta seg inn i ruinene.

I mellomtiden kan ikke brannmennene gjøre annet enn å vente.

- Hvordan holder dere oppe motivasjonen?

- Det er ikke noe problem. Vi er en veldig sammensveisett gjeng vi på brannstasjonen. Vi tilbringer jo nesten mer tid her enn hjemme, forteller Stølen.

Kjempeinnsats
Stabssjef i politiet, Jon Kåre Flo, roser byens brannmannskaper opp i skyene:

- Brannmennene er våre hverdagshelter. De har gjort en kjempeinnsats etter raset, sier han i en kort kommentar til Nettavisen mellom to møter.

I løpet av torsdagen skal brannvesenet vurdere hvorvidt det er mulig å få propanen til å brenne raskere.

- Nå som gassen brenner, har vi kontroll. Spørsmålet er om vi skal komme raskere i mål – ved å få tømt tanken for gass på en annen måte enn å la den brenne opp, sier Stølen.

- Er det mulig å fjerne tanken?

- Alt er mulig. Spørsmålet er hvor stor risiko vi vil ta. Vi er nødt til – på en eller annen måte - å tømme tanken før vi kan gå inn i ruinene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere