- De har gjort norsk natur til en motorsportarena

FORSØK: Regjeringen vil tillate at folk på ski skal kunne bli dratt opp på fjellet med en tråkkemaskin eller en beltevogn i en forsøksordning.

FORSØK: Regjeringen vil tillate at folk på ski skal kunne bli dratt opp på fjellet med en tråkkemaskin eller en beltevogn i en forsøksordning. Foto: Paul Kleiven (NTB scanpix)

Raser mot at regjeringen åpner for catskiing i fjellheimen.

06.04.17 11:30

Regjeringen fremmet onsdag forslag om en forsøksordning med catskiing.

Catskiing vil si å transportere skiløpere med en tråkkemaskin eller beltevogn, slik at de kan stå på ski ned igjen utenfor preparerte skibakker.

«En forsøksordning gir mulighet til å finne ut om catskiing kan gi alpinsentre nye inntekter, og om virkningene for natur og friluftsliv er akseptable», skriver klima- og miljødepartementet på sine nettsider.

- Her går næring og kortsiktig profitt foran dyreliv, natur og ikke minst merkevaren Norge, sier fagsjef Siri Meland i Norsk Friluftsliv til Nettavisen.

Les også: Klisteralarm i påsken: Sjekk den forskjellen!

BRYTER: Fagsjef Siri Meland i Norsk Friluftsliv synes lite om at regjeringen åpner for catskiing. - Det bryter mot norsk friluftstradisjon, sier hun. Foto: Norsk Friluftsliv

- Folk vil ha stillhet

Meland er svært lite fornøyd med forsøket, som i seks år skal gi seks norske kommuner myndighet til å lage løyper for catskiing.

- Det bryter mot den norske friluftstradisjonen. Når vi søker ut i naturen, så er det for å oppleve stillhet og ro. Det er det de aller fleste sier når de skal ut, også de tusenvis som i dag går for egen maskin til fjelltoppene. Alt tilsier at Ola nordmann ikke synes noe om det her, sier hun.

I dag er det kun to andre land i Europa som tillater det samme; Italia og Makedonia.

- En samlet reiselivsnæring mener catskiing er en dårlig idé, med unntak av noen få alpinanlegg og et fåtall kommuner som ønsker disse arbeidsplassene, var negative, påpeker Meland.

Både NHO reiseliv, LO, Virke reiseliv, Innovasjon Norge og Norges idrettsforbund sa nei til prøveordningen i høringsrunden.

Les også: Her er årets store iskrem-nyheter

- Har motorisert naturen

Norsk Friluftsliv mener regjeringen nå ødelegger for mange.

- Det som står igjen etter denne regjeringen, er at de har motorisert norsk natur. De har gjort norsk natur om til en motorsportarena, ved å åpne for snøsskutere, vannskutere og nå catskiing, sier Meland til Nettavisen.

Hun viser til reiselivsmeldingen regjeringen la fram for to uker siden.

- Der var de veldig tydelige på at de skal selge norsk natur som ren, urørt, stille og mektig. Da er det jo en tankevekker at de uka etter tillater catskiing, hevder hun.

Meland frykter også for sikkerheten om folk ikke selv går opp fjellene.

- Catskiing åpner for at en langt større brukergruppe uten erfaring vil innta utfordrende fjellområder, noe som kan gi økt risiko for ulykker. Vi er også bekymret for økt fare for skredulykker, sier hun

Video: Dette er catskiing:


Lyses ut til kommuner

Etter fire år skal prøveordningen evalueres, og evalueringen skal gjøres ferdig slik at en eventuell permanent ordning kan tre i kraft før prøveordningen utløper.

Departementet påpeker at catskiing må skje med utgangspunkt i eksisterende alpinanlegg, og at transporten må skje langs traseer som kommunen fastsetter.

Forsøket skal utlyses med felles søknadsfrist for interesserte kommuner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.