*Nettavisen* Nyheter.

- De måtte hoppe ut

Foto: (TV 2)

- Piloten sa at han fikk tekniske problemer og foretok en kontrollert nødlanding. De skjønte etter hvert at de hadde landet på en elv og måtte hoppe ut for å komme seg i sikkerhet.

06.02.04 17:03

Det sier Roy Espen Olsen fra Våler i Østfold til TV 2 Nettavisen. Olsen var ikke selv med i helikopteret, men er en av ca. 65 personer som har leid helikopteret i forbindelse med Rally Sverige i Karlstad.

Tre av dem var om bord på helikopteret da det fredag morgen nødlandet og sank i elven.

Både de tre norske passasjerene og den 33 år gamle piloten kom fra det hele uten skader. Til TV 2 Nettavisen forteller Olsen at helikopteret skulle nordover fra Hagfors i Värmland for å følge fredagens rallyetapper fra lufta.

Granskes
Granskningen av ulykken er allerede i gang. Den svenske havarikommisjonen leder arbeidet, men også norske myndigheter deltar.

- Som ansvarlig myndighet for et norsk helikopter, ønsker også vi å finne ut om helikopteret er brukt i henhold til regelverket, sier informasjonsdirektør Robert Haast i Luftfartstilsynet til TV 2 Nettavisen.

Luftfartstilsynet er særlig opptatt av hvorvidt eieren av helikopteret hadde lov til å frakte personer ved og ta penger for dette, det vil si såkalt taxiflygning.

- Vi ønsker å få en avklaring på måten helikopteret er brukt, om det dreier seg om privat helikopterflygning eller om det er kommersiell flygning fra en bedrift. Kravene er nemlig svært forskjellige, sier Haast.

Ved transport av personer fra a til b for pengebetaling, kreves det at man har en lisens. Ifølge Luftfartstilsynet vil et privat helikopter normalt ikke ha en slik lisens, og har dermed ikke lov til å frakte betalende passasjerer.

Uanmeldt
Politiet reagerer på at det er hele 27 helikoptre som har meldt sin ankomst til Rally Sverige.

- Det er veldig mye. Området er ikke så stort, sier informasjonssjef Sten Persson hos politiet i Värmland til TV 2 Nettavisen.

Det norske helikoptret er ikke blant de 27 foranmeldte helikoptrene. Fredag ble piloten avhørt av svensk politi.

- Piloten har fortalt at han hadde tekniske problemer, og at han så gjennomførte en kontrollert nødlanding, sier Persson.

Null uhell
Helikopteret av typen Robinson 44, har bedriften Helikoptertjeneste i Ålesund registrert som eier. Helikopterets base har vært ved Drøbak i Østfold.

Luftfartstilsynet opplyser at det sunkne helikopteret ikke tidligere har vært utsatt for uhell eller lignende. Sertifikatet til piloten er også i sin fulleste orden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag