RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De mener Norge er i krig med muslimene

Sist oppdatert:
Forfatter og journalist Lars Akerhaug mener at dagens pågripelser tyder på at PST vil slå hardere ned på nordmenn som deltar i krigshandlingene i Syria.

For første gang har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet en person for å ha planlagt å reise til Syria for å delta i en terrororganisasjon.

PST pågrep tirsdag tre menn i 20-årene for deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon.

Se intevju med Lars Akehaug over.

Kun to av mennene skal ha kjempet i Syria. De tre er alle norske statsborgere; en av dem er født i Somalia, mens de to andre er født i det tidligere Jugoslavia og er brødre. To av de pågrepne er brødre av en nordmann som tidligere er drept i Syria.

To av de siktede, på 24 og 27 år, er brødre fra Bærum, melder Budstikka. Avisen er kjent med identiteten til de to pågrepne og var tirsdag morgen i kontakt med deres far.

– Jeg visste ingenting om hva de skal ha drevet med, og skjønner ikke hva som har skjedd. Jeg tror de må ha blitt hjernevasket av noen i det religiøse miljøet. Det hele er forferdelig, sier faren til Budstikka.

– To av de tre er siktet for å ha deltatt som fremmedkrigere i Syria på et tidligere tidspunkt. Alle er siktet for å planlegge å slutte seg til ISIL i nær fremtid. Og to av dem er siktet for annen materiell støtte til ISIL, sier avdelingsdirektør Jan Glent ved etterforsknings- og påtaleavdelingen i PST til NTB.

ISIL, «Den islamske staten i Irak og i Levanten», er en utbrytergruppe fra al-Qaida og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. PST anser også gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

Seks år

PST vet ikke sikkert at to av dem har kjempet for ISIL i Syria tidligere. Men Glent sier det « i hvert fall er skjellig grunn til mistanke». De tre er imidlertid ikke siktet for å ha planlagt terrorhandlinger mot norske interesser.

De er siktet etter straffelovens paragraf 147d. Den ganske ferske paragrafen omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

Første gang

– Er dette første siktelse av denne karakter i Norge?

– Nei, det er det ikke. Vi siktet en person i februar for å ha deltatt aktivt sammen med Isil, sier Glent.

– Men en av dem som ble siktet i dag har ikke vært i Syria ennå?

– Nei, så det har ikke skjedd tidligere.

– På hvilken måte ser dere dette som en testsak, denne paragrafen er relativt ny?

– Vi har ikke sett det direkte som en testsak, men det er elementer av testsak i det i og med at det ikke er noen rettspraksis når det gjelder bestemmelsen.

Problematisk

Det å bli siktet for bare å ha planlagt å reise ned, er det problematisk?

– Det er problemer opp mot det. Det blir et spørsmål om forsøkets nedre grense. Men når vi skal pågripe, så er vi i en samordnet aksjon hvor det er klart avverge-element, så er det vanskelig å finne et ideelt tidspunkt, sier Glent til NTB.

– Ser dere for dere at det her blir vanskelig å få dømt vedkommende som ikke har vært i Syria tidligere?

– Nei, alle de tre er siktet for minst to forhold. Jeg vil ikke spekulere nærmere på hvor vanskelig det blir.

De tre mennene skal avhøres tirsdag og vil tidligst bli fremstilt for varetekstfengsling onsdag. Det er uklart om alle tre har fått oppnevnt forsvarere ennå, men John Christian Elden skal være forsvarer for mannen med somalisk bakgrunn.

Preventiv effekt

Glent sier PST håper på en preventiv effekt av siktelsene:

– Det er flere formål. Men det er håp om at det også vil ha en preventiv effekt utad. Og at personer går med planer om å slutte seg til ISIL og andre terrorgrupperinger, vet at de risikerer straffeforfølgelse i Norge.

– Hvor alvorlig blir det da om dere ikke har grunnlag nok til å få dem dømt?

– Vi kan ikke alltid vente på en 100 prosent sikker sak. særlig ikke saker som gjelder nye straffebestemmelser. Så en viss risiko her må vi kunne leve med. Men vi mener vi har en god sak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere