*Nettavisen* Nyheter.

- De solgte en dødsfelle

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): - Han solgte kommunen en dødsfelle, sier foreldrene til Lena Markussen Tømmerås (12) som omkom da lekeapparatet falt sammen.

08.11.04 13:31

Beregninger fra DNV, som ble lagt frem av statsadvokat Hilde Stoltenberg i Salten tingrett mandag, viser at dersom syv barn på 45 kilo brukte huskestativet samtidig og i samme rytme, ville brukstiden på utstyret tilsvart kun 1,8 timer før det ville ha kollapset.

Tiltalt for drap
Lena Markussen Tømmerås (12) døde i slutten av august i fjor etter at lekeapparatet hun brukte falt sammen.

Både produsenten og leverandøren er i Salten tingrett tiltalt for uaktsomt drap.

Under rettssaken kom det frem at husken tålte sjokkerende lite.

Lekeapparatet av typen «Jungel» ble satt opp høsten 2002 ved Østbyen skole i Bodø, men ble tatt i bruk først da resten av anlegget stod ferdig 26. mai 2003. Allerede etter en dags bruk var den vertikale stolpen på toppen av stativet såpass bøyd, at lekeapparatet ble stengt.

Produsenten fikk da beskjed om å utbedre og forsterke apparatet.

Dette ble gjort ved at skjøtene på apparatet ble sveiset og på denne måten forsterket. Stativet ble tatt i bruk onsdag 20. august 2003.

På kvelden 28. august 2003 knakk apparatet sammen, og knuste 12 år gamle Lena Markussen Tømmerås sin fot. Hun døde senere på kvelden av skaden på sykehuset i Bodø.

Bare to apparater
Det er solgt flere «jungelapparater», blant annet i Stavanger-området, men det ble kun montert to apparater av denne typen som forårsaket Lena Markussen Tømmerås' død.

Disse apparatene ble montert ved Østbyen skole (ulykkesapparatet) og ved Skaug skole utenfor Bodø. Apparatet ved Skaug skole ble demontert umiddelbart dagen etter ulykken.

Etter ulykken i fjor uttalte overingeniør Knut Strengelsrud i Det Norske Veritas (DNV) til TV 2 Nyhetene at lekeapparatet var kraftig underdimensjonert og derfor aldri burde ha vært tatt i bruk.

- Delvis skyldig
Under rettssaken mandag sa produsenten seg delvis skyldig i brudd på produktkontrolloven.

Statsadvokaten i Nordland mente at Bodø kommune, som kjøpte og bestilte utstyret, ikke har handlet uaktsomt og derfor ikke kan klandres for ulykken.

Men nå i ettertid har riksadvokaten siktet Bodø kommune for brudd på produktkontrolloven, og vurderer nå om det skal utstedes forelegg.

Produsenten forklarer i Salten tingrett i formiddag at han aldri var i tvil om at apparatet ville holde en slik tøff bruk, og at utstyret etter hans mening ikke var underdimensjonert. Apparent ble laget etter en skjønnsmessig vurdering og på fritt grunnlag.

- I ettertid ser jeg at dette ikke stemte, forklarte han.

Det ble heller ikke gjort noen beregninger på om dimensjoneringer, og at det faktiske utstyret ville holde ved aktivt bruk. Det var produsenten selv som kjøpte materialet, men selve jobben med å sveise sammen utstyret ble gjort av et annet firma.

Det ble laget arbeidstegninger, men ikke tegninger på hvordan utstyret skulle settes sammen.

Utstyret bestod av tre deler og var ikke vanskelig å sette sammen, forklarte tiltalte.

Lekeapparatet ble deretter overlatt til selger for videre montering ved Østbyen og Skaug skole i Bodø.

- Etter ulykken var jeg i villrede om hva jeg skulle gjøre, sa tiltalte i Salten tingrett.

Om sin egen bakgrunn forklarte den tiltalte produsenten at han har tre år med teknisk skole fra 1967 og at han i dag er ansatt i et eget AS.

Produsenten sier at han aldri har laget bevegelige lekeapparater tidligere. Dette var første gangen. Han er heller ikke kjent med lekeplass-forskriften,

Foreldrene: - Han solgte en dødsfelle
Foreldrene til Lena, Svein Tømmerås og Lisbeth Markussen Tømmerås, følger rettssaken.

For dem har tiden stått stille siden ulykken som tok livet av deres datter 28. august i fjor.

- Han solgte kommunen en dødsfelle, sier foreldrene om leverandøren av lekeapparatet.

De er rystet over det de hører i retten mandag, og mener dette dreier seg om ansvarsfraskrivelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.