RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- De var med på å berge livet til mine barn

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Moren synes det er trist dersom soldatene blir straffet for å ha hjulpet til med å redde barna hennes.

Mandag opplyste forsvarsminister Grete Faremo på en pressekonferanse at to norske offiserer deltok i aksjonen da barna til tidligere OL-vinner Khalid Skah ble fraktet ut av Marokko.

De to offiserene var ifølge Faremo på ferie da aksjonen fant sted, og hun karakteriserte det hele som uakseptabelt.

Men moren til barna, Anne Cecilie Hopstock, har en annen oppfatning. Hun takker soldatene.

- De var med på å berge livet til mine barn, sier Hopstock til Nettavisen, gjennom sin advokat Marte Svarstad Brodtkorb.

- Trist om det ødelegger
Hopstock synes det er trist dersom karrieren til offiserene nå blir ødelagt.

- Det vil være svært trist dersom deres karrierer blir ødelagt fordi de stilte opp når norske myndigheter nølte, moren, før hun presiserer:

- Vi hadde ikke kjennskap til deres bakgrunn.

Morens advokat forteller til Nettavisen at det var «Petter» som organiserte aksjonen, og at det var han som ordnet kontakt med soldatene. «Petter» er en tidligere politimann.

- Vi stolte på «Petter», og det hadde vi jo grunn til. For «Petter» og hans hjelpere klarte å få barna hjem på en bra måte, en veldig udramatisk og fin måte, sier Svarstad Brodtkorb.

- Moren er jo ansvarlig for dette, men hun hadde ikke klart det uten «Petter», sier advokaten.

- Fikk ikke betaling
De to offiserene har fortalt til Forsvaret at de ikke fikk noen form for betaling for å føre barna ut av Marokko.

- De bedyrer at de ikke har mottatt godtgjørelser, utenom å få dekket sine egne utlegg, sier forsvarssjef Harald Sunde til VG Nett.

Overfor NTB presiserer Sunde at Forsvaret ikke var involvert.

- Jeg kan på det sterkeste avvise at dette på noe hold var godkjent fra Forsvarets side. Dette er et oppdrag de har påtatt seg rent privat, sier Sunde til NTB.

- Selv om disse to opptrådte på fritiden som mannskap på en seilbåt, er det skapt tvil om dette var en formell og offisiell forsvarsoperasjon eller en privat aksjon. Det påhviler de ansatte i våre spesialstyrker et særlig ansvar, fordi de trenes og utdannes til ferdigheter som tilhører Forsvaret og ingen andre, sier Sunde til NTB.

- Visste ikke om UD-transport
På mandagens pressekonferanse opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre at ansatte ved den norske ambassaden i Marokko kjørte barna til et avtalt møtested den dagen da barna skulle fraktes til Norge.

Dette er nytt for moren, ifølge hennes advokat.

- Vi visste ikke at det var ambassadefolk som kjørte barna ut, men jeg ser at det de gjorde var helt nødvendig for å redde barnas liv, sier Svarstad Brodtkorb til Nettavisen.

Svarstad Brodtkorb påpeker at det var en dramatisk situasjon.

- Du må huske på den kaotiske situasjonen vi var i når det skjedde. Alt foregikk veldig fort. Men det var barna som klarte å rømme, det var de som gjorde hovedjobben selv da de rømte fra faren sin. De gjorde en fantastisk jobb selv, og så tok ambassaden ansvar så mor fikk mulighet til å hente dem hjem, sier hun.

- Barna må få leve normalt
Advokaten forteller at de to barna nå er hjemme hos sin mor.

- Barna er hjemme hos sin mor, og nå må de få lov til å leve et så normalt liv som mulig, sier Svarstad Brodtkorb.

Hun opplyser at det er et sikkerhetsopplegg rundt dem, uten at hun ønsker å utdype dette.

- Går det bra med barna?

- Ja, det er tøffe barn. Det viser det at de greide å rømme også, sier hun.

- Hvor mye har aksjonen kostet for moren?

- Det har kostet mye. Se for deg alle reiser ned til Marokko og alle telefonregninger, svarer advokaten.

- Forsvarer ikke aksjoner
Moren har sammen med advokaten nå gitt ut bok om saken, som de håper vil bidra til at ingen andre vil oppleve noe lignende.

- Vi ga ut boken fordi vi ønsket en diskusjon på barnebortføringssaker, fordi vi opplevde i saken at det er veldig mye manglende kunnskap og at det er en del grep som enkelt kan tas så regelverket kan bli bedre, sier Svarstad Brodtkorb til Nettavisen.

- Vi ønsker jo nettopp ikke at andre barn skal komme i den situasjonen at de må rømme, og man må ha aksjon for å redde dem ut av landet. Vi vil jo nettopp ikke at det skal være nødvendig, og vi forsvarer ikke sånne aksjoner, sier advokaten, som blant annet mener det må bli forbudt med dobbelt statsborgerskap og at man må inngå bilaterale avtaler så man har nettverk når slikt skjer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere