*Nettavisen* Nyheter.

- Dekker bordet for arbeidslivets banditter

ADVARER: Anders Evenstuen er arbeidslivspolitisk talsmann i partiet Rødt og advarer mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Rødt frykter en utvikling med flere vikarer, færre fast ansatte og økte mafiatilstander i norsk arbeidsliv.

OSLO (Nettavisen): De varslede endringene i arbeidsmiljøloven vil øke andelen midlertidige ansatte i norsk arbeidsliv, svekke fagbevegelsens rolle som vaktbikkje og åpne døra for mer arbeidslivskriminalitet.

Det mener partiet Rødt, som slutter rekkene bak fagbevegelsen i kritikken av forslaget som nå er ute på høring.

- Med dette forslaget er ikke lenger fast arbeid normen. Endringene som er på trappene vil gjøre at en større andel av Norges befolkning ikke vet hva de gjør neste år. Dette er endringer som også vil påvirke folks økonomi, pensjon og muligheten for å få huslån, sier Rødt-politiker Anders Evenstuen til Nettavisen.

- En av grunnsteinene

Mens arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) mener det kun er snakk om mindre justeringer, mener Evenstuen, som er arbeidslivspolitisk talsperson i Rødt, at regjeringen tar vekk en av grunnsteinene i arbeidsmiljøloven og bereder grunnen for et radikalt skifte i norsk arbeidsliv.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL MYKE OPP: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) presenterte i sommer forslag til endringer i arbeidsmiljøloven med høringsfrist til høsten. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


- Det er ganske drastisk. Arbeidsmiljøloven sier i dag at fast ansettelse er normen. Dette er en av grunnsteinene i dette byggverket. Regjeringen vil nå likestille midlertidig ansatte med fast ansatte. Det vil øke andelen midlertidig ansatte i arbeidslivet, en gruppe som ikke vil stikke hodet fram og kreve sine rettigheter i samme grad. På sikt mener jeg det vil svekke norsk arbeidsliv, gi mindre kompetanse og mindre omstillingsevne. Vi blir tvunget inn i et kappløp på bunnen der det handler om å kutte lønninger, sier Evenstuen.

38-åringen er selv utdannet førskolelærer, men jobber nå i industrien i en ventilasjonsbedrift i Hallingdal og er også tillitsvalgt i Fellesforbundet.

Han tror fagbevegelsens rolle som vaktbikkje i arbeidslivet blir svekket med økt gjennomtrekk og flere midlertidige.

Les også: Slik vil han forandre vår arbeidsdag

Avslører grove brudd

Avsløringer av arbeidsmarkedskriminalitet gjør debatten om endringer i arbeidsmiljøloven svært aktuell. I Bergen ble det under tilsyn denne våren avslørt grove brudd på ulike typer lovverk i åtte av ti selskaper i byggebransjen. I kjølvannet av disse sakene har Arbeidstilsynet mistanke om hvitvasking av penger, svart arbeid og også menneskehandel.

Regiondirektør Borghild Lekve ved Arbeidstilsynet på Vestlandet uttalte til NTB tidligere i sommer at situasjonen er verre enn noen gang.

- Vi ser useriøse i flere bransjer enn det vi har sett tidligere, sa hun.

- Gavepakke til mafiaen

- I en situasjon hvor kriminelle nettverk får et fastere grep om flere bransjer, er det rene galskapen å svekke arbeidsmiljøloven. Det er en gavepakke til mafiaen. Regjeringen dekker bordet for arbeidslivets banditter, sier Anders Evenstuen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FASTERE GREP: - I en situasjon hvor kriminelle nettverk får et fastere grep om flere bransjer, er det rene galskapen å svekke arbeidsmiljøloven, mener Anders Evenstuen, arbeidslivspolitisk talsperson i partiet Rødt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Han peker på byggebransjen og restaurantbransjen som spesielt utsatte, men drar også fram bilvask og frisørbedrifter.

Kritisk til privat arbeidsformidling

Han frykter at bemanningsbyråene vil bidra til et voksende C-lag i arbeidslivet med svingdørsansettelser og vikarer på lavere lønn. Evenstuen advarer mot snusket i bransjen og hevder en svekkelse av arbeidsmiljøloven gjør det lettere for de useriøse.

- I stedet for å legge til rette for enda mer kriminalitet i arbeidslivet, bør regjeringen sette en stopper for bemanningsbyråene. De bør innføre samme begrensning på privat arbeidsformidling som man hadde i år 2000. Før 2000 var privat arbeidsformidling forbudt, sier Evenstuen.

Han peker på at vikarbyråene i dag får oppsiden og profitten mens staten med NAV må ta nedsiden.

Krevde én måneds utsettelse

Fagforbundene LO, Unio og YS krevde i et brev til departementet en utsettelse på én måned, men fikk ikke medhold.

Arbeids- og sosialdepartementet opplyste tidligere denne måneden at de delvis har utsatt fristen for høringen til torsdag 9. oktober, men den utsatte fristen gjelder ikke forslaget om midlertidig ansettelse.

LO skuffet

LO-sekretær Are Tomasgard er skuffet og mener regjeringen med dette har bestemt seg for at samarbeidet med arbeidslivets parter ikke er viktig.

Sosialpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, kritiserer også regjeringen for å gamble med sentrale deler av norsk arbeidsliv.

- Å endre arbeidsmiljøloven på så omfattende områder, og åpne opp for mer midlertidige ansettelser, vil ha store konsekvenser for arbeidslivet. Regjeringen viser tydelig at den her styres av ideologi og ikke forskning, sier hun til NTB.

Fakta

Arbeidsmiljøloven i endring

Statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Thor Kleppen Sættem (H), sier til NTB at fagforbundene har fått tilstrekkelig med tid på å forberede seg til høringen.

- Selv om detaljene i regjeringens forslag ikke ble kjent før i juni, har hovedtrekkene vært godt kjent både fra fjorårets valgkamp og Sundvolden-erklæringen, sier Sættem.

Frp-leder Siv Jensen forsvarer reformene som nå er på trappene og snakker om «modernisering» og «fleksibilitet».

Klikk på bildet for å forstørre.

FORSVARER: Finansminister Siv Jensen (Frp) forsvarer regjeringens omstridte jobbreformer. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


- Vi sier ikke at midlertidige ansettelser nå skal være hovedregelen og faste ansettelser tilfeldig, understreker Jensen.

- Vi sier at fast ansettelse skal være hovedregelen, og vi skal i mye større grad regulere det slik at det er kravet. Men på veien til fast ansettelse er det for mange ikke noe alternativ. Man kommer seg ikke inn i arbeidslivet, sier hun til NTB.

Inviterer til kommune-dugnad

Rødt har samtidig med sin kritikk av jobbreformene invitert andre partier til en dugnad for å bli kvitt det de kaller lavest-pris-tyranniet ved kommunale anbud. Slik ønsker de at lokalt næringsliv og arbeidstakere i større grad skal vinne fram i konkurransen lokalt. Endringer i EU-regelverket gjør at kommunene i større grad kan stille krav til anbydere, for eksempel krav om tariffavtale, at lønn skal utbetales på norsk konto, at bedriften er en lærlingebedrift.

- Dette kan kommunene nå gjøre med EU i ryggen, sier Anders Evenstuen til Nettavisen.

- Hva med kommunenes behov for å holde kostnadene nede og få skattekronene til å strekke lengst mulig?

- Hvis lokale renholdsbedrifter og anleggsfirmaer går dukken fordi kommunen hele tiden skal velge lavest anbud, er det dårlig kommuneøkonomi på sikt. Det vi tar til orde for er å ta vare på lokalsamfunnet i større grad, sier han.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.