RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Demokratiet svekkes

Hovedkonklusjonen i Maktutredningen er at demokratiet svekkes i alle ledd. Innvandrere deltar ikke i det politiske systemet og norsk politikk er utydelig.

Maktutredningen la fram sin sluttbok tirsdag, og oppsummerte fem års arbeid fra mer enn 200 forskere. Endringene av grunnlaget for folkestyret er en hovedlinje i sluttrapporten, skriver NTB.

Statskirken på vei bort

Utredningen beskriver Norge som et land der statsmakten har hatt en sterk forankring i brede folkebevegelser og massepartier, men dette bildet er blitt foreldet på kort tid.

Statskirken vakler, staten er blitt en oljestat med omfattende eierskap i næringslivet, og utnyttelsen av fellesressurser som fisk og vannkraft er i ferd med å bli privatisert.

Utydelig politikk

De politiske alternativene blir utydelige, og et stort flertall av folket mener partiene ikke tar hensyn til hva folk mener. Folk er like politisk interessert som før, men de kanaliserer interessen gjennom saksrettede aksjoner og velforeninger.

Medieutviklingen har svekket partienes evne til å mobilisere massene om langsiktige programmer. Mediene kan krone eller detronisere politiske ledere, men formidler i mindre grad sammenhengen i de politiske alternativene.

Ny underklasse

Maktutredningen mener også at det norske samfunnet er i ferd med å få en ny underklasse av etniske minoriteter i lavtlønnsyrker.

Dessuten deltar ikke store deler av innvandrerbefolkningen i det norske politiske systemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere