*Nettavisen* Nyheter.

- Den største brannen på 45 år

Foto: Hommedal, Marit

03.02.14 21:25

Etter 2. verdenskrig har det bare vært en brann i Norge på størrelse med den i Lærdalsøyri i Sogn og Fjordane.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet.

– Dette er nok en av de aller største brannene vi har hatt i moderne tid, sier sjefingeniør Terje Olav Austrheim i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) til NRK.

Den forrige brannen av samme størrelse var i Tromsø i 1969. Da brant 24 hus ned, deriblant gamle bryggehus og den tradisjonsrike Arbeiderforeningen.

Bergen ble rammet av en bybrann i 1955, der halvparten av bygningene på Bryggen brant ned. Selv om den ikke var like stor i omfang, ble den kalt en kulturhistorisk tragedie.

DSB har kartlagt alle byer og bygder som har strøk med verneverdig tett trehusbebyggelse. Det finnes 167 slike verneverdige strøk i Norge, og Lærdal kommune har to av dem.

– Brannen i Lærdal viser hvor farlig kombinasjonen brann og vind er. Så lenge brannen får spre seg med sterk vind, vil det kunne skje hvor som helst, sier Austrheim.

Vil ha uavhengig gransking
DSB vil ha en uavhengig kommisjon til å granske brannen i Lærdalsøyri natt til søndag.

– Når en brann sprer seg så raskt er det alltid grunn til å undersøke om det hadde vært mulig å begrense den, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Hun sier at kommisjonen bør være uavhengig av direktoratet, slik at den også kan granske DSB sin rolle i krisehåndteringen. Granskningen skal også ta for seg mulig forebygging og håndtering av brannen.

DSB vil evaluere brannen. Direktoratet har stilt krav om brannsikring til kommunene og vil undersøke om Lærdal kommune har fulgt kravene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag