RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Derfor er vi i Norge

Sist oppdatert:
- Når vi står på gata, lider vi, forteller nigerianske prostituerte. Les deres historie her.

Hver dag tar Grace bussen fra sin toromsleilighet i hovedstaden til Karl Johan. Hun går av på Jernbanetorget, og møter blikkene til mennene. Hun flørter og kommer med tilbud. Hun er på jobb.

Du kan lese hele rapporten «Afrikanske drømmer på europeiske gater» her.

For fem-seks år siden kjempet hun seg fram på buss og til fots i Vest-Afrika, og betalte agenter for informasjon om hvordan hun skulle komme seg videre. Fordi hun var pen og kvinne, kom hun seg med en båt fra Marokko.

Med skyhøy gjeld til hjelperne nådde hun innfallsporten til Europa, Spania, og deretter Italia, hvor hun fikk oppholdstillatelse. Jobben hun fikk i en fabrikk, strakk ikke til, og hun ble leilighetsprostituert.

I dag betjener hun gjelden fra Norge som en av de synlige, nigerianske prostituerte på gata.

- Lider
De nigerianske prostituerte plager kanskje mennene på Karl Johan. Men de fleste kvinnene er i Norge på grunn av fattigdom.

- En rekke av kvinnene forteller at de er sendt til Europa for å styrke familiens situasjon hjemme. Mange oppgir at de kommer fra landsbygda, der det er stor fattigdom i forhold til i byen, forteller Fafo-forsker May-Len Skilbrei.

Sammen med to andre forskere har de møtt 83 nigerianske prostituerte i Oslo og Stavanger. 13 av dem er personer de har truffet flere ganger og hatt dybdeintervjuer med.

For mange av jentene handler det å prostituere seg om å følge forpliktelser. De setter sin ære i å hjelpe familien sin fra det de oppgir å være en vanskelig situasjon.

- Når vi står på gata, så lider vi. Men jeg ofret livet mitt. For å være her i Europa må jeg jobbe for å brødfø familien min. Ellers vil de dø av smerte eller sult. Det vil jeg ikke¿..Men jeg gjør det for familien min, og for at mine yngres søsken skal slippe å reise til Europa, forteller Molly.

Dobbel gjeld
Ifølge forsker Skilbrei tar flere av jentenes familier opp lån eller selger ting for at en av deres døtre kan reise til Europa. Og jentene føler at de må betale tilbake.

De oppgir også at de gjør det for brødrene sine. Noen finansierer også farens nye liv med ny kone og barn. Andre betaler til fjerne slektninger de ikke har noe forhold til, og ikke akkurat frivillig.

De fleste familiene i Nigeria tror det er masse penger å hente i Europa og nå Norge. Men de fleste jentene blir skuffet. Kundene er færre enn i Øst-Europa. Dermed blir ikke inntjeningen så stor. Dessuten er det dyrt i Norge. Og et slit å stå på gata.

I tillegg skal gjelden for å få hjelp til overfarten til Europa betjenes. For noen av kvinnene er den veldig høy. Enkelte oppgir at de skylder opptil 400.000 norske kroner. Andre har betalt rundt 70.000 kroner for sitt nye liv.

Og trusselen dersom de ikke betaler, er høy. Agentene truer med å ta livet av kvinnene eller familien deres.

Bakmenn også kvinner
- Det er få kvinner som vil gå i detalj på hvem som har hjulpet dem til Europa, eller hvem som har brakt dem inn i prostitusjonsmiljøet. Noen styres av en mannlig hallik eller kjæreste som holder til i et annet europeisk land. Andre er knyttet til en kvinnelig hallik som befinner seg i det samme miljøet, sier Skilbrei

De kvinnelige hallikene går under betegnelsen «madam». Ofte bor de sammen med de nigerianske kvinnene, og har kommet til Oslo tidligere.

Fafo-forskerne er ikke tvil om at det om at det finnes kvinner som organiserer andre kvinners prostitusjon på en slik måte at det utgjør hallikvirksomhet, og antagelig også menneskehandel.

Av undersøkelsen fremgår det at mange av de nigerianske prostituerte som trekker på gata i Oslo, gjerne ville hatt hvilken som helst annen jobb enn å arbeide på gata.

Nå vil justisminister Knut Storberget gjøre kvinnenes situasjon bedre. Han tror ikke en kriminalisering av prostitusjon er veien å gå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere