RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SYKEMELDT: Max Hermansen har vært i nyhetsbildet etter å ha tatt initiativ til en norsk Pegida-bevegelse mot islam. I fjor høst havnet læreren i konflikt med elever på grunn av sin islamkritiske holdning. Nå er han sykemeldt.
SYKEMELDT: Max Hermansen har vært i nyhetsbildet etter å ha tatt initiativ til en norsk Pegida-bevegelse mot islam. I fjor høst havnet læreren i konflikt med elever på grunn av sin islamkritiske holdning. Nå er han sykemeldt. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Det ble farlig for meg å undervise

Sist oppdatert:
Pegida-talsmann Max Hermansen sier han sykemeldte seg som lærer av frykt for sin egen sikkerhet i klasserommet.

OSLO (Nettavisen): - Jeg ble sykemeldt fordi jeg så at det å gå tilbake til undervisningen kunne være farlig for meg. Det var mitt valg, og det handlet om min egen sikkerhet.

For første gang forteller Max Hermansen sin versjon av hva som skjedde før han i fjor høst ble sykemeldt som lærer og om advarselen han fikk fra Utdanningsetaten i Oslo 4. november.

Mandag stilte Hermansen seg i spissen for nok en marsj i Oslos gater mot islam og muslimsk påvirkning, et arrangement som samlet rundt 130 deltakere. Den første marsjen 12. januar samlet rundt 190 personer. Planen ifølge Hermansen er å arrangere slike marsjer hver uke framover etter mønster fra den tyske Pegida-bevegelsen.

Les også: - Flere har sagt beklager

Fram til oktober i fjor var 54-åringen samfunnsfaglærer på Kuben videregående og Etterstad videregående skole i Oslo, men nå er han sykemeldt.

- Skal ikke risikere helsen vår

- Vi som lærere har en jobb å gjøre i klasserommet. Vi skal ikke risikere helsen vår på grunn av et økende antall pøbler, sier Hermansen til Nettavisen.

Hermansen havnet i konflikt med elevene på grunn av sine kritiske synspunkter og ytringer om islam. Ifølge ham gjelder det hans private ytringer blant annet på Facebook. Overfor Nettavisen erkjenner han at han som lærer må vise respekt for andres religioner, men at sider ved islam må kunne diskuteres i klasserommet i tråd med lærerplanen.

Les også: - Lærere må kunne ytre seg kritisk om islam

- En totalitær ideologi

- Islam er ikke bare er en religion, men også en totalitær ideologi. Da mener jeg det er grunnlag for å diskutere den politikken, sier han.

Selv hevder han å ha opptrådt profesjonelt som lærer og forholdt seg til lærerplanen og Opplæringsloven. Elevene skal ha opplevd at han fremmet sitt syn på islam og ikke var åpen for diskusjon. Hermansen har også tidligere fått påtale som lærer for uttalelser om islam. I et brev fra Utdanningsetaten 4. november fikk han klar beskjed: Han ble bedt om å vokte seg for å gi uttrykk for sine islamkritiske holdninger i undervisningen. Hermansen mener selv han har vært seg bevisst dette.

Til Nettavisen sier Hermansen at han gjerne vil tilbake til klasserommet, men at Utdanningsetaten må sørge for at det er trygt.

Ved skolestart høsten 2014 skulle han for første gang undervise i samfunnsfag. Tidligere hadde han undervist i transport- og logistikk. Nå skulle 54-åringen – med lang erfaring fra Forsvaret – undervise klasser i samfunnsfag, fire på Kuben og to på Etterstad.

Møtte fiendtlig holdning

Hermansen forteller at han selv etter kort tid søkte om permisjon fra undervisningen på den ene klassen på Kuben videregående skole fordi han møtte det han opplevde som en svært fiendtlig holdning fra elevene. Senere valgte han å be om en sykemelding fordi han opplevde truende oppførsel fra elever på Etterstad videregående.

I de aktuelle klassene var det ifølge Hermansen en stor andel elever med innvandrerbakgrunn.

- I den ene klassen på Etterstad møtte jeg en svært fiendtlig holdning. Det var en opphetet stemning, og etter få timer i klasserommet følte jeg det var helt håpløst å være der. I et møte med rektor ba jeg om å få slippe å ha den klassen, og jeg søkte om permisjon uten lønn på 15 prosent av stillingen. Det var mitt forslag, sier Hermansen.

Han forteller at elevene hadde funnet noe av det han har lagt ut og ytret på nettet og konfrontert ham med det.

PEGIDA-TALSMANN: Max Hermansen, med bakgrunn fra Forsvaret og Osloskolen, har stilt seg i bresjen for en norsk avlegger av den islamkritiske bevegelsen Pegida.


- Det er det elever gjør når de får en ny lærer; de googler deg, sier han.

Hermansen ble blant annet konfrontert med en ytring på nettet der han hadde kalt kong Harald «en fjott». Bakgrunnen var tildelingen av Kongens fortjenstmedalje til den omstridte norske konvertitten Trond Ali Linstad, en tildeling som senere ble slettet.

På Etterstad oppsto problemene i oktober, ifølge Hermansen. Han forteller at det var fullt opprør en dag han kom inn i klasserommet til en av sine klasser.

- En pult ble veltet, ting ble kastet rundt i klasserommet og noe passerte hodet mitt. En elev ropte «rasist» mot meg. Jeg forlot klasserommet og gikk opp til rektor. Da rektor kom ned hadde en av elevene sparket i stykker døren. Det haglet med beskyldninger mot meg. Blant annet sa en elev til meg at «hadde du vært i mitt land, hadde du vært død».

Bråket skal ha startet etter at elevene hadde vært inne og sett på Max Hermansens Facebook-profil. Som Nettavisen tidligere har skrevet gir han der tydelig til kjenne sine synspunkter på islam.

Les også: Facebook-siden ga elevene sjokk

Etter denne hendelsen klaget elever på Etterstad på ham, og disse klagene ble tatt opp med Hermansen i et møte 14. oktober. Senere fikk han et såkalt varsel om tjenestepåtale fra Utdanningsetaten.

FIKK ADVARSEL: Max Hermansen fikk 4. november varsel om tjenestepåtale fra Utdanningsetaten i Oslo.


Fikk varsel om tjenestepåtale

Nettavisen har fått se brevet fra Utdanningsetaten til Max Hermansen datert 4. november, der han blir varslet om at arbeidsgiver vurderer en slik tjenestepåtale. I brevet, der det vises til personalreglementet, blir Hermansen beskyldt for å ha opptrådt provoserende og krenkende overfor muslimske elever på måten han har omtalt muslimer, islam og profeten Muhammed.

«Kritikk av islam, som andre religioner, må fremsettes i en saklig tone og opprettholde et visst faglig nivå. Elevene må også gis mulighet til å fremme sine synspunkter», heter det blant annet i brevet.

Elevene var rasende

I brevet fra Utdanningsetaten går det fram at konflikten mellom læreren og hans elever tilspisset seg 13. oktober. Elevene var da rasende etter å ha vært inne og sett Hermansens Facebook-profil. Flere av elevene nektet å delta i undervisningen.

I et møte med skoleledelsen hevdet elevene at Hermansen hele tiden hevdet sitt syn om islam, men ikke åpnet for diskusjon.

I brevet listes det opp åtte konkrete episoder og anklagepunkter mot Hermansen, blant annet at han skal ha sagt at profeten var pedofil og en voldtektsmann og at IS følger det som står i Koranen – «drep de vantro». Det hevdes også at han skal ha sagt til en jente med hijab at hun skulle klemme en gutt i klassen.

Les også: - Straks du sier et skeivt ord om islam, risikerer du å bli angrepet

Les også: - Han skjærer alle over én kam

- Tatt ut av sin sammenheng

Til Nettavisen sier Hermansen at anklagepunktene er tatt ut av sin sammenheng. Han sier noe er sagt som svar på provokasjoner eller i diskusjoner med elevene.

- Det er for eksempel riktig at jeg sa at profeten giftet seg med Aisha da hun var seks år gammel og at ekteskapet ble fullbyrdet da hun var ni år. Men den uttalelsen kom som direkte svar på et spørsmål fra en elev midt i den voldelige situasjonen mandag 13. oktober. Når det gjelder jenta med hijab, kom min uttalelse etter at hun og en gutt i klassen lenge hadde vært urolige. De hadde oppmerksomheten rettet mot hverandre, ikke mot undervisningen. Til slutt sa jeg at hun likegodt kunne gå bort og gi ham en klem, fordi det var åpenbart at det var det hun hadde lyst til. Klemming er bra og sunt.

Hermansen avviser at han påla jenta å gjøre dette, slik det påstås i brevet fra Utdanningsetaten.

- Har du vært ute for å provosere elever?

- Det jeg har gjort er å prøve å få med elever som er vanskelig å få med på undervisning. Jeg har prøvd å lage et pedagogisk opplegg som får dem til å komme og at de opplever et læringstrykk.

- Har du rettet deg etter de beskjedene du har fått fra skoleledelsen?

- Ja, jeg har jekket meg ned noen hakk og voktet meg for å såre folks følelser. Alle de punktene som elevene har med i sin skriftlige klage skjedde minst tre uker før den 13. oktober.

Vil tilbake til klasserommet

- Ser du for deg at du kommer tilbake som lærer?

- Jeg trives som lærer. Jeg synes det er stort å se unge mennesker bli til noe. Men for å komme tilbake som lærer, må jeg ha en garanti for at min sikkerhet i klasserommet blir ivaretatt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere