*Nettavisen* Nyheter.

- Det er å føre det norske folk bak lyset

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

SSB offentliggjør nye flyktningetall først dagen etter stortingsvalget.

11.09.09 19:36

Dersom du er opptatt av norsk asyl- og flyktningepolitikk må du dessverre vente til etter valget før Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjør nye tall for tilstrømningen til Norge. Tirsdag kommer nemlig oppdaterte tall over antall flyktninger i Norge.

Flere er skeptiske til valg av dato.

- Det er selvfølgelig helt opp til SSB å avgjøre når de offentliggjør sin statistikk, men i mine ører høres det søkt ut å legge ut så viktige tall dagen etter valget, sier statsministerkandidat Siv Jensen (Frp) til Nettavisen.

Bør få vite
Hun mener asyl- og flytkningetall er viktig samfunnsinformasjon som SSB burde ha lagt seg i selen for å få ut før valglokalene stenger mandag kveld.

- Dersom disse tallene dokumenterer at den ukontrollerte innvandringen til Norge fortsetter, så er det å føre det norske folk bak lyset å offentliggjøre tallene noen timer etter stortingsvalget, sier Jensen.

Les også: Slik er asylpolitikken Frp vil kopiere
Les også: Vil åpne for asylmottak på gårdsbruk

Undrende
Administrerende direktør i SSB Øystein Olsen har ingen umiddelbar forklaring på hvorfor tallene slippes en dag etter valget.

- Jeg kjenner ikke bakgrunnen for frigivingen av disse tallene i detalj, men jeg går ut ifra at de slippes etter en nøye fastsatt plan, sier han til Nettavisen.

- Burde ikke SSB bestrebe seg for å gi det norske folk kjennskap til disse tallene før valget?

- Jo, absolutt. SSB ønsker å formidle viktig og aktuell statistikk hurtigst mulig, men vi må alltid sørge for at statistikken holder tilfredsstillende kvalitet før vi frigir den, sier Olsen.

- I årene fra 1999 til og med 2005 ble de samme tallene sluppet i mai og juni. I 2006 slapp dere tallene 14. september (se datooversikt nederst i artikkelen). Hva skyldes at dere nå slipper flyktningetallene senere?

- Det tør jeg ikke si, jeg må i så fall sjekke med fagavdelingen, sier Olsen.

Skeptisk
En mangeårig kritiker av SSBs håndtering av innvandringstall er svært skeptisk.

- Det er neppe tilfeldig at disse tallene kommer etter valget, sier Ole Jørgen Andfindsen.

Andfindsen har doktorgrad i informatikk, men har på fritiden interessert seg spesielt for SSBs håndtering at innvandrerstatistikk.

- Jeg har gjennom en rekke kronikker, rapporter og medieopptredener de siste årene gjort SSB oppmerksom på at fremskrivningene av antall innvandrere i Norge er for lave. De har da også blitt drevet fra skanse til skanse etter hvert som innvandringen har økt, sier Andfindsen.

Politisk agenda?
- Mistenker du SSB for å ha en politisk agenda?

- Ja.

- Har du en politisk agenda?

- He-he. Nei. Jeg interesser meg for innvandring fordi det er et tema som har stor innvirkning på det norske samfunnet i tiårene som kommer. Men hvis du absolutt må vite vil jeg beskrive meg selv som en verdikonservativ radikaler, men partipolitisk uavhengig, sier informatikkdoktoren.

Øystein Olsen avviser overfor Nettavisen at SSB har en politisk agenda.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.