*Nettavisen* Nyheter.

- Det er friske øyne det opereres på

Under en Lasik-operasjon løftes et lokk opp fra hornhinnen, før den formes. Foto: Peretz Partensky (Flickr)

Dårligere syn, skjeve hornhinner og arr på øyene er kjente komplikasjoner.

Bruk av linser og briller kan bli dyrt i lengden. For mange skaper det også bryderi og ubehag. Da er det lett å ty til en laseroperasjon for å få et feilfritt syn.

Den finnes en lang rekke av private klinikker og avdelinger på norske sykehus som tilbyr laseroperasjoner i flere varianter (se faktaboks).

Prisene varierer fra rett over 20.000 kroner til nærmere 60.000.

I de aller fleste tilfeller går operasjonen veldig bra og pasientene får et helt nytt syn på livet. Men ikke alltid.

-Det en bør tenke på er at dette er friske øyne i utgangspunktet. En god forundersøkelse er alfa og omega. Det er svært viktig å utelukke de som ikke bør opereres. Det kan være de med tørre og irriterte øyne eller tynne hornhinner. Alle de anerkjente klinikkene skal være gode på slike forundersøkelser, sier Bente Haughom, leder i Norsk oftalmologisk forening (Øyelegeforeningen) til Nettavisen.

Kan få nattsynproblemer

Hun er klar på at folk bør tenke over risikoen på forhånd.

Fakta

Laseroperasjoner på øye

- Ved alle typer kirurgi er det en liten risiko for at noe uforutsett skjer. Laseroperasjoner er blant de vanligste operasjonene og de aller fleste går det veldig bra med. Etter en operasjon er de vanligste bivirkningene tørre eller irriterte øyne, mer lysømfintlige øyne og noe nattsynproblemer. Dette går som regel over etter en stund, men det er svært viktig å gi god informasjon på forhånd. Det finnes også andre komplikasjoner etter laserkirurgi, men disse er heldigvis sjeldne.

250.000 i erstatning

Norsk pasientskadeerstatning har mottatt 65 klager på laserkorrigering av nærsynthet eller langsynthet i privat helsetjeneste siden 2009. I 45 av sakene ble det gitt avslag, de 20 andre fikk medhold i sin klage.

- Gjennomsnittlig utbetaling er 67.000 kroner. Høyeste utbetaling er på 250.000 kroner og laveste på 5000 kroner. Så langt er det utbetalt 1,1 millioner kroner, men to saker er ikke ferdig beregnet med hensyn til endelig erstatning, forteller kommunikasjonsdirektør Øydis Ulrikke Castberg i Norsk pasientskadeerstatning til Nettavisen.

Fem prosent er misfornøyd

I 2012 sa daværende nestleder i øyelegeforeningen, Hilde Heger til NRK at erfaringen viser at rundt fem prosent som gjennomfører en laseroperasjon er misfornøyd etterpå.

Bente Haughom sier til Nettavisen at hun har inntrykk av at de aller fleste klinikkene i Norge er til å stole på.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bente Haughom, leder i Norsk oftalmologisk forening. Foto: Privat

- De jeg kjenner til i Norge er etablerte klinikker og de synes å holde en høy standard. Reiser du utenlands er det noe vanskeligere å få oversikt. De norske må forholde seg til et norsk regelverk. Det er kun godkjente kirurger som bør ha ansvaret for, og gjøre laserkirurgi. Jeg sier ikke at laseroperasjoner i utlandet er dårligere, men det er lettere å få oppfølging etterpå hvis det er enkelt å komme seg til klinikken. De aller fleste plagene etter en laseroperasjon skal være forbigående.

- Har det vært det vært tilfeller av blindhet etter laseroperasjoner?

-Det er blitt en trygg og sikker prosedyre. Du skal være svært uheldig hvis du får nedsatt syn etterpå. Jeg har ikke sett noen tilfeller av blindhet etter prosedyren, slik du spør om. Det er likevel ikke alle som er forberedt på at de kan få et nattsynproblem. Vi har også hatt tilfeller med skader i selve hornhinnens struktur, men det er sjeldnere nå enn for ti år siden, siden vi vet mer om hvordan hornhinnen er bygget opp. Infeksjoner ser vi svært sjelden, sier Haughom.

- Hvordan skal man velge klinikk?

-Hadde jeg vært pasient, ville jeg oppsøkt flere steder og dannet meg et inntrykk. Gjerne også snakket med andre og eventuelt spurt etter resultater.

Dårligere syn og arr på øynene

Noen eksempler på pasienter som har fått medhold i sine klager:

  • En pasient som tidligere var laserbehandlet for nærsynthet fikk tre nye runder med behandling. Pasienten fikk etter hvert for tynn hornhinne og kunne ikke bruke kontaktlinser på grunn av smerter. Den opererte fikk smerter i selve øyet og muskulaturen rundt. Pasienten fikk medhold i klagen da NPE mener de to siste behandlingene ikke burde ha vært utført.
  • En annen pasient ble operert for nærsynthet. På en etterkontroll ble det oppdaget grønn stær. Pasienten ble langsynt og fikk etter hvert øyebetennelse. NPE mener pasienten aldri burde vært operert og at det var svikt i utredningen før operasjonen. Pasienten skulle ha vært behandlet for grå stær i stedet for en laseroperasjon.
  • En tredje pasient som fikk medhold ble laseroperert på grunn av langsyn. Etter ett år ble pasienten operert på nytt på venstre øye. Ytterligere ett år senere hadde den opererte ruskfølelse i øyet, dårlig syn og små optiske soner. En undersøkelse på sykehus viste at det var arrdannelser på begge øynene. Pasienten måtte opereres flere ganger for korrigering. NPE mente behandleren ikke hadde informert skikkelig om mulige komplikasjoner før den første operasjonen. De mener også at linsebytte ville vært bedre enn Lasik på grunn av pasientens alder.

Selv om ting går galt etter en operasjon er det ikke sikkert pasienten får erstatning.

  • En pasient ble laseroperert for langsynthet for å bli brillefri. Etter operasjonen utviklet pasienten skjeve hornhinner, dårligere syn og arr på øyet. NPE kom frem til at det ikke var svikt i behandlingen da operasjonen var utført som den skulle og at komplikasjonene er kjente og vanlige.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag