*Nettavisen* Nyheter.

- Det er helt for jævlig

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Statsadvokat Per Egil Volledal synes det er vondt å påføre ofrene skade i jakten på å få dømt Erik Andersen.

05.11.09 16:39

FOLLO TINGRETT (Nettavisen): - Han ville ikke stille i retten. Han har sagt «må jeg», «må jeg»?

Det fortalte moren til den nå 17 år gamle gutten, som skal ha blitt voldtatt av Erik Andersen i september 1999.

Vil glemme
Som mange andre av ofrene opplever 17-åringen det som svært tøft å bli en del av Lommemannen-saken. Selv vil han bare glemme.

Det får han ikke lov til.

Les: - Ble voldtatt i dusjen
Les: - Der sto en gutt og ynket seg

- Det er helt for jævlig. Men jeg gjør bare det jeg må, sier statsadvokat Per Egil Volledal i retten.

Norsk lov sier at ofre over 16 år må møte i retten, og at yngre ofre kan bli tvunget til å stille hvis det er «særlige grunner» til dette. Torsdag skrev VG at påtalemyndigheten presser en i dag 13 år gammel gutt fra Trondheim til å møte som vitne. Gutten opplever dette som en enorm belastning.

Vil at de skal slippe
- Vi må gjøre slik lovgiver har bestemt. Men skulle jeg fått ønske noe, så skulle barna vært ferdig med saken etter at de har vært i dommeravhør, sier Volledal.

En ting er at barna får rippet opp i gamle minner når de må tenke tilbake på dette mange år etterpå. I tillegg blir de mistenkeliggjort.

- Ja, de kommer i retten og får mange vanskelige spørsmål og blir mistenkeliggjort, sier han og legger til.

- Så blir denne saken påanket, og da må enda flere av ofrene vitne. Men hva skal man gjøre? Det er slik lovgiver ønsker det, og vi må bare følge loven.

- Mobbet
Den 17 år gamle gutten fortalte i retten onsdag at han hadde glemt hele hendelsen, fram til saken igjen kom opp i januar 2008 med pågripelsen av Erik Andersen.

- Han var livredd for at det var noen på ungdomsskolen som visste. Det var det verste for ham. Dette var et ikke-tema hele tiden. "Dette vil jeg ikke snakke om", fortalte han.

Men saken ble kjent.

Ekskjæresten til 17-åringen fortalte i retten at gutten ble mobbet på skolen da det ble kjent.

- Ryktene gikk på skolen om at det var han, forklarte ekskjæresten. På direkte spørsmål om gutten ble mobbet svarte hun:

- På en måte, ja. Ikke direkte, for det var ikke direkte at noen sa noe til ham. Men det er når man snakker bak dem at det sårer mest, sa jenta. Onsdag fortalte gutten selv hvordan andre tok hånden ned i lommen på hverandre og fleipet om Lommemannen.

- Hva skal man gjøre når man har rykteflommen i lokalsamfunnet og media, sier statsadvokat Per Egil Volledal til Nettavisen. På rettens første dag kritiserte han de mange lekkasjene som hadde kommet til pressen i saken.

Stor belastning
Flere av ofrene i Lommemannen-saken synes det er svært vanskelig at saken har kommet opp så mange år etter at det har skjedd, og at den har vært massivt dekket i mediene.

- De har vært tilskuere til sin egen sak. Det har vært en ekstra belastning, sier advokat Inger Marie Støen som representerer fire av ofrene.

- Min opplevelse av det hele er at de fornærmede bare ønsker å glemme hele saken. De ønsker ikke å vitne under saken. Det er en kjempebelastning at det har tatt så lang tid, sier bistandsadvokat Eva Frivold som representerer seks av de fornærmede i saken.

Ekskjæresten til 17-åringen sa i telefonavhør torsdag at gutten har hatt det forferdelig tøft. Også fordi han fikk en motanmeldelse fra Erik Andersen for falsk forklaring.

- Jeg håper dere tror på han for jeg har forstått at han har hatt det helt forferdelig, sa ekskjæresten gråtende på telefonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag