*Nettavisen* Nyheter.

- Det er humant å forby tigging

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Lederen i justiskomiteen mener noe må gjøres - nå! Justisministeren er enig.

21.05.10 08:17

- Det er ingen tvil om at det ligger menneskehandel og slaveri bak den organiserte tiggingen. Hvis man er konsekvent, bør man gå i retning av forbud, sier lederen i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til Nettavisen.

Tiggerne kommer med sommeren og gir lagdommer Hanne Sophie Greves utspill i Bergens Tidende før jul om å forby utenlandske tiggere i Norge, ny aktualitet.

- Det er ingenting i veien for å skille mellom folk som kommer til landet for å tigge, og de som bor her og ber om en håndsrekning, ifølge Greve.

Sandberg mener det er på høy tid å vurdere et forbud i Norge:

- Man kan vedta et forbud mot tigging ved å legge dette til de lokale politivedtektene. Det betyr at kommunen, byen selv kan regulere dette, enten permanent eller periodevis.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Forby utenlandske tiggere

Les også: - Ikke gi noen penger til tiggerne

- Humant med forbud
- Ser du noen humane hensyn som taler for fortsatt å tillate tigging?

- Nei, slik dette har utviklet seg, med ekstreme bakenforliggende grunner innenfor slave- og menneskehandel, mener jeg det er humant å forby tigging, sier Sandberg..

- Jeg tok opp dette temaet med den svenske justiskomiteen onsdag. De har sterkt fokus på dette - men de går ikke inn for forbud, sier Sandberg til Nettavisen.

- Vil stramme inn
Justisminister Knut Storberget (Ap) kom på banen etter en lang tenkepause torsdag - og sa at også han vil de utenlandske tiggerne til livs.

- Greve har helt rett! Dette har antatt helt andre dimensjoner enn da vi opphevet «løsgjengerloven» i 2005. Dette har rett og slett gått for langt, uttalte Storberget i flere medier torsdag kveld..

- Menneskehandel er ikke enkelt å avdekke, men det kan være mulig å bortvise tiggere. Trenger politiet lovhjemler, må vi sørge for det, sa justisministeren til NRK.

Han utelukker ikke at det kan bli innført et generelt lovforbud.

- Jeg vil ikke lukke døren for noe, men målet er ikke å straffe den enkelte tigger, men vi vil ha slutt på virksomheten.

- Ikke gi til noen
Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), tror ikke det er så lett å skille mellom ulike tigergrupper, så han vil ha bukt med all tigging:

- Det er vanskelig for giverne til tiggerne å skille mellom tilreisende og innfødte, og den beste løsningen er at folk slutter å gi, sier Røsland til Nettavisen.

- Da vil heller ikke Oslo være et attraktivt reisemål for organiserte tiggerbander, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.