RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er humant å forby tigging

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Lederen i justiskomiteen mener noe må gjøres - nå! Justisministeren er enig.

- Det er ingen tvil om at det ligger menneskehandel og slaveri bak den organiserte tiggingen. Hvis man er konsekvent, bør man gå i retning av forbud, sier lederen i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til Nettavisen.

Tiggerne kommer med sommeren og gir lagdommer Hanne Sophie Greves utspill i Bergens Tidende før jul om å forby utenlandske tiggere i Norge, ny aktualitet.

- Det er ingenting i veien for å skille mellom folk som kommer til landet for å tigge, og de som bor her og ber om en håndsrekning, ifølge Greve.

Sandberg mener det er på høy tid å vurdere et forbud i Norge:

- Man kan vedta et forbud mot tigging ved å legge dette til de lokale politivedtektene. Det betyr at kommunen, byen selv kan regulere dette, enten permanent eller periodevis.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Forby utenlandske tiggere

Les også: - Ikke gi noen penger til tiggerne

- Humant med forbud
- Ser du noen humane hensyn som taler for fortsatt å tillate tigging?

- Nei, slik dette har utviklet seg, med ekstreme bakenforliggende grunner innenfor slave- og menneskehandel, mener jeg det er humant å forby tigging, sier Sandberg..

- Jeg tok opp dette temaet med den svenske justiskomiteen onsdag. De har sterkt fokus på dette - men de går ikke inn for forbud, sier Sandberg til Nettavisen.

- Vil stramme inn
Justisminister Knut Storberget (Ap) kom på banen etter en lang tenkepause torsdag - og sa at også han vil de utenlandske tiggerne til livs.

- Greve har helt rett! Dette har antatt helt andre dimensjoner enn da vi opphevet «løsgjengerloven» i 2005. Dette har rett og slett gått for langt, uttalte Storberget i flere medier torsdag kveld..

- Menneskehandel er ikke enkelt å avdekke, men det kan være mulig å bortvise tiggere. Trenger politiet lovhjemler, må vi sørge for det, sa justisministeren til NRK.

Han utelukker ikke at det kan bli innført et generelt lovforbud.

- Jeg vil ikke lukke døren for noe, men målet er ikke å straffe den enkelte tigger, men vi vil ha slutt på virksomheten.

- Ikke gi til noen
Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), tror ikke det er så lett å skille mellom ulike tigergrupper, så han vil ha bukt med all tigging:

- Det er vanskelig for giverne til tiggerne å skille mellom tilreisende og innfødte, og den beste løsningen er at folk slutter å gi, sier Røsland til Nettavisen.

- Da vil heller ikke Oslo være et attraktivt reisemål for organiserte tiggerbander, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere