- Det er ikke vi som er heltene

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Legene Mads Gilbert og Erik Fosse er tilbake i Norge.

12.01.09 17:47

GARDERMOEN/OSLO (Nettavisen): Mads Gilbert og Erik Fosse landet mandag ettermiddag på Oslo Lufthavn etter å ha tilbrakt elleve dager i det krigsherjede Gaza.

- Dette var en rørende mottagelse, men de virkelige heltene er igjen i Gaza, sa Erik Fosse da han kom ut i ankomsthallen på Gardermoen.

Der ble de møtt med stor applaus og mange fremmøtte palestinere som hadde med blomster, og som ville takke de to legene personlig.

- Jeg skulle ønske at alle i Gaza kunne blitt møtt med denne omsorgen, denne varmen og denne frie luften. Jeg skulle ønske at de kunne bli møtt med en fri verden, en fri presse og med frie mennesker som puster og lever, sier Mads Gilbert til fremmøtt presse på Gardermoen.

Fosse og Gilbert har bistått sine palestinske kollegaer på Shifa-sykehuset i Gaza by siden nyttårsaften. Legene var de enesete vestlige representantene i krigsområdet i begynnelsen av Israels offensiv og har dermed fungert som reportere for den internasjonale pressen.

Israel nekter fortsatt internasjonal presse adgang til Gazastripen.

Behandlet skader konstant
- Vi har fått inn skader konstant, moderne krigsskader, splintskader, forteller han til presse som møtte legene mandag ettermiddag.

Fosse sier at bombingen og rakettangrepene var som bakgrunnsmusikk.

- Det hørtes ut som nyttårsaften i Oslo da det fortsatt var lov med styrepinner. Videre forteller han at Norwac besluttet å sende hjelp til gaza allerede da våpenhvilen ble brutt 19. desember.

- I 2008 så vi en tiltagende desperat situasjon på Gazastripen, sa Fosse på en pressekonferanse på Gardermoen.

Det er særlig de sivile lidelsene som har opprørt de to.

- Alt vi har sett og de tallene vi har fått fra palestinske helsemyndigheter, tyder på at antall drepte sivile er veldig høye.

- Vi har tre ønsker
De to legene kom også med apeller til det internasjonale samfunn:

- Vi har tre veldig klare, korte ønsker. Det første er at bombingen må stanse umiddelbart, det andre er at grensene må gjenåpnes, det tredje er at denne palestinske konflikten må få en politisk løsning. 60 år er nok, sier Gilbert.

Både Fosse og Gilbert reagerer på kritikken om at de to er de eneste som har rapportert til den internasjonale pressen.

- Vi følte det var riktig av oss å fortelle hva som skjedde i Gaza fordi vi visste at de palestinske journalistene ville bli mistenkelighhort i vestlig media, sier Gilbert.

- Vi ser at de som har utført disse handlingenehar forsøkt å holde dette hemmelig. Dette er en propagandakrig uten dimensjoner, sier Fosse.

- Dette er direkte latterlig, svarer Fosse på beskyldningene om at de har faret med løgn.

- Jeg kan garantere at alt vi har sagt er sant, sier Gilbert.

- De er helter
På Gardermoen ønsket flere fremmøtte å hylle de to norske legene.

- Vi har tatt oss fri i dag for å vise vår respekt til legene. Jeg er lege selv og vet hvordan det er. De er helter, sier Ahmed Elsais som jobber som nevrolog på Rikshospitalet til Nettavisen.

Ahmed er araber fra Egypt, men har bodd i Norge i 10 år.

- Jeg har ikke fått gjort en brøkdel av det Gilbert og fosse har gjort. Det er veldig frustrerende at det er så mange egyptiske leger på grensen til Gaza som ikke slipper inn, sier han.

Legene ble avløst av Muhammad Abu Arab og Johannes Brattebø da de reiste ut fra Gaza lørdag.

Les flere intervjuer med legene under.

Reagerer kraftig på Oslo-opptøyer
- Sykehuset går tom for strøm i morgen
- De bombet rett ved sykehuset

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag