- Det er ingen som er flaue over å leke her

TUNG LAST: It-konsulent Frode Sørensen (42) i RC-huset Jessheim har tung last når han kjører over en av flere bruer på banen de har bygget i et nedlagt hus.  - Lastebiler og anleggsmaskiner har interessert meg siden jeg var en liten guttunge og var med faren min på jobb i lastebilbransjen, sier han.

TUNG LAST: It-konsulent Frode Sørensen (42) i RC-huset Jessheim har tung last når han kjører over en av flere bruer på banen de har bygget i et nedlagt hus.  - Lastebiler og anleggsmaskiner har interessert meg siden jeg var en liten guttunge og var med faren min på jobb i lastebilbransjen, sier han. Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Frode (42) og vennene er godt voksne, men trives fortsatt i «sandkassa».

09.03.14 13:31

12 medlemmer i RC-huset Jessheim møtes ofte for å kjøre radiostyrte biler. Noen av dem har brukt over 100.000 kroner på «lekebilen» sin.

Les saken, se video og flere bilder på på rb.no

– Det kan være en veldig dyr hobby, men man kan klare seg med 10.000 kroner også selv om det fort blir mer, sier Stig Bjørge (29), styreleder i RC-huset Jessheim, som holder til på Hovin ved Sand.

Blir aldri ferdig

29-åringen har drevet med hobbyen i sju år og vært aktiv i klubben de siste tre.

– Noen gjør det bare for moro, mens andre tar den helt ut. Det er vanlig å begynne med å bygge seg en bil til rundt 10.000, men så kommer det fort opp i 40.000 med radiokontroll og lys, og noen her kjører rundt med utstyr i bilen til over 100.000 kroner når de skal hit og kjøre, smiler han.

Klubben leier 280 kvadratmeter i et nedlagt fjøs hvor det har blitt lagt ned et stort antall dugnadstimer for å bygge baner.

– Vi blir aldri helt ferdig med å bygge bane eller biler. Bilene bygger vi selv fra scratch, vi lakkerer dem og setter på lyd- og lysanlegg. Så driver vi med terminalkjøring og gruskjøring med bilene, som er i skalaen 1:14, og lastebilene og anleggsmaskinene, som er i 1:16, sier Stig.

– Interesse

Gutta kjører inn i «sandtaket» og lesser opp sand på planet, og kjører så rundt banen med det før de tømmer.

ALDRI FOR GAMMEL: Olav Alstad på 71 føler seg ikke for gammel til å leke i sanden. Alderen på medlemmene i klubben spenner fra rundt 25 til over 70. Foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)


– Vi har medlemmer som har det som jobb i virkeligheten også, sier 29-åringen, som selv jobber som bilmekaniker.

– Jeg begynte med dette fordi jeg alltid har hatt interesse for biler og lastebiler, sier han.

Se flere bilder på rb.no

Ikke bare lek

Andre er mer opptatt av lyd og lys og av å få ting til å virke. Ingen av dem synes det er flaut eller barnslig å ha denne hobbyen.

– Nei, det er ikke flaut å fortelle folk at jeg driver med dette, og ingen er flaue for å leke her, sier Stig og får støtte av flere av de andre medlemmene.

For det er ikke bare en lek, og det er ikke enkelt å komme seg rundt banen uten å kræsje inn i «autovernet».

– Det er utfordrende med tanke på kjøringen. Vi må ta hensyn til last og vekt. Vi gjør det mest mulig likt ordentlige lastebilsjåfører, sier Stig, som innrømmer at de kanskje driver med hobbyen fordi de aldri blir voksne.

VIDEO: Se gutta i RC-huset Jessheim i aksjon.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.