*Nettavisen* Nyheter.

- Det er min feil

Ola Elvestuen, Lars sponheim og Rine Skei Grande Foto: Arild J. Waagbø

Men Venstre-leder Lars Sponheim kritiserte også Jens og Erna.

02.10.09 19:17

HOTEL ROYAL CHRISTIANIA (Nettavisen): Da partileder Lars Sponheim fredag ettermiddag talte for landsstyret, var det katastrofevalget som var bakteppet. Venstre manglet knappe 4000 stemmer på å komme over sperregrensen og fikk bare inn to representanter på Stortinget.

- Hadde jeg ant hva som var i ferd med å skje, så hadde vi gjort noe helt annet den siste helga før valget. Det er min feil, sa Sponheim.

Han fortalte om 500 sms-er fra gråtende mennesker, særlige Venstre-medlemmer som hadde stemt Arbeiderpartiet. Og om de som mener han er en martyr, som har ofret seg selv og Venstre for at Siv Jensen ikke skulle bli statsminister.

- Det er ikke det minst ærefulle man kan gjøre, sa Sponheim.

Om Jens - og Erna
Sponheim pekte på det han mener er to avgjørende forhold som gikk mot Venstre under valgkampen. Det ene handlet om Jens Stoltenberg.

- Tre uker før valget hadde Klassekampen et oppslag om at Venstre ikke var til å stole på i forhold til å holde Frp ute av regjering. Dette vet Stoltenberg ikke er sant. Han brukte statsministermakta til å lyve. De stakk fram hånda og satte giftsprøyta, Sponheim.

Han sto fast på at Frp-garantien er Venstres «livspolise». Sponheim karakteriserte det at han hadde stilt opp på VG-bildet sammen med KrF-leder Dagfinn Høybråten og Høyre-leder Erna Solberg - med Erna på bordet, som «dramatisk ødeleggende».

- Vi ble sviktet noen timer etterpå. Det gikk en bro fra oss til Erna - og den tok hun videre til Frp, sa Sponheim.

- Et sinne tok meg
Sponheim fortalte også hvordan han i en valgdebatt i siste del av valgkampen hadde blitt svært indignert da også Ap-topper ville internere asylsøkere, slik som Frp vil.

- Et sinne tok meg. Vi lever i en rettsstat. Ingen skal fengsles uten dom, sa Sponheim til trampeklapp fra landsstyret og fortsatte:

- Var det smart å si det for å få velgere? Kanskje ikke. Men det var riktig. Og jeg er stolt av at jeg sa det.

- 52.000 grunner
Bursdagsbarn, stortingsrepresentant og Venstres nestleder Trine Skei Grande - hun fylte 40 fredag, tok ordet og fortalte hvorfor hun og partikollega Borghild Tenden står opp om morgenen.

- En Ap-representant har 14.000 grunner til å stå opp om morgenen. Borghild og jeg har 52.000 grunner til å stå opp om morgenen, sa Skei Grande om de 104.000 velgerne de to representantene har bak seg.

Hun tror Venstre kan komme langt på Stortinget med å legge fram forslag de andre partiene «ikke kan si nei til».

- Vi har like mye makt på Stortinget som Høyre og Frp, sa Skei Grande.

Hun fikk bursdagssang som takk fra salen og følgende replikk fra Sponheim: - For de som ikke har fått det med seg, Trine har passert sperregrensen og blir 40 år.

- Stolt
Nestleder Ola Elvestuen sa at han var stolt av Lars Sponheims innsats i valgkampen - og for hans klare synspunkter på internering av asylsøkere da Ap snudde i den saken. Elvestuen sa at det ikke vil komme noen overraskelser fra den rødgrønne regjeringen.

- Derfra får vi stillstand, sentralisering og økte offentlige utgifter, sa Elvestuen.

Også Abid Raja var «stolt av deg Lars Sponheim».

- Du trengte ikke å si unnskyld i dag. Du var tydelig og klar på Frp. Vi skal vise humanitet overfor asylsøkere og nye landsmenn. Når det gjelder asylsøkerne, så må jeg si at jeg blir småkvalm over at de to største partiene i landet gjør dem til samfunnsfienden, sa Raja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.