RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er ordnet

Det var det siste den 53 år gamle kommuneansatte fikk høre om betaling for malingen av hytta si. Nå er han tiltalt for korrupsjon.

Den 53 år gamle mannen er ennå ansatt i Bærum kommune. I den svært omfattende korrupsjonssaken er han tiltalt for et eneste punkt. Ifølge tiltalen har fem ansatte i Bærum fått utført malingsarbeid som ble fakturert Bærum kommune. Bare tre av dem er tiltalt.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sier at det er bevisbildet i saken som gjør at noen er inne og andre ute av tiltalen.

Ville betale ...
53-åringen sier at han er uskyldig og skulle vært blant de som var ute av tiltale. I retten onsdag gikk den hovedtiltalte også langt i å si at mannen kjente ingenting til at Bærum kommune betalte for maling av hytta.

Som flere andre i Bærum kommune hadde mannen spurt sin kollega om han kjente til malere som kunne gjøre en jobb for ham. Den 43 år gamle hovedtiltalte ordnet malere og ble selv med på befaring sommeren 2004.

Etter at jobben var gjort sa den kommuneansatte at han gjerne ville betale 30.000 kroner for jobben.

... men fikk avslag
- Jeg sa til ham etter at jobben var gjort at «det er ordnet». Etter det, hørte jeg ikke noe mer, sa den hovedtiltalte 43-åringen i retten.

- Han har jo selvfølgelig lurt på hvordan dette ble betalt. Jeg ønsker ikke å si mer om dette, men han vil fortelle om det i sin forklaring, sier hans advokat Peder Morset til Nettavisen. Morset sier at hans klient aldri så for seg at regningen hadde blitt sendt til Bærum kommune.

Ifølge tiltalen ble regningen på 96. 352 kroner bakt inn i faktura for Hosletoppen skole og betalt av Bærum kommune.

BRAMBANIGÅRDEN: Oppussing av kommunesjefens hjem ble bakt inn i oppussingen av Brambanigården i Sandvika.
BRAMBANIGÅRDEN: Oppussing av kommunesjefens hjem ble bakt inn i oppussingen av Brambanigården i Sandvika.

Gratisarbeid 2
53-åringen er langt fra den eneste som fikk ordnet malerjobber gjennom den hovedtiltalte 43-åringen, og som aldri så noe til regningen.

43-åringens tidligere sjef er tiltalt for å ha fått huset sitt malt for 143.715 kroner av samme malermester. Regningen skal ha blitt bakt inn i oppussing av Brambanigården i Bærum.

-EE (den tidligere overordnede red. anm.) spurte om jeg kunne purre på så han kunne få en faktura for dette. Så ringte jeg HH (den medtiltalte malermesteren red. anm.) og han sa han skulle ordne det. Jeg regnet med at de to ordnet opp seg i mellom, sa 43-åringen i retten tidligere.

- Hvorfor sa du noe annet i avhør?, ville statsadvokat Lars Erik Alfheim vite.

- Det har jeg ikke noe kommentar til, sa 43-åringen.

I avhør har han nemlig sagt at «Jeg husker EE spurte om faktura for jobben. Han (den 43 år gamle hovedtiltalte) sa det var ordnet allerede». Han sa ikke konkret at det var Bærum kommune som betalte, men siden EE spurte ham og ikke HH om faktura så var siktede sikker på at EE skjønte at det var Bærum kommune som betalte.

EE har erklært seg uskyldig i retten og vil senere fortelle at han visste ingenting om at regningen gikk til kommunen. Det tror altså ikke påtalemyndigheten noe på.

Gratisarbeid 3
En kvinnelig kommuneansatt fikk fikset hytta for 4009 kroner og boligen for 11.224 kroner av en tiltalt malermester. Begge regningene ble sendt til Bærum kommune. Den hovedtiltalte 43-åringen fortalte også tirsdag at cirka 300.000 kroner i luftfakturaer fra en annen maler i realiteten var faktura for arbeid på kvinnens bolig.

Les: - Svindlet skole for halv elg

43-åringen ville si svært lite om hva den kvinnelige kollegaen visste om betaling for disse jobbene. Hun er heller ikke tiltalt for korrupsjon.

Gratisarbeid 4
En fjerde kommuneansatt skal ha fått malt huset innvendig på kommunens regning. Heller ikke han er tiltalt i saken. Det er derimot den 43 år gamle malermesteren. I følge tiltalen malte firmaet hans interiøret til den kommuneansatte julen 2004. Regningen på 33.600 kroner ble sendt til Bærum kommune.

GROM SMØRING: Malermesteren fikk over 14 millioner kroner i betaling fra Bærum kommune. I følge tiltalen fikk han 5,7 millioner for arbeid han aldri gjorde. Til gjengjeld gjorde han gratisarbeider og smørte den hovedtiltalte 43-åringen blant annet med en Yamaha XVS 1100.
GROM SMØRING: Malermesteren fikk over 14 millioner kroner i betaling fra Bærum kommune. I følge tiltalen fikk han 5,7 millioner for arbeid han aldri gjorde. Til gjengjeld gjorde han gratisarbeider og smørte den hovedtiltalte 43-åringen blant annet med en Yamaha XVS 1100.

Gratisarbeid 5 og 6
Den femte kommuneansatte som fikk pusset opp på kommunens regning var den hovedtiltalte 43-åringen selv. Han og broren fikk ”hjelp” av den malermesteren tidligere omtalt som HH. Sommeren 2004 malte firmaet hans malte innvendig hos begge to, og fakturerte 436.769 kroner for arbeider utført på Blommenholm skole, Snarøya skole og Skui grendehus.

I følge tiltalen skal denne malermesteren ha gitt brødrene og deres venner og familie tjenester til en verdi av minst 1.060.000 kroner. Dette er inkludert en Yamaha XVS 1100 motorsykkel som den hovedtiltalte 43-åringen fikk av HH. Dette var gjenytelser for 5,7 millioner kroner som HH skal ha fått for mye fra Bærum kommune.

Gratisarbeid 7
HH gjorde også en jobb hos moren til de tiltalte brødrene. Forsommeren 2005 fikk moren til de tiltalte brødrene pusset opp bad og kjøkken for 197.013 kroner. Dette arbeidet ble bakt inn i fakturaen for Skui grendehus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere