*Nettavisen* Nyheter.

- Det er så tungt, så ufattelig tungt

Foto: (Nordlys)

Lørdag mistet Bård Pettersen (44) to gode venner i snøskredet på Kvaløya.

20.02.12 21:25

Lørdag var Bård Pettersen på topptur sammen med sine tre gode kamerater, som så mange ganger før. Men denne gangen skulle bli den siste for to av dem.

Pettersen er en kjent person i Tromsø gjennom sitt virke som kjøpmann ved Eide Handel.

- Det er forferdelig. Hele tiden tenker jeg på de to stakkarene som ikke var like heldig som meg... Det er så tungt, så ufattelig tungt. Jeg tenker på familiene deres, sier Bård Pettersen (44) til avisa iTromsø.

Tok ikke snøprøver

Han forteller om opplevelsen til lokalavisa, og innrømmer at selv om han vet at han ikke skal gjøre det - så klandrer han seg selv.

- Vi var så sikre på forholdene. Nå klandrer jeg meg selv for at vi ikke stoppet og tok snøprøver, slik vi alltid har gjort når vi er usikre. Man er nødt til å ta hensyn til forholdene på slike turer, men vi var så sikre, sier han til avisa.

Det var søskenbarna Harald Arne Andersen (47) og Roger Alf Andersen (56) som omkom i skredet.

Turfølget på fire ble tatt av skredet på Middagstinden på Kvaløya lørdag formiddag. Det er ikke mobildekning på stedet og det tok èn time før de to som ikke ble liggende under snøen fikk varslet fra om skredet.

Pettersen sier til iTromsø at sorgen er ubeskrivelig.

- Vi tre var nesten som brødre. Harald gikk jeg ukentlig turer med, senest på Lille Blåmann for noen dager siden. Roger var også gift med søsteren til kona mi. Det er et kjempesavn. For oss alle. Jeg klandrer meg selv for at jeg ba dem være med. Men jeg vet jeg ikke kan gjøre det, for det endrer ingenting, sier Pettersen.

Økt skredfare

Faren for snøskred i fjellet har økt de siste dagene. Hold deg til oppkjørte og merkete løyper. Der er du trygg, mener løypekjører Knut Aassveen. Han har kjørt løyper rundt Beitostølen i mange år. Han kjenner fjellet ut og inn, og kan bekrefte Meteorologisk institutts varsler om at skredfaren har økt til kategori to til tre på en skala til fem. Det betyr moderat til markert skredfare.

- Det har blåst mye fra vest i vinter. Det betyr at snøen legger seg på østsidene av topper og høyder. Faren er ikke overhengende i dag, men med stigende temperaturer vil også faren for snøskred øke, sier Aassveen til OA.no.

Hvis du vil gå på topper, må du velge oppstigning på vest- og nordsiden. Der er du trygg for skred, opplyser Aassveen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Oppland Arbeiderblad)

Moderat er farligst

Meteorologisk institutt skriver på sine nettsider at det ikke nødvendigvis er stor snøskredfare som fører til at skiløpere omkommer.

De fleste skiløperne omkommer i skred når skredfaren er moderat eller markert. Da blir snøen forholdsvis ustabil. Samtidig kan skredfaren være vanskelig å oppdage på grunn av mangel på direkte tegn på ustabile forhold.

Hos NGI oppfordres det til å følge med på de regionale snøskredvarslene som legges ut hver mandag og torsdag for deler av landet på varsom.no.

Mandag ventes lokalt stor snøskredfare i vestlige fjelltrakter i Sør-Norge på grunn av sterk vind, mye nedbør og temperaturstigning.

Skredvurdering

I skianleggene er det gjerne utenfor merkede løyper at skredulykkene skjer. Kombinasjonen gode snøforhold og at det er vinterferie gjør at det er høyere puls ved flere skianlegg.

Skiinfo.no samarbeider med Alpinanleggenes Landsforenin, men viser kun snøskredinformasjon fra skianlegg som er sertifisert.

- Det er det desverre svært få som er sertifisert, og derfor har vi ikke noen fullverdig oversikt. Jeg synes det er skummelt at det er så få skianlegg som har tatt dette på alvor med tanke på å gjennomføre sertifiseringen! De fleste skianlegg har sine rutiner, men det handler i mine øyne også mye om å spre budskapet om snøskredfaren til flest mulig personer, sier Jens-Andreas Løland til Nettavisen.

Den norske Skiinfo-sjefen har selv forfattet noen rettningslinjer om snøskredvett. Her er hans tips om skredvurdering, skikjøring i skredutsatt terreng, vær og utstyr.

Her finner du informasjon om rutinene for skredvarsling i noen av de norske skianleggene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag