RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det er sikkert festlig på KrFs landsmøter, men det matcher nok ikke fødestua

Knut Arild Hareide droppet KrFs landsmøte for å overvære kona Lisa Maria Larsens forstående fødsel. Bildet er fra fjorårets markering av Grunnlovsjubileet. 
Knut Arild Hareide droppet KrFs landsmøte for å overvære kona Lisa Maria Larsens forstående fødsel. Bildet er fra fjorårets markering av Grunnlovsjubileet.  Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)
KrF-lederen hylles av politikere og samfunnstopper for å prioritere konas fødsel framfor landsmøte.

KrF-leder Knut Arild Hareide var ikke til stede da Kristelig Folkepartis landsmøte startet i Trondheim fredag. I stedet var det 1. nestleder Dagrun Eriksen som talte til landsmøtet.

Fødselen til Hareides kone lar vente på seg, og Hareide har bestemt seg for å droppe hele landsmøtet.

- Vi har en moderne mann som partileder, sa Eriksen da hun startet på sin tale, til stor applaus fra landsmøtedelegatene.

- Og moderne menn er til stede på fødsler, la hun til.

Les også: - Ingen barn har kommet ennå

Storberget: - Har full forståelse

I 2011 vakte det stor oppsikt internasjonalt da to av Norges mannlige ministre valgte å gå ut i pappaperm. Audun Lysbakken (SV), som var barne- og likestillingsminister, og Knut Storberget (Ap) som var  justisminister, hadde pappaperm samtidig. Storberget trakk seg også fra stillingen som justisminister for å få mer tid til barna.

Knut Storberget har vært til stede under alle tre fødslene til kona Anne Christel Johnsgaard.

Storberget, som fortsatt er på Stortinget, mener Hareide har valgt helt rett.

- Jeg har vært til stede på en fødestue tre ganger for å bli pappa. Jeg kunne ikke tenke meg å ta noen valg som ville ført til at jeg ikke var til stede der. Jeg tror nesten ikke det hadde blitt akseptert på hjemmebane heller. Så jeg har full forståelse for Hareides valg, sier stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) til Nettavisen. 

Hoderystende utenlandske kollegaer

- Det er sikkert festlig på KrFs landsmøter, men det matcher nok ikke fødestua sier han.

Han husker godt de mange reaksjonene han fikk da han som justisminister gikk ut i pappaperm.

- Det var mange justisministerkollegaer i Europa og globalt som hoderystende ble fortalt at den norske justisministeren var i pappaperm. For mange var dette ganske fremmed og egentlig helt utenkelig, sier han.

SV: - Likestillingen har kommet langt

Det er bra at Hareide får være tilstede i et av de største øyeblikkene i livet sitt, sier likestillingspolitisk talsperson Kirsti Bergstø i SV.

Kirsti Bergstø, likestillingspolitisk talsperson i SV, synes også det er flott at Knut Arild Hareide prioriterer familien.

- Det er et utrykk for at likestillingen har kommet langt og at kjønnsrollene er i endring på en måte som gjør at menn i lederposisjoner også kan velge å være tilstede i det største øyeblikket i sitt liv. Det er veldig positivt, sier Bergstø til Nettavisen.

- Og ikke minst er det bra for ham, at han får være tilstede i et av de største øyeblikkene i livet sitt. Jeg tror veldig mange menn som har valgt eller måtte velge annerledes ser tilbake på med anger senere i livet

- Hareide ville gjort en dårlig jobb på det landsmøtet

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er også helt enig i Hareides prioritering.

- Heldigvis er det sånn nå at det er like naturlig for far å være tilstede under en fødsel, sier leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.

- Jeg forstår det veldig godt. Landsmøter er det mange av. Fødsler er en utrolig stor livshendelse og en situasjon ektefellen gjerne føler seg sårbar i. Det ville vært helt umulig for Hareide å være i Trondheim mens kona fødte i Oslo, jeg tror ikke han ville gjort en god jobb på det landsmøtet i en sånn situasjon, sier partilederen til Nettavisen.

Vedum har vært til stede under sine to barns fødsler, en vanlig fødsel og ett planlagt keisersnitt.

- Begge deler var veldig fint. Heldigvis er det sånn nå at det er like naturlig for far å være til stede. For vår foreldregenerasjon var det en kamp. Sammenlignet med den som føder gjør vi fedre ingenting, men ifølge kona var jeg en god moralsk støtte, sier Vedum. 

- Rart det vekker oppmerksomhet

Hareides valg omtales også i sosiale medier. 

- Ja, vi elsker norske fedre, skriver en på Twitter

- Flott! Landsmøter kommer og går. Barnet får du bare en gang: Kommende fødsel gjør at Hareide dropper landsmøtetalen, skriver en annen.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund har tidligere uttalt seg positivt om pappakvoten innen foreldrepermisjon.

- Det er veldig forståelig at han prioriterer slik. Fødsel og død trumfer alt annet, sier hun i en kort kommentar til Nettavisen.

- Veldig forståelig, sier administrerende direktør Kristin Skogen Lund i NHO.

Hos Likestillings- og diskrimineringsombudet er de ikke overrasket over partilederens valg.

- Egentlig er det litt rart at dette vekker oppmerksomhet, jeg vil tro at de aller fleste fedre ville prioritert på samme måten. Å få fri fra jobben for å være tilstede under sitt barns fødsel er en rettighet alle arbeidstakere i Norge har. Den gjelder selvfølgelig også for partiledere, sier nestleder Elisabeth Lier Haugseth til Nettavisen. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere