*Nettavisen* Nyheter.

- Det kan være hvem som helst

John Christian Elden sier at Nokas-etterforskningen viser at en rekke kjente og ukjente personer kunne tatt plass som tiltalt i Nokas-saken.

10.01.06 12:35

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Hadde man ikke funnet en tannbeskytter i Hemsedal så hadde DNA på denne hetten forblitt blant de ukjente DNA-profilene, sa John Christian Elden om sin egen klient Erling Havnå.

Tannbeskytteren i Hemsedal var altså det som gjorde at Erling Havnå ble identifisert som opphavsmannen til DNA-et på hetta i ransbilen. Det er den som knyttet ham til Nokas-ranet.

Erling Havnå er tiltalt både for ran på Postens brevsenter og Nokas. Hans DNA er funnet på begge steder, og påtalemyndigheten har bedt om 21 års fengsel for ranene. Havnå nekter for brevsenteret, men har erkjent at han passet biler i Sørmarka, men nekter for at han var sleggemannen på Domkirkeplassen.

I Stavanger tingrett brukte Elden de mange ukjente faktorene og personene i Nokas-saken for å poengtere at det ikke trenger å være Erling Havnå som har svingt slegga i Postens brevsenter i Oslo 27. oktober 2003, selv om det er Havnås DNA på slegga.

- Det er ikke min jobb å si hvem det er. Det kan være hvem som helst. Det er min jobb å peke på at det ikke trenger å være min klient, sa Elden.

Streifskudd i ansiktet
Elden poengterte i Stavanger tingrett tirsdag at det ikke er gitt at alle de 13 personene på tiltalebenken har vært med på Nokas-ranet, eller at Havnå har vært i brevsenteret selv om det er funnet DNA på en slegge.

  • I Nokas-saken finnes det en rekke ukjente DNA-profiler som politiet ikke har funnet opphavsmannen (eller kvinnen) til. Blant annet på en hjelm som ble brukt av de såkalte «hjelmene» som voktet Domkirkeplassen mens Toska & Co tømte Nokas.
  • David Toska har fortalt om en person som fikk et streifskudd i ansiktet. Ingen på tiltalebenken har fått noe streifskudd i ansiktet.
  • Yusuf Hani var i Stavanger sammen med Ikmet Kodzadziku, men han er ikke på tiltalebenken.
  • I det hemmelige overvåkingsmaterialet, som Elden har forsøkt å få fra påtalemyndigheten gjennom flere rettsrunder, ligger det minst 10 ukjente tidligere siktede personer.
  • I etterforskningsmaterialet i Nokas er det en rekke kjente personer, som tidligere var siktet, men som det ikke er tatt ut tiltale mot.

Eldens poeng er altså at selv om påtalemyndigheten har beviser som sannsynliggjør at de tiltalte var på Domkirkeplassen, så finnes like bevis mot andre kjente og ukjente mennesker. Men disse sitter altså ikke på tiltalebenken.

Ikke etterforsket
- Påtalemyndigheten har ikke etterforsket Postens brevsenter opp mot Erling Havnå. De har tatt med saken nærmest som et argument i Nokas-saken, sa Elden.

Tirsdag morgen gikk han gjennom bevisene i brevsenter-saken. Her dro han blant annet fram at Ridvan Halimi også har blitt forsøkt varetektsfengslet for å være sleggemannen i Postens brevsenter - den rollen Havnå nå er tiltenkt. Elden brukte dette som argument for at påtalemyndigheten ikke vet om Havnå svingte slegga eller ikke.

Havnå selv har gitt en forklaring på hvordan han kunne ha tatt på slegga brukt i brevsenteret, men nekter for å ha deltatt på selve ranet som han er tiltalt for.

- Faktum i saken er at Havnå har tatt på en bag og en slegge som ble brukt i Postens brevsenter, men han var ikke i Oslo 27. oktober 2003, sa forsvareren.

Han viste også til bilder av ranerne som viser at de brukte hansker under ranet.

- Det vi kan konstatere med stor grad av sikkerhet, er at DNA ikke ble avsatt under selve ranet, sa Elden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.