RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NIKON D4 Ver.1.02

- Det ser forferdelig ut om bord

Sist oppdatert:
Her kommer det brannskadde skipet, tre timer forsinket.

Frakteskipet «Britannia Seaways» ligger nå til kai i Bergen etter at det i går kveld tok fyr ombord på skipet som fraktet personell og utstyr fra Sørreisa til militærøvelsen «Øvelse Vestlandet».

Til Nordlys opplyser presseoffiser Ivar Moen ved Forsvarets Operative Hovedkvarter at det mye trolig er det ekstremet været som har herjet Norge de siste dagene som står bak brannen som oppstod om bord på skipet, mens det fortsatt var til havs utenfor Sogn og Fjordane.

- Det vi spekulerer i nå som brannårsak, er at det er det kraftige været som har forårsaket forskyvninger i lasten. Disse forskyvningene har så antent flere drivstoffkontainere som inneholdt diesel, sier Moen til Nordlys søndag ettermiddag.

Hyller innsatsen til mannskapet
Moen hyller innsatsen til både mannskapet ombord og det nordnorske personellet som fulgte lasten bestående av 301 kjøretøy (diverse patruljekjøretøy, diverse pansrede personellkjøretøy, beltevogner og lastevogner), 50 konteinere og 30 militære hengere om bord på frakteskipet. Videre var det også drivstoff og løsammunisjon ombord, samt én stridsvogn. Materiellet tilhører avdelinger i Brigade Nord.

- Mannskapet ombord tok ledelsen på slukningsarbeidet. Disse ble understøttet av personellet fra Brigade Nord ved garnisonen i Bardufoss som fulgte utstyret nedover. Både de 20 i mannskapet og de 12 fra Brigade Nord har hatt en strabasiøs natt, men godt samarbeid dem i mellom, samt innsatsen til fregatten "KNM Helge Ingstad" som kom til, sørget for at det ikke gikk verre enn det det gjorde.

(Saken fortsetter under bildene)

Skal undesøkes i Bergen
De 12 fra Brigade Nord, fem befal og syv vernepliktige, er alle sikkerhets- og teknisk personell som fulgte med skipet for å passe på utstyret som var på vei fra Sørreisa til øvelsen som skal foregå utenfor Bergen.

- For Forsvarets del skal øvelsen i hovedsak foregå utenfor Bergen, mend øvelsen inkluderer også personell fra Luftforsvaret samt Sjøforsvaret. Disse vil i hovedsak gjenomføre sin del av øvelsen i farvannet utenfor Hordaland.

Det er fortsatt usikkert om de 12 fra Brigade Nord som deltok i slukningsarbeidet skal delta i øvelsen.

- Det står etter forholdene godt til med alle de involverte, men disse skal nå undersøkes nærmere her i Bergen. Nå skal vi også jobbe med å få materiellet ombord på skipet lastet av, deretter vil vi måtte gå gjennom dette for å avdekke den fulle skadesituasjonen, opplyser Moen til Nordlys.

Skipet la like etter klokken 1500 søndag ettermiddag til kai i Bergen.

- Det ser forferdelig ut inne i skipet
BA opplyser at mannskapet skal undersøkes ved Haakonsvern i Bergen. Nå skal politiet, Forsvaret samt representanter for rederiet som eier "Britannia Seaways" få komme ombord på skipet for å ta skadene nærmere i ettersyn.

Men skadene ombord er trolig svært store opplyser kommunikasjonssjef Vegar Gystad til BA..

- Vi er veldig spente på hvordan det ser ut der inne. Meldingene går på at det ser forferdelig ut inne i skipet.

Forsvaret opplyser selv at det i hvert fall skal være skader på flere feltvogner av typen MB 240, samt på drivstoff og på flere kontainere inneholdende utstyr.

Begynte å brenne lørdag kveld
Det var klokken 1908 lørdag kveld at kapteinen ombord på frakteskipet "Britannia Seaways" varslet om at det var oppstått en brann ombord på skipet. Skipet skiftet deretter kurs mot Florø i Sogn og Fjordane. Skipet var inne i smult farvann i tre-tiden natt til søndag.

Planen var opprinnelig å evakuere skipet så fort det kom til kai i Florø lørdag kveld, men arbeidet ble forhindret på grunn av det kraftige uværet på kysten.

Gjennom natten skal det ha brent kraftig ombord på dekket til skipet, før brannen ble slukket søndag morgen.

Det ble brukt vannkanoner for å kjøle ned konteineren og dekksområdet. Brannvesenets spesialstyrke for bekjempelse av brann på skip, RITS—styrken, gikk ved 4.30—tiden om bord på skipet og ledet arbeidet med å kontrollere brannen.

Brannen ble meldt slukket klokken 0830 søndag morgen.

Norske myndigheter skal nå å fastslå brannårsaken og kartlegge begivenhetene om bord, ifølge informasjonssjef Gert Jakobsen i DFDS.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere