RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Politiet

- Det var et rovmord

Sist oppdatert:
Aktor mener Geir Stene ble drept med kaldt blod. Tiltalte mener det var selvforsvar. Les hans forklaring her.

- Jeg våkner av at jeg hører en lyd eller noe sånt. Da åpner jeg øynene og på kjøkkenet står Geir Stene og han har noe bak på ryggen. Han går mot meg og tar fram en kniv, fortalte den drapstiltalte 20-åringen og viste retten hvordan avdøde Geir Stene skal ha stått med løftet kniv over ham.

- Jeg sa «hva faen skjer nå» eller noe sånt. Jeg fikk dyttet ham vekk og kom meg inn på kjøkkenbenken der jeg fikk tak i en kniv. Så ble det et basketak og jeg stakk ham. Han bare fortsatte å komme mot meg så jeg stakk og stakk til han sluttet å komme, fortsatte den unge mannen.

Tirsdag erkjente 20-åringen at han drepte Geir Stene i leiligheten til Stenes mor på Haugenstua i januar 2009. Han trodde selv at han hadde stukket Stene cirka 10 ganger. Faktum er at Stene døde av nærmere 100 knivstikk over hele kroppen.

Selvforsvar
Mannen hevder at det var selvforsvar. Påtalemyndigheten mener derimot at Stene ble drept med kaldt blod av sin venn fra rusmiljøet i Oslo, og at 20-åringen deretter tok med seg verdisaker fra leiligheten og stakk.

Drapsvåpenet la han igjen i kjøkkenskuffen. På denne kniven ble det funnet både blod fra Geir Stene og fra tiltalte.

Kniven som Stene skal ha truet tiltalte med, har politiet ikke funnet. 20-åringen hevdet i retten at han tok denne kniven med seg fra leiligheten. Familien til Stene har fortalt at de ikke mangler noen kniver i leiligheten. Påtalemyndigheten tror den ikke finnes, og at Stene aldri truet med noen kniv.

- Det mangler heller ingen kniv fra leiligheten. Dette var nærmest et rovmord, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til Nettavisen. Det som derimot manglet var en rekke verdigjenstander.

Meldte seg selv
Drapet skjedde 16. januar 2009, men Stene ble ikke funnet før 19. januar. Etter at politiet hadde konstatert drapstidspunktet og funnet blod fra en gjerningsmann, sjekket de hvem som hadde vært på legevakten i tiden etter drapet. Der fikk de navnet på tiltalte.

- Jeg oppsøkte legevakten og sa jeg hadde vært utsatt for et ran, fortalte tiltalte i retten. Han hadde hatt knivkutt i hånden.

Først 25. mars fikk politiet 20-åringen inn til avhør. Han nektet kjennskap til drapet, men måtte avgi DNA-prøve.

Dagen etter meldte han seg for politiet og tilsto.

- Jeg hadde jo avgitt DNA-prøve så jeg visste at de kom til å ta meg. Jeg kunne jo fortsatt å nekte, men da var jeg så lei av livet. Så lei av å gå å skjule meg, sa han i retten tirsdag.

Møttes på Plata
20-åringen fortalte at han hadde møtt Geir Stene på Plata utenfor Oslo sentralstasjon tidligere denne dagen. Han var heroinmisbruker og manglet penger til dop. Denne dagen manglet han også sted å bo fordi han hadde kranglet med moren sin.

Han kom i samtale med Stene som sa han kunne hjelpe. Stene selv hadde sluttet med heroin. Likevel skal han ifølge tiltalte ha kjøpt heroin denne dagen, og gitt noe til tiltalte mot at han skulle hjelpe Stene å selge resten neste dag.

Etter møtet på Plata hadde de reist hjem til leiligheten på Haugenstua der tiltalte tok heroin og sovnet. En stund etter skal han altså ha våknet, i følge ham selv, av at Stene kom mot ham med kniv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere