*Nettavisen* Nyheter.

- Det var få som hørte etter

Foto: Thor Benjamin Brekken (Nettavisen) og Jon-Michael Josefsen (Scanpix)

- Jeg ville ha klarere retningslinjer for politiet, men ble ikke hørt i det hele tatt, sier tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae (H), til Nettavisen.  

14.05.10 10:00

Mandag skrev Nettavisen at sommertid er høytid for tiggerne i Oslo. Stasjonssjef ved sentrum politistasjon, Bjørn Åge Hansen, sa at tiggere er en virkelighet vi er nødt til å leve med. Hansen fortalte at politiet slår ned på aggressiv tigging, men hadde vanskeligheter med å definere hva som ligger under dette.

- Det blir som å rulle i tåke. Det én person mener er forulemping, bryr en annen person seg ikke om, sa Hansen.

Les også:Her tar hun badevekttrikset

- Jeg ble ikke hørt
Den påtroppe fylkesmannen i Vestfold, Erling Lae, arbeidet mye med tiggerproblematikken da han var byrådsleder i Oslo, men følte at ingen brydde seg.

- Jeg ble ikke hørt i det hele tatt, sier Lae til Nettavisen.

Han var ikke hundre prosent uenig i Stortingets beslutning om å oppheve tiggerforbudet i 2006, men mener avgjørelsen resulterte i en utydelig hjemmel for politiet.

- Jeg ville ha klarere retningslinjer for politiet. At de skulle ha mulighet til å vise bort en gjeng med tiggere fra eksempelvis Karl Johan. Men jeg ble ikke hørt i det hele tatt, sier Lae.

Den tidligere byrådslederen understreker at han talte for døve ører, og at uansett hvor byrådet adresserte budskapet i Oslo, var det få som lyttet.

Forslag avslått
Bystyret i Oslo leverte i Laes styringstid et forslag vedrørende Oslos politivedtekter. Forslaget hadde stort flertall i bystyret, men ble ikke akseptert i Justisdepartementet.

Forslaget innebar større anledning til å bortvise tiggere, samt slå hardere ned på aggressiv tigging og gatesalg.

- Justisdepartementet mente det ble å snikinnføre et lovforbud. Det var i det hele tatt veldig vanskelig å få forståelse for hverdagsproblemene, forklarer Lae.

- Den gangen var jeg nokså frustrert, og folk var enig med meg, tilføyer han.

Politiet ønsker retningslinjer
Stasjonssjef Hansen sier til Nettavisen at det var uheldig at Stortinget opphevet tiggerforbudet.

- To uker senere hadde vi utenlandske tiggere her. Ikke at vi brukte paragrafen så ofte, men vi hadde den i tilfelle, sier han.

Hansen etterlyser nye vedtekter, samt klarere retningslinjer for politiet.

- Vi trenger håndfaste regler. Det er vår verden. Det nytter ikke overlate alt til politibetjentens skjønn. Hvordan standardiserer man skjønn? Er det rødt lys, er det forbudt og kjøre, utdyper han.

Stasjonssjefen understreker at politiet bestandig vil være tilhengere av tydelige bestemmelser. Lae på sin side håper nåværende byrådsleder Røsland har viljen til å ta tak i tiggerproblematikken.

- Jeg ønsker byrådsleder Stian Berger Røsland (H) lykke til på vegne av befolkningen, sier Lae til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.