- Det var han eller meg

I Heggen og Frøland tingrett fortalte den tiltalte politimannen om et svært brutalt basketak som endte med at Tomazc Wacko døde. Les forklaringen her.

15.03.04 16:02

- Hadde han kommet seg inn i huset er jeg hellig overbevist om at det hadde gått andre liv. Det er jeg helt sikker på den dag i dag, sa den tiltalte politimannen om den skjebnesvangre kvelden i juni 2003.

I forklaringen fortalte tiltalte hvordan han slo Wacko flere ganger, stakk fingrene inn i øynene hans og vurderte sterkt å knekke fingrene hans, men at ingenting hjalp for å roe ham ned. Siste utvei i det han opplevde som en livstruende situasjon, var å feste et grep rundt halsen hans. Dette grepet viste seg å bli dødelig.

Rykket ut
Den 29 år gamle politimannen fortalte mandag ettermiddag hvordan han og en kvinnelig politiskolestudent rykket ut etter melding om husbråk 2. juni 2002. Meldingen gikk ut på at en mann var i ferd med å slå kona si. Tiltalte hadde vært i kontakt med barna til den avdøde på vei til åstedet i Mysen. Da de ankom huset i Mysen visste de at situasjonen var alvorlig. De hadde fått beordring om å kjøre med blålys, og å bevæpne seg med langkølle og gass.

- Han veide 120 kilo, var full og hadde et veldig aggressivt ansiktsuttrykk. Jeg bestemte meg for å ta kontakt med ham, fortalte den tiltalte i retten.

Forsøkte å roe ned situasjonen
Men polskfødte Wacko var ifølge tiltalte svært avvisende. Politimannen forsøkte flere ganger å ta på ham håndjern

- Når jeg kommer i slike situasjoner pleier jeg alltid å begynne med setningen «hva foregår her». Da pleier folk å måtte tenke for å komme med sin fremstilling av saken. Det pleier å roe ned situasjonen. Det hjalp ikke her.

Den tiltalte fortalte at det ble gjort flere forsøk på å påsette håndjern uten å lykkes.

- Hadde tålt tortur
- Han var veldig aggressiv og gikk mot meg og brølte en masse rart. Blant annet at han hadde vært i Sibir, hadde tålt tortur, og at det norske politi aldri skulle klare å ta ham, sa tiltalte.

- Jeg kunne ikke bruke tid på ham fordi jeg måtte finne fornærmede og se hvordan tilstand hun var i. Jeg måte ta ham med makt.

I basketaket som oppsto festet tiltalte grepet rundt halsen på den avdøde i et forsøk på å dra ham i bakken.

- Han vred ansiktet mot mitt ansikt. Han hadde den ene armen fri. Han forsøkte å prøve å ta fingrene inn i øynene mine, og klorte meg nedover ansiktet.

Til slutt mistet de balansen og falt ned på bakken.

- Målet nå var bare å holde ham nede så lenge at politistudenten fikk satt på håndjern. Jeg kunne ikke slippe taket da, for da ville han ha komme seg løs. Jeg tenkte hele veien på at strupehodet og luftrøret ikke skulle bli klemt, sa tiltalte i hans forklaring.

- Bestemte meg for å knekke fingrene
- Da bestemt jeg meg for å knekke fingrene hans. På dette tidspunktet kom et av barna og sa «pappa pappa, gjør som politiet sier og ligg stille». Jeg tenkte at jeg ikke kunne knekke fingrene når barna sto der. Det ble litt for voldsomt. Etter hvert ga barna opp å snakke til ham, for det hadde ingen effekt.

- Så tok han tak i ledningen på sambandsutstyret og dro den ansiktet mit. Jeg tenkte at går den rundt halsen min nå så dreper han meg. Nå er det meg eller han, sa tiltalte

- Jeg tok fingrene og kjørte dem inn i øynene på ham. Så tok jeg tak i bakhodet på ham for å få mest mulig moment. Jeg presset fingrene flere centimeter inn i øynene på ham. Etter hvert slapp han ledningen.

En nabo kom til og hjalp til med å holde Wacko nede.

Ble slapp
- Utgangspunktet var nå at jeg skulle holde ham fast til han gikk tom for krefter slik at han skulle gi seg. Han ble da helt slapp og mistet tilsynelatende bevisstheten.

- Jeg har opplevd mange ganger at folk blir slappe for å lure oss til å slippe taket, for deretter å gå til angrep igjen. Jeg tenkte at dette også var tifelle her, sa tiltalte i retten.

Men faktum var at Wacko hadde mistet bevisstheten og skulle aldri mer våkne opp igjen. Etter noen minutter kom en sykebil. Wacko døde noen dager senere på sykehuset.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag