- Det var ikke godt nok

Foto: (Jørgen Berge, Nettavisen)

Dagfinn Høybråten tar selvkritikk få dager før han går av som KrF-leder.

27.04.11 21:25

Til helgen går Dagfinn Høybråten av som KrF-leder, og forlater et parti som er nær sperregrensen.

Nå tar Høybråten selvkritikk.

- Jeg håper at partiet vil si at jeg gjorde det beste. Og så er jeg veldig klar over at på mange måter så var ikke det godt nok, sa Høybråten på en pressekonferanse tirsdag om KrFs landsmøte til helgen.

Les også: Knut Arild Hareide: - Jeg er ikke singel lenger

- Det ble brattere
Høybråten går av som partileder etter sju år, og overtar stafettpinnen til Knut Arild Hareide.

- Jeg er opptatt av partiet fremover mer enn partiet bakover, og jeg har derfor ikke lagt så veldig mye tanker i hva jeg ønsker å bli husket for, sa Høybråten.

Han sa at han har ledet partiet i en krevende periode.

- Det er nå en gang slik at denne perioden ble brattere enn partiet og jeg hadde sett for oss, og det tror jeg er en god erkjennelse når man nå restarter med en ny partileder. Det ble en mer krevende jobb enn det vi så for oss, sa han.

- Vi har ikke lykkes
Høybråten overtok etter Valgerd Svarstad Haugland, som trakk seg som KrF-leder etter et dårlig valgresultat. Men Høybråten har altså ikke klart å snu nedturen til noen opptur for partiet.

- Vi sitter ikke i regjering, og vi har ikke gjort gode stortingsvalg. Vi har ikke lykkes med det, sa Høybråten til pressen.

Han påpekte at partiet samtidig har fått gjennomslag i mange saker.

- På tross av de politiske realitetene så mener jeg KrF i denne perioden har hatt betydelig større gjennomslag enn vår styrke skulle tilsi, i forhold til store nasjonale forlik om stat/kirke, om private skoler, om klimapolitikk og om pensjonsreform. I tilegg har vi reist viktige politiske debatter som ikke hadde blitt reist om KrF ikke hadde vært der, sa han.

- Jeg advarte i 2004
Den avtroppende partilederen sa at han advarte mot at jobben kunne bli vanskelig da han overtok som leder.

- Hvis du går tilbake til min landsmøtetale i 2004, så vil du finne advarsler om to ting. Det ene er troen på at en mann skulle skape den nye oppslutningen om partiet som alle håpet på den gangen. Det andre var forestillingen om at det ville ta kort tid. Dessverre har jeg fått litt mer rett enn jeg hadde håpet på, sa Høybråten.

Likevel har han nå stor tro på partiet.

- Jeg har veldig stor tror på KrF fremover. Partiet vil få en ny start med ny partileder. Jeg har veldig stor tro på at Knut Arild, med den bakgrunnen han har, vil være med på å mobilisere KrF enda mer enn det jeg har klart, sa han.

- Ut på jobbmarkedet
Høybråten sier han nå også går av som parlamentarisk leder for KrF, men at han vil sitte ut perioden som stortingsrepresentant, til 2013.

- Jeg kommer til å stå løpet ut, både for KrF og for de som har valgt meg i denne perioden. Hva jeg skal gjøre etterpå vet jeg ikke, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.