RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Det verste som kan skje er at frykten setter seg i menigheten

PREGER MENIGHETEN: Styreleder i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo, Ghulam Sarwar, sier mange er redde etter at en av moskeens imamer ble angrepet og knivstukket.
PREGER MENIGHETEN: Styreleder i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo, Ghulam Sarwar, sier mange er redde etter at en av moskeens imamer ble angrepet og knivstukket. Foto: Ole Berg-rusten (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
- Dette overfallet rammer ikke bare imamen, men hele religionen, hele menigheten og hele moskeen, sier styreleder.

am Nehmat Ali Shah forteller i sitt første intervju etter angrepet mandag kveld at han har det bedre nå. Angrepet varte i et halvt minutt, forteller imamen til Aftenposten.

- Jeg er bedre nå. Gudskjelov, sier Shah til avisen. Imamen forteller via sin sønn at angrepet varte i cirka 30 sekunder. Angriperen var maskert og imamen hørte ikke stemmen hans.

Nehmat Ali Shah ble skrevet ut fra sykehuset tirsdag ettermiddag, melder NTB.

Mange føler seg utrygge

Styreleder i Central Jamaat Ahle-Sunnat sa tirsdag til NTB at mange i moskeen nå føler seg utrygge og at mange ikke tør gå alene.

Sarwar sier til NTB at han ikke kjenner til at imamen har blitt truet den siste tiden. Men han minner om at det gjennom flere år var trusler og også voldsepisoder i moskeen knyttet til en intern strid. Truslene sluttet for fire-fem måneder siden, ifølge Sarwar. Han vet ikke om det er sammenheng mellom angrepet mandag kveld og de tidligere truslene og sier imamen ikke har hatt uenigheter med noen andre.

Tidligere konflikter

Politiet uttalte tirsdag at de ser på de gamle konfliktene i moskeen i forbindelse med etterforskningen, men at de holder alle muligheter åpne i saken.

Det har vært flere konflikter og hendelser knyttet til moskeen. I mars 2006 ble fire mennesker skadd etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og gikk til angrep.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, en av dem var knyttet til Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen.

- Politiet er godt kjent med tidligere episoder og trusler, og dette vil selvfølgelig være en del av etterforskningen, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til NTB.

- Men vi har ingen grunn nå til å peke på dette som forklaringen eller motiv i denne saken, presiserer Metlid.

Metlid sier politiet heller ikke utelukker at Shah kan ha blitt utsatt for hatkriminalitet fra høyreekstreme.

BEDRE: Imam Nehmat Ali Shah ble skrevet ut fra sykehuset tirsdag ettermiddag.

- Dette er en del av etterforskningen. Vi kan ikke peke på at dette er forklaringen, men vi må ta høyde for at det som skjedde har en tilknytning til hans rolle som imam, sier hun.

Onsdag formiddag opplyser Oslo politidistrikt til Nettavisen at de så langt ikke har noe nytt å melde i saken.

Les også: Imamen utskrevet fra sykehus

Sykmeldte imamer

Drapsforsøket på Shah mandag kveld gjør at de andre imamene i moskeen nå har blitt sykmeldt.

- I løpet av dagen har begge de andre imamene våre sykmeldt seg. De frykter naturlig nok at noe lignende kan skje dem. Vi har ingen imamer igjen, sier Sarwar til Dagsavisen.

Han viser til redsel og rystelse i miljøet.

- Folk er redde. Dette overfallet rammer ikke bare imamen, men hele religionen, hele menigheten og hele moskeen. At folk ikke skal tørre å sende barna sine hit er noe av det verste jeg kan tenke meg, sier han.

Sarwar opplyser at det snakkes i menigheten om hvem som kan ha stått bak angrepet og hvorfor det har skjedd. Teorier som går igjen er hatkriminalitet eller internt oppgjør.

- Vi er avhengige av å få vite hvem som har gjort dette. Det verste som kan skje er at frykten setter seg i menigheten og at folk ikke tør å komme hit mer, sier Sarwar til avisen.

VIL HA SVAR: - Vi er avhengige av å få vite hvem som har gjort dette. Det verste som kan skje er at frykten setter seg i menigheten og at folk ikke tør å komme hit mer, sier Guhlam Sarwar, styreleder i Central Jamaat Ahle Sunnat. (Arkivfoto).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere