*Nettavisen* Nyheter.

- Dette ankomstsenteret vil lette trykket på nesten hele asylkjeden

PÅ KORT TID: Ordfører Rene Rafshol (H) og varaordfører Frederikke Stensrød (Frp) i Råde kommune (i midten) forteller at kommunen fikk henvendelsen om mottakssenteret for 14 dager siden og har hivd seg rundt. Samtidig skryter de av UDI for god dialog. Til venstre statssekretær Jøran Kallmyr og til høyre prosjektleder Rolf Heggli fra PU. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Økningen i asylsøkere til Norge har vært eksplosiv. Med det nye ankomstsenteret i Råde i Østfold står mottaksapparatet langt bedre rustet, mener Justisdepartementet.

09.10.15 17:54

RÅDE (Nettavisen): - Det nye ankomstsenteret i Råde vil sørge for langt bedre kapasitet og fortgang i arbeidet med håndteringen av asylsøkere som kommer til Norge. Det vil også avhjelpe situasjonen når det gjelder enslige mindreårige.

Les også: UDIs nye ankomstsenter blir første stoppested for alle nye asylsøkere

Det sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet. Fredag var han på plass da Utlendingsdirektoratet, Politiets utlendingsenhet og Sivilforsvaret viste fram gigantmottaket som skal ta unna registrering, helsesjekk og informasjon for alle nyankomne asylsøkere.

Klikk på bildet for å forstørre.

FORNØYD: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) var fornøyd med det han fikk se i Råde. Om kort tid skal ankomstsenteret være klar til bruk. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Tidligere Smart Club

Det nye ankomstsenteret ligger i Smart Clubs tidligere lokaler ved E6 i Råde i Østfold og er satt opp på rekordtid. Om en ukes tid kommer de første asylsøkerne hit.

- Dette ankomstsenteret vil lette trykket på nesten hele asylkjeden. Flaskehalsen har vært de første par dagene asylsøkerne kommer inn til landet, sier Kallmyr til Nettavisen.

- Her har UDI og PU med hjelp fra Sivilforsvaret fått opp et stort mottakssenter på rekordtid. Hvorfor har dere ikke gjort det før?

-Vi sendte tidligere ut forespørsel til Forsvaret, men det er mange brikker som skal falle på plass, størrelse på bygget, plasseringen i landet og nærheten til vei. Jeg tror vi her har fått et godt egnet bygg.

- Vi hører anslagene fra UDI er 30.000 asylsøkere neste år. Det kommer åpenbart til å være behov for dette ankomstsenteret en god stund?

Klikk på bildet for å forstørre.

HEKTISK AKTIVITET: Mottakssenteret på Råde skal stå klart for utprøving allerede om en uke, og fredag var det hektisk aktivitet med ombygging og innredning i lokalene. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Leid inn for tre år

- Bygget er leid inn for tre år framover. Det har en kapasitet på 1000 i døgnet, og det høyeste ankomsttallet i døgnet fram til nå er 400. Vi har en robusthet nå som vi ikke har hatt tidligere. I tillegg har vi andre anlegg.

- Myndighetene og UDI har fått kritikk for at oppfølgingen og omsorgen av de enslige mindreårige asylsøkerne ikke har vært god nok. Hva sier du til det?

- Kritikken har gått på bemanningen på transittmottaket på Refstad, der man nå har bemannet opp. -Refstad er ikke et mottak beregnet for enslige mindreårige. Men vi måtte sørge for nødløsninger siden det kom så mange på kort tid. På Refstad skal også barna bare oppholde seg i kortere tid før de skal videre til et ordinært mottak. Jeg har ikke registrert kritikk av bemanningen på ordinære mottak. Hver plass for enslige mindreårige på et ordinært mottak koster samfunnet 500.000 kroner, og den kostnaden skyldes høy bemanning.

Klikk på bildet for å forstørre.

STÅR KLART: I Smart Clubs tidligere lokaler på Mosseveien i Råde åpner UDI sitt nye mottakssenter for asylsøkere om kort tid. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Annonsebilag