RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix

- Dette blir bra!

Sist oppdatert:
Barneombud Reidar Hjermann har stor tro på det nye kunnskapsløftet og mener det vil bare gjøre godt for barna.

Mandag er det aller første skoledag for en rekke fem- og seksåringer landet rundt. Mange foreldre er kanskje skeptiske til å la sine barn innta en skolesituasjon som legger mer vekt på lesing og skriving, og mindre vekt på lek.

Barneombud Reidar Hjermann tror derimot det kommende skoleåret vil bli et fint år for de aller fleste, og ønsker å gratulere alle barn og foreldre.

- En milepæl i livet er å få barna inn i skolen, sier Hjermann til TV 2 Nettavisen.

Det mye omtalte kunnskapsløftet betyr at barn helt ned i femårsalderen skal lære seg å lese og skrive når de starter i første trinn i år. Dette er et løft som barneombudet mener er et positivt tiltak.

- Dette kommer til å bli fint. De er i en læresulten alder, sier Hjermann.

Mer ansvar hos foreldrene
Hjermann forteller at den nye ordningen vil kreve mer deltagelse fra foreldrenes side med blant annet høytlesning hjemme. Han råder også foreldrene til å delta aktivt i foreldregrupper.

- Det er ikke bare barna som får en ny klasse, men foreldrene får også en ny klasse. Det er viktig at det blir etablert et godt sosialt miljø mellom foreldre, sier Hjermann.

Hjermann understreker at jo bedre deltagelsen er fra foreldrene, jo bedre blir læringsmiljøet for barna. Han sier at med det nye kunnskapsløftet, vil skolen i første grad bli en læringsarena og mindre en lekearena. Derfor er det viktig at det blir tilrettelagt for en lekearena i hjemmet.

Datamaskiner som læringsverktøy
Det nye kunnskapsløftet innebærer at førsteklassingene skal bruke datamaskiner som et læringsverktøy. Det mener Hjermann er et viktig initiativ.

- Skulle bare mangle. Datamaskiner er et viktig verktøy for barn, spesielt for dem som sliter med lese- og skrivevansker, sier Hjermann.

- Men det er også viktig at de lærer å skrive for hånd, legger han til.

Manifestet mot mobbing
Mobbing er et stadig problem i skolen, og i år er det utviklet et manifest som skal motvirke mobbing.

«Manifestet mot Mobbing» forplikter regjeringen, Kommunenes Sentralforbund, Utdanningsforbundet og Foreldreutvalget for grunnskolen seg til å arbeide for at alle barn og unge skal ha et godt fysisk og psykososialt miljø der de ferdes.

- Fokuset på mobbing må aldri slutte, og manifestet mot mobbing har bidratt til å høyne oppmerksomheten rundt dette, sier han.

Les mer om manifestet her

Hjermann påpeker at et annet godt tiltak er den såkalte «barnearbeidsmiljøloven». Den sikrer barnas rett til å klage dersom de er utilfreds med læringsmiljøet på skolen sin.

- Den er utrolig viktig, den aller viktigste av sitt slag, sier Hjermann.

Hjermann legger ikke noe skjul på at han mener at gratis mat burde allerede vært på plass ved landets skoler, men legger dette ansvaret på foreldrene inntil videre.

- Ernæring er utrolig viktig. Hvis foreldre smører sjokoladepålegg på brødskiven til barna, kan de like gjerne sende med et stykke sjokoladekake. Dette vil senke konsentrasjonsevnen, sier Hjermann.

Derfor oppfordrer han foreldre til å være mer bevisste på hva de legger i matpakken til ungene, og ber dem om å sende med frukt hver dag.

Trygg skolevei
Ellers legger barneombudet vekt på at alle landets skoleveier må være trygge, og at hvis dette ikke er tilfellet, må man som foreldre gjøre noe med det.

- Dette må de ikke finne seg i, sier Hjermann og forteller at man eventuelt kan klage til kommunen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere