*Nettavisen* Nyheter.

- Dette blir for dumt

Nyopererte Andreas Biørn-Lian ville fått dekket 10.000 kroner i taxiutgifter. 300 kroner til trikk derimot...

11.09.08 10:51

(iOslo.no ) Andreas Biørn-Lian var igjennom en nyretransplantasjon i begynnelsen av mai, og var inn og ut av Rikshospitalet nesten hver dag. Det var ikke noe problem å få rekvirert og dekket taxikjøring, men når han ville kjøre kollektivt kom problemene.

- Jeg tok bare drosje de fire-fem første dagene, og trodde selvfølgelig de ville dekke trikkebilletten, sier Biørn-Lian, som dro opp og ned til sykehuset omtrent hver dag i to til tre uker.

Har du en historie å fortelle om din eller andres opplevelser med NAV eller bruk av trygd? Tips oss på tips@ioslo.no

Da han skulle levere regningene kom derimot problemene. Det viste seg nemlig at NAV bare ville betalt om han hadde tatt taxi til sykehuset, kollektivbilletter dekker de ikke.

Les lesernes reaksjoner: - Jeg blir så forbannet!

- Det er for dumt at det ikke kan la seg gjøre å få dekket trikkeutgiftene. Og det er mye bedre at mennesker som har mer behov for taxitjenesten enn meg kan få kjøre litt drosje for mine taxipenger, sier han.

- Ville ta trikken
På NAV’s nettsider opplyses det om at reiser innenfor bygrensen ikke dekkes, men at man likevel kan få dekket reise dersom behandler bekrefter at helsetilstanden gjør det nødvendig med dyrere transport. Biørn-Lians lege hadde gitt han denne bekreftelsen.

SI DIN MENING NEDERST I SAKEN!

- Tur-retur sykehuset i to dager koster mer enn et månedskort på trikken, sier han.

Biørn-Lian anslår at taxiutgifter for alle turene i forbindelse med operasjonen ville ha kommet opp i mellom 7 og 10.000 kroner. I stedet reiste han kollektivt, og sendte trikkebillettene til NAV.

- Det var rundt 15-20 billetter som ble sendt til NAV, og det utgjør rundt 3-400 kroner. Men opprinnelig var det mye flere billetter, rundt 13-1400 kroner. Men noen av billettene har blitt borte i vasken og sånt, sier Biørn-Lian.

Unødvendig belastning
- Er det ikke bare en fordel for NAV at dere blir spart for utgifter?

- Pasienttranspordningen finansieres over de regionale helseforetakenes rammetildelte budsjett. NAV har en avtale med RHFene som innebærer at NAV lokalt behandler krav fremsatt av den enkelte bruker etter utført pasienttransport inntil RHFene selv er klare til å overta ansvaret for dette området, etter planen 1.1.2010, sier seksjonssjef Helen Moltu Christensen i NAV.

iOslo.no ønsker å høre fra deg! Send oss en e-post på tips@ioslo.no

Biørn-Lian ønsket å ta trikken både fordi han ville se noe annet enn leiligheten og sykehuset, og fordi han synes det var unødvendig å belaste NAV med 350 kroner hver dag - for en reise som koster om lag 30 kroner hver vei med trikken.

- Jeg vet at de har en ordning med flexikort i Danmark, og lurte på om jeg ikke kunne få noe sånt, sier han.

Dekker ikke kollektivbilletter
Det kunne han imidlertid ikke. Da han sendte inn trikkebillettene til NAV på Frogner, fikk han følgende beskjed tilbake: Disse regningene dekkes ikke av NAV.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Blir han straffet for å forsøke å spare dere for utgifter?

- Nei. NAV lokalt kan ikke gi dekning ut over det regelverket avgrenser for, og som vi er satt til å forvalte. Vi må ikke glemme at pasienttransportordningen er knyttet opp til egenandelsordningen, og egenandelen er på 120 kroner per tur, 240 tur/retur:

- Slik at en tur med taxi er betraktelig dyrere for alle parter enn ved bruk av kollektiv transport. Med mindre pasientenes helsetilstand gjør det nødvendig å nytte et dyrere transportmiddel, eller det ikke går rutegående transport. Kun da skal rekvisisjoner utstedes, forklarer Moltu Christensen.

Dersom egenandelen på medisiner og kjøring blir høyere enn 1760 kroner i året, får man dekket alt overstigende av NAV. I forbindelse med operasjonen tok Biørn-Lian mye medisiner, som i seg selv oversteg egenandelstaket. Dermed måtte NAV betalt hele taxiutgiften dersom han hadde valgt å kjøre drosje.

Vurderer fortløpende
- Hvorfor dekkes ikke utgifter til kollektivtransport?

- De fleste store byene benytter seg av et sonesystem for mer effektiv trafikkavvikling. Oslo har et system med enhetstakst og minstebeløp på 22 kroner for forhåndskjøpt billett. Dette er en lav billettpris sammenliknet med hva dette koster i distriktene. Dersom bruker reiser innenfor et slikt sonesystem dekkes ikke utgiftene, sier seksjonssjefen.

NAV kjenner ikke til om Helse- og omsorgsdepartementet og regionale helseforetak planlegger å endre regelverket til også å gjelde dekning av kollektivutgifter.

- Vi gjør fortløpende vurderinger og tolkninger av gjeldende regelverk, men det er Helse- og omsorgsdepartementet som eier forskriften, og regionale helseforetak som har ansvar for finansieringsordningene. Vi kjenner ikke til ytterligere endringer framover i forhold til å fjerne avgrensningen mot å dekke enhetstakst i byområder, sier Moltu Christensen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Annonsebilag