RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det er dette området, det som i dag er den administrative enheten Sentrum, Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo vil endre navnet på.
Det er dette området, det som i dag er den administrative enheten Sentrum, Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo vil endre navnet på. Foto: Plan- og bygningsetaten / montasje

- Dette burde hete Kristiania

Sist oppdatert:
Navnedebatten fortsatt ikke over.

(iOslo.no) I bystyremøtet onsdag kveld skulle det fattes vedtak om Sentrum bydel skal bytte navn til Kristiania, men tiden strakk ikke til. Kristiania-debatten skyves til neste møte, onsdag 25. mars fra klokken 15.00.

Navnedebatten går så det griner.

- Jeg kunne godt tenke meg en navneendring. Jeg synes ikke det skal kobles til Kristiania i København eller noe av det der. Det har en tilknytning her, og er ikke et gufs fra fortiden, sier Per Rune Grønhovd (34) til iOslo.nos reporter på Christiania Torv.

Forslaget om at Sentrum bydel skal få navnet Kristiania, som byen het da både Stortinget og Nationaltheatret ble bygget, er ikke nytt. Allerede da bydelsreformen skulle gjennomføres i 2004 kom forslaget opp, men ble forkastet.

Se hele intervjuet med Per Rune Grønhovd her (artikkelen fortsetter under videoen):

Nå har Venstres Kjell Veivåg tatt stafettpinnen videre, og med seg har han en innstilling fra Kultur- og utdanningskomiteen i Oslo kommune.

- Vi synes det kan være ok å bruke navnet Kristiania som det administrative begrepet, sånn som bydel Alna eller bydel Gamle Oslo. Men det betyr ikke at man ikke skal til Oslo sentrum hvis det er dit man skal, sier Veivåg til iOslo.no.

- Misforstått
Han mener debatten har blitt misforstått, fordi bydel Sentrum og Oslo sentrum har blitt blandet sammen.

- Bydel Sentrum er et ganske utflytende begrep. Sentrum er egentlig bare en administrativ enhet. Men nå vil vi få et helt nytt sentrum i Bjørvika, og etter mitt syn burde vi bygge en identitet rundt den eksisterende bydel Sentrum, sier Veivåg.

Han avgrenser det han mener bydel Kristiania skal omfatte ved oversiden av Slottsparken og nedover mot Oslo S, rundt Oslo sentrum mot det som er bydel Grünerløkka og bydel Gamle Oslo.

Veivåg understreker imidlertid at det ligger i innstillingen fra Kultur- og utdanningskomiteen at det er opp til bystyret å avgrense det som eventuelt blir bydel Kristiania.

Se hva Linda Louise Oddsteen mener her (artikkelen fortsetter under videoen):

Og navnet skal i så fall skrives med K, mener politikeren.

- Da byen vokste fram på 1800-tallet het den Kristiania med K, påpeker Veivåg.

Men selv om Kultur- og utdanningskomiteen går inn for navnebyttet, er ikke alle Oslo-borgere like enige. Ifølge en spørreundersøkelse NRK Østlandssendingen har fått gjort, mener syv av ti Oslo-borgere at navnebyttet bare er dumt.

Se kartet over alle Oslos bydeler her (ekstern lenke).

Personene iOslo.nos reporter møter på Christiania Torv er like uenige som alle andre. Se flere videoer nederst i saken.

- Jeg får assosiasjoner til Kristiania i København, så det blir litt feil for meg, sier Anne-Karine Ramberg (63)

Linda Louise Oddsteen (38) er ikke enig.

- Hvorfor ikke?
- Det kan være en idé - hvorfor ikke, liksom? spør hun, og understreker at Kristiania-navnet har en flott klang.

Elisabeth Lein (49) synes Kristiania er et navn som kler bydelen godt, mens Tom Settem (30) blir forvirret av debatten.

- Først syntes jeg navnet hørtes bra ut, men jeg tror det blir for mye forvirring, så jeg holder meg til sentrum, sier Settem.

Tom Settem (30):

Elisabeth Lein (49):

Anne-Karine Ramberg (63):

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere