*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er å skyte spurv med kanon

Foto: Vikene, Solveig (SCANPIX)

Handikapdo i alle nye boliger er samfunnsøkonomisk sløsing, mener Huseiernes Landsforbund.

19.03.10 08:37

Administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund er svært negativ innstilt til myndighetens forslag om å kreve at alle nye boliger skal ha bad tilpasset rullestolbrukere.

- Dette er å skyte spurv med kanon. Det er ikke behov for handikapdo i alle nye boliger. Her går myndighetene altfor langt, sier Peter Batta til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Rullestoler i alle hjem

Han mener det er nok at 20 prosent av nye boliger som bygger er tilpasset handikappedes behov:

- Selvfølgelig skal man bygge boliger til handikappede, men at alle nye boliger skal være det er samfunnsøkonomisk sløsing. Det holder at 20 prosent av boligene i en blokk - eller 20 prosent av boligene i et eneboligområde, er bygd for rullestolbrukere.

SINTEF: - Helt riktig å kreve handikapdo i alle nye hjem

- Altfor dyrt
Peter Batta peker på at de unge allerede har problemer med å komme inn i et høyt priset boligmarked, noe han mener også politikerne er klar over.

- Sammen med de nye kravene til energisparing, så kan prisen på en ny leilighet på 46 kvadratmeter ifølge Selvaags beregninger øke kostnadene med 430.000 kroner. Når man lager drømmekrav til nye boliger, så blir det altfor dyrt. Sammenholdt med ønsket om at unge skal ha en mulughet til å kjøpe seg inn i boligmarkedet så henger ikke dette på greip. Det er helt vilt, sier Batta.

Les også: Alle nye boliger må ha bad for rullestolbrukere

Selvaags tall kom fram i en artikkel i Aftenposten onsdag, mens Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er litt mer forsiktig i sitt anslag og sier til Nettavisen at de nye kravene til nye boliger vil øke kostnadene med 50.000 til 200.000 kroner.

Møter Navarsete
Peter Batta sier at Huseiernes Landsforbund skal møte kommunalminister Liv Signe Navarsete 14. april og at organisasjonen da vil legge fram sin egen konsekvensanalyse knyttet til de foreslåtte kravene til nye boliger.

- Det er ikke behov for at alle boliger skal være tilpasset rullestolbrukere, men om for eksempel 20 prosent av den nye boligmassen tilpasses rullestolbrukeres behov så kan det være fornuftig at denne ekstrakostnaden fordeles ut på alle nye boliger som bygges, sier Batta.

Annonsebilag