RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er blodrasisme!

Sist oppdatert:
Leserne av Romerikes Blad fikk servert utsagn som «Kanskje en idé å lure på mullaen en nigeriahore eller to» til morgenkaffen.

Da Bjørnar Johansen flyttet fra Oslo til Romerike tenkte han at han skulle gi sin nye lokalavis en sjanse. Men etter å ha lest lørdagens utgave av Romerikes Blad blir det med forsøket. På siden «Vorspiel» haglet det nemlig med rasistiske utsagn.

- Overgangen fra Ullern Avis Akersposten var brutal. Jeg synes det var ganske fantastisk å lese at når Romerikes Blad skal ha litt lørdagsunderholdning, så går det i blodrasisme, sier Johansen til Nettavisen.

Rasistisk
For på én og samme side har lokalavisen trykket følgende utsagn:

«Hvor på gamle Ahus bør det bli asylmottak?

På psykiatrisk, der er dem jo vant til å håndtere gærninger.»

«Ser atte utlendinger med hiv automatisk blir hivi ut av landet. Kanskje en idé å lure på mullaen ei nigeriahore eller to?»

«Ja, om sommeren er vi alle somaliere; vi liker å hvile.»

Det var altfor drøy kost for Johansen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Da jeg så det tenkte jeg at dette ikke kan være morsomt hvis man ikke er skikkelig rasistisk. Dette nører opp om fremmedfrykt og er etter min mening forferdelig. Dersom dette skal sette standard for hva som er allment akseptert for redaksjonelle sider som er redigert av journalister så må man spørre seg om hva som skjer. Da er man ille ute, sier den nyinnflyttede romerikingen før han fortsetter:

- Ansvarlig redaktør er jo Thor Woje, tidligere leder i Pressens Faglige Utvalg. Han vet hvilke etiske retningslinjer man bør holde seg innenfor.

Flere tilfeller
Lederen for SOS Rasisme på Lørenskog, Renate Lehne, leste også lørdagsavisen til Romerikes Blad. Hun konstaterer at avisens såkalte vorspielside ikke har kuttet denne form for «humor».

- Vi klaget på dette og sa at slike ytringer var uakseptable allerede i 2006, men ingenting har skjedd. Det står stadig lignende meldinger på disse sidene til Romerikes Blad. Det synes jeg er synd. Lørenskog er ett av de områdene på Romerike med flest innvandrere, og de må også kunne lese lokalavisen uten å få dette servert. Vi vet at det er en del rasisme på Romerike, men det er synd at dette skal komme i avisen, sier Lehne til Nettavisen.

Hun synes ikke plasseringen i avisen er noen formildende omstendighet.

- At det ligger på humorsiden er med på å legitimere innholdet på en annen måte som er vanskeligere å tilbakevise enn et intervju eller et signert innlegg, sier Lehne.

Ikke greit
Heller ikke Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, synes noe om utsagnene i Romerikes Blad. Han forstår godt at Johansen og Lehne reagerer på lørdagsavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

- Det forundrer meg også at Woje synes dette er greit. Jeg mener man må vise en stor grad av toleranse for sjokkerende ytringer, men dette er jo ikke noe oppgjør med maktpersoner eller religioner. Det er angrep på enkeltmennesker. Det er ikke greit. Det bør være grenser, og disse er omhandlet i Vær Varsom-plakatens paragrafer. At det foregår på en humorside gjør ikke saken noe bedre, sier Kokkvold.

Moro
Ansvarlig redaktør Thor Woje i Romerikes Blad synes man bør ha høyere takhøyde når det er snakk om humor til tross for at denne kan oppfattes rasistisk av mange.

- Vi har registrert at noen har reagert på dette. Det har vi tatt på alvor i diskusjonene om hva som ligger innenfor og hva som ikke gjør det på denne siden. Når det er sagt er dette bare tre innslag på en humorside, og det er ulikt syn på humor. Vi har mange innslag gjennom året som folk blir provosert av, sier redaktøren.

Han innrømmer imidlertid at avisen kan gå over grensen for hva som er greit og hva som ikke er det.

- Noen ganger beveger vi oss på grensen, og noen ganger trår vi over. Det har noe med å treffe planken å gjøre.

- Er disse utsagnene greie eller ikke i Romerikes Blad?

- Det har vært ulikt syn internt, men det vil jeg ikke si noe om.

- Hvordan ville du håndtert denne saken i PFU dersom noen hadde klaget den inn for brudd på god presseskikk?

- Da ville jeg uansett vært inhabil, så det er en hypotetisk spørsmål, men også i etikken håndteres humorsider med litt større spillerom enn andre sider.

Woje sier også at mange av kommunene i avisens nedslagsfelt har en stor andel av innvandrere.

- Hvordan tror du de reagerer?

- Det vet jeg ikke.

Sluppet gjennom for mye
Redaktøren påpeker også at SOS Rasisme ikke har klaget på akkurat denne siden før. Woje sier antirasistene klaget på innvandringsfiendtlige utsagn på en avisside der leserne sender inn sms-meldinger.

- Også der har vi stor takhøyde, og noen ganger har vi sluppet inn ting som ikke burde vært på trykk, sier Woje.

Han sier også at avisen har en løpende diskusjon på hva som er greit og hva som ikke er greit. Redaktøren vil imidlertid ikke kommentere overfor Nettavisen om utsagnene i lørdagens utgave faller i den ene eller den andre kategorien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere