*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er en stor bløff

Rita Lie, mor til ett av barna med nyresvikt, mener Mattilsynet og Gilde svikter med sine tiltak mot dødsbakterien.

26.02.06 14:16

Spesielt reagerer hun på at Vestfold-kjøttdeig ikke blir sjekket.

- På pressekonferansen idag ble det nevnt seks barn som var blitt syke. Men Vestfold og min datter Camilla ble ikke nevnt, kun barn i Oppland. Hvorfor det? spør Rita Lie.

Hun kaller Mattilsynets opplysninger om tiltak for en stor bløff.

- Det er ikke så enkelt som de framstiller det, sier hun.

Først i rekken
8-åringen Camilla Kværner Lie var den første som fikk akutt nyresvikt, hemolystisk-uremisk syndrom (HUS), etter at hun trolig fikk i seg den farlige e-coli-bakterien. Hun ble syk 8. desember, og ble på sykehuset til den 21. Det var samme dag som ett av de seks andre barna ble syke.

- Legene sa først at jeg bare måtte leve med dette og at det var et enkelttilfelle. Men det kan det ikke være. Nå er seks andre syke, sier Lie.

Spiste pizza
Lie fulgte pressekonferansen hjemme fra Tønsberg. Da hun hørte om at Gilde-kjøttdeigen som var produsert på Rudshøgda i Hedmark, begynte hun å strigråte. Hun føler at hun og Camilla ikke blir tatt på alvor - ikke engang regnet med.

- Vi mistenker at Camilla ble syk av en pizza med kjøttdeig vi spiste på en restaurant i Tønsberg. Det lokale Mattilsynet ble varslet om dette da, men de har aldri gjort noe for å undersøke dette, sier hun.

Hvor kjøttdeigen kom fra, vet hun ikke.

Redd for andre
Nå er Lie redd at andre barn i Vestfold skal bli syke av kjøttdeigen som produseres i fylket, fordi Gilde ikke har tatt den i betraktning i forbindelse med hvor de livsfarlige bakteriene kommer fra.

- Kjøttdeigen vi spiser her, leveres og produseres i Sem ved Tønsberg. Hvorfor tas det ikke grep der? spør hun

Nå ønsker hun sterkt at Gilde tar en sjekk på Vestfold-slakteriet.

- Mitt eneste håp er å få tatt rota på dette, så ingen flere barn blir skadelidende, sier hun.

Men Gilde-kjøttdeigen, den kommer i hvert fall ikke innenfor døren hjemme hos familien Lie.

- Nei, det tør jeg ikke. Kall meg gjerne hysterisk mor. Men jeg vil bare passe på og stå opp for datteren min, sier hun.

Mattilsynet etterforsker
Informasjonssjef i Gilde Øst, Sissel Norevik, sier til TV 2 Nettavisen at de har stanset produksjonen på Rudshøgda etter at Mattilsynet fastslo at bakterien kan ha kommet derfra.

Hvorvidt bakterien kan komme fra produksjonen på Sem, kan hun ikke si noe om.

- Det er Mattilsynet og Folkehelseinstituttet som har foretatt kartleggingen av risikovarer. Jeg vet ikke hvordan de har kommet fram til at kvernet kjøtt fra Rudshøgda-anlegget som en sannsynlig årsak. Men nå er det sånn, sier hun.

Hun viser til at Gilde er storprodusenter også av kvernet kjøtt, og at det andre store anlegget ligger i Tønsberg. Samtidig kan Gildeprodukter distribueres over store områder.

- Det er faktisk mulig å kjøpe kjøttdeig fra Rudshøgda i butikker i Vestfold. Men det er vel mest sannsynlig at de kommer fra Tønsberg.

Hun sier ellers at det er Mattilsynet som må se på om det eventuelt skal være noen fare for smitte i kjøttdeig fra anlegget nær Tønsberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag