*Nettavisen* Nyheter.

- Dette er ikke sikker våpenhåndtering

PISTOL PÅ HOFTA: Bevæpnet politi patruljerer rundt Oslo S i forbindelse med terrortruselen mot Norge i fjor sommer. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Vådeskuddet i Stavanger reiser debatt om politiets våpenhåndtering og den nye våpeninstruksen. Erfarne skyttere reagerer.

04.08.15 10:22

OSLO (Nettavisen): Politidirektoratet vil ikke gå i detaljer når det gjelder politiets rutiner for våpenbruk, men ifølge Politiforum går politiet etter den nye bevæpningsordren fra i fjor nå med ladd våpen til vanlig. Det vil si at det er skudd i kammeret på våpenet – til forskjell fra halvladd våpen der magasin med skudd er satt i, men det ikke er tatt ladegrep.

Les også: - Like høy beredskap som norske soldater har i kampoperasjoner i utlandet

Vådeskuddet på politihuset i Stavanger tirsdag 28. juli og en test Politiforum har foretatt viser at det er mulig å utløse skuddet bare ved å stikke en finger ned i hylsteret å ta avtrekk.

Les også: - Hvorfor var våpenet ladd og usikret?

Strider mot vanlig våpenpraksis

Opplysningene som nå kommer fram får erfarne skyttere til å reagere.
I Norges Skytterforbund sier president Jan Tore Berg-Knutsen at hendelsen reiser mange spørsmål.

Jeg stusset over å høre at tjenestevåpenet gikk av i hylsteret

Jan Tore Berg-Knutsen

- Jeg stusset over å høre at tjenestevåpenet gikk av i hylsteret. Det betyr at det var skudd i kammeret på pistolen. På våre kurs står våpensikkerhet i høysetet, og der lærer du at det ikke skal være skudd i kammeret før du skal skyte, sier Berg-Knutsen til Nettavisen.

- Dette er gjengs praksis når det gjelder sikker våpenhåndtering. Når du setter inn magasinet, er det først når du tar ladegrep at våpenet blir skyteklart. Et slikt ladegrep skal det ikke være mulig å ta med våpenet i hylsteret, mener han.

Norges Skytterforbund har 33.000 medlemmer og er et særforbund under Norges Idrettsforbund. Pistolskyting er en av grenene forbundet favner. Nettavisen treffer Berg-Knutsen på telefon på Lesja, der han denne helga deltar på Landsskytterstevnet, som samler 5400 skyttere.

Mener justisministeren må avklare

Berg-Knutsen får støtte av en annen erfaren skytter, Bjarne Eikefjord, medlem i Oslo kommunes skytebaneutvalg. Eikefjord mener Justisdepartementet og Politidirektoratet nå må gå ut og fortelle hva som står i våpeninstruksen og bevæpningsordren når det gjelder sikring av tjenestevåpen.

Klikk på bildet for å forstørre.

POLITIETS PISTOLER: Politiets tjenestevåpen er av typen Heckler & Koch P30L. De fungerer slik at når magasinet settes inn, må ladegrep tas for å kunne løsne skudd. Da føres patronen inn i kammeret, og først da er våpenet klart til å avfyres. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Frykter nye vådeskuddulykker

Fram til november 2014 var våpeninstruksen, etter det Nettavisen kjenner til, at politifolk under bevæpningsordre kunne ha to magasiner i beltet. Disse kunne først settes i våpenet når det oppsto en akutt situasjon. Nå er dette endret. Eikefjord mener at dersom instruksen nå er at politiet skal bære våpen med kamrede og dermed usikrede skudd, så er det ikke til å unngå at det vil skje vådeskuddulykker som den i Stavanger.

Politi eller ikke, det å fly rundt med usikrede skudd i kammeret er ikke forsvarlig

Bjarne Eikefjord

- Politi eller ikke, det å fly rundt med usikrede skudd i kammeret er ikke forsvarlig, sier Eikefjord til Nettavisen.

Han peker på at usikret skudd kan gå av nærmest av seg selv, eller ved en ytre påvirkning, for eksempel ved at noen sparker til våpenhylsteret.

Les også: Hylster skal undersøkes etter skudd på politihuset

- Skal være en innøvd operasjon

- Kan det forsinke politiets reaksjonsevne om de ikke skal kunne ha skudd i kammeret når våpenet er i hylsteret?

- Jeg hører noen påstå det, men det er bare tull. Det å ta opp våpenet og ta ladegrep, skal være en innøvd operasjon og skal ikke kunne forsinke en tjenestemann. Dette går også på sikkerheten til politifolkene som selv risikerer å bli truffet av ukontrollerte skudd, sier han.

Eikefjord mener det kan være i strid med politiets egen våpeninstruks og Våpenlovens bestemmelser om forsvarlig behandling av våpenet dersom politiets bevæpning nå omfatter usikrede skudd i kammeret på våpen i hylster, slik det blir hevdet.

Har ikke ytre sikring

Politiets tjenestevåpen er av typen Heckler & Koch P30L. Ifølge Eikefjord fungerer det slik at når magasinet settes inn, må ladegrep tas for å kunne løsne skudd. Da føres patronen inn i kammeret, og først da er våpenet klart til å avfyres.

- Hvis en patron ikke er kamret, er det fysisk umulig å få avfyrt skudd fra våpenet uten først å ta ladegrep. Og det skal ikke være mulig å ta ladegrep med våpen i hylsteret, sier han.

Det er to varianter av dette våpenet, det ene uten og det andre med ytre sikring. Ifølge fagbladet Politiforum bruker norsk politi varianten uten ekstern sikring. Skudd i kammeret er derfor usikret.

Klikk på bildet for å forstørre.

REAGERER: Jan Tore Berg-Knutsen, president i Norges Skytterforbund, sier han stusser over vådeskuddet på politihuset i Stavanger. Han mener saken reiser spørsmål om politiets våpenhåndtering. Foto: (Norges Idrettsforbund)


POD: Vil ikke gå i detaljer

Politidirektoratet har i en epost til Nettavisen torsdag avvist å gå i detaljer når det gjelder politiets rutiner for våpenbruk. De vil ikke svare på om det nå er hovedregelen at væpnet politi går med skarpladde våpen i hylsteret. I sitt svar sier Politidirektoratet at politiets våpenbruk er regulert i våpeninstruksen og at dagens midlertidige bevæpning er basert på PSTs vurdering av det internasjonale trusselbildet. Her er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. Politidirektoratet anser at trusselen er så alvorlig at uniformert politipersonell med nødvendige godkjenninger bør bære pistol i den daglige tjenesten.

Klikk på bildet for å forstørre.

GRANSKER INTERNT: Men i et intervju med Nettavisen torsdag uttalte politimester Hans Vik i Rogaland at han ikke ser noe kritikkverdig i måten politibetjenten som hadde våpenet som gikk av handlet på. Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Politimester: - Ikke kritikkverdig

Heller ikke Rogalands politimester Hans Vik vil gi konkret svar på hvordan politiet sikrer sine tjenestevåpen. Men i et intervju med Nettavisen torsdag var politimesteren klar på at han ikke ser noe kritikkverdig i måten politibetjenten som hadde våpenet som gikk av handlet på. Vik uttalte at Politidirektoratet ble varslet om hendelsen og at Arbeidstilsynet er koblet inn og at Rogaland-politiet selv gransker hendelsen, men at han mener det ikke er aktuelt å koble inn Spesialenheten for politisaker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag