RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette er rettshistorie

Forsvarerne i Wonderboy-saken er mildt sagt oppgitt over hemmeligholdelsen rundt Munch-avtalen.

Borgarting lagmannsrett fikk fredag overrakt dokumenter tilknyttet en rettslig kjennelse som sier at avtalen skal holdes hemmelig. I retten ønsket ikke statsadvokat Geir Evanger å si hvilken rettslig kjennelse det er snakk om. Retten vil nå avgjøre om dokumentene skal brukes som bevis i retten.

- Jeg, politiet og påtalemyndigheten er pålagt taushetsplikt. Det foreligger en rettskraftig avgjørelse på dette. Jeg kan heller ikke opplyse hvilken domstol som har pålagt taushetsplikt, sa Evanger i retten.

Rettshistorie
- Dette er rettshistorie. Jeg har aldri opplevd at påtalemyndigheten påberoper seg en kjennelse uten at man viser den rettskraftige avgjørelsen. Dette går ikke an, sier Per Sjong Larsen som er en av forsvarerne i den omfattende straffesaken.

Problemet for forsvarerne er at de nå ikke vet hvilken kjennelse de skal forholde seg til hvis de ønsker å komme med innsigelse på taushetsplikten.

For orden skyld: Hverken påtalemynidigheten eller forsvarerne snakker offisielt om Munch-avtalen: Avtalen som gjorde at Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» kom til rette i august 2006.

Knyttet til Munch-avtalen
Forsvarerne har offisielt krevd innsyn i en eventuell avtale mellom David Toska/Skrue og påtalemyndigheten som kan ha innvirkning på Wonderboy-saken. Både Toska og «Skrue» er domfelt i saken. «Skrue» fikk en usedvanlig lav dom i Wonderboy-saken, mens Toska slapp unna forvaring i sin samledom. Nettavisen har tidligere skrevet at disse to er knyttet til Munch-avtalen.

Forsvarerne ønsker å vite om påtalemyndigheten har gjort en avtale som har påvirket skyldspørsmålet og straffeutmålingen i saken.

Fredag vil fagdommerne i Borgarting lagmannsrett fortelle om de mener dokumentene er relevante for saken. Statsadvokat Geir Evanger sier til Nettavisen at dokumentene ikke vil bli lagt fram for retten hvis fagdommerne mener de er relevante. Evanger ønsker ikke å spekulere i hva påtalemyndigheten i så fall vil gjøre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere