- Dette er så vilt at jeg mangler ord

Foto: Inge Wahl (Finnmarken)

- Usmakelig griskhet, sier eks-ordfører Gunn Marit Nilsen (H) om byens nye ordfører.

13.12.11 10:19

BÅTSFJORD: (Finnmarken): Geir Knutsen og Arbeiderpartiet feide Gunn Marit Nilsen ut av ordførerkontoret med valgresultatet i høst. Knutsen var da rektor ved Nordskogen skole. Fra 1. november har Knutsen hevet halv lønn som rektor, samtidig som han har fått full godtgjøring som ordfører.

- Dette er så vilt at jeg mangler ord. Både før og etter valget har Knutsen ropt og skreket om hvor lite penger kommunen har, og at det må skjæres både her og der. Da fremstår det direkte tåpelig at han som ordfører grafser til seg på den måten, sier Nilsen.

Plusser på
Hun får full støtte av Høyres gruppeleder i kommunestyret, Stein Kollstrøm.

- Vi står foran en budsjettbehandling som trolig ender med at det må kuttes i stillinger. Da synes dette som en veldig lite god ordning. Her burde det vært mulig å finne en annen løsning, som å få varaordføreren til å avlaste ordføreren med noen av oppgavene, sier Kollstrøm.

Som ordfører har Geir Knutsen en årlig godtgjørelse på 563.175 kroner. Rektorlønna er på 530.000 kroner. Ordningen der Knutsen skal jobbe 50 prosent som rektor skal vare fram til utløpet av 2011. Det betyr at Knutsen i perioden fra 1. november vil se en økning i lønn og godtgjørelse på drøye 44.000 kroner.

- Det er ille nok det, selv om beløpet ikke er det viktigste i denne sammenhengen. Selv om vi hadde hatt masser av penger å ødsle bort så ville dette vært en totalt uakseptabel måte å løse situasjonen på, sier Gunn Marit Nilsen.

Rådmannens valg
Ordføreren selv lar ikke kritikken gå veldig inn på seg.

- Først og fremst burde jo denne kritikken rettes mot rådmannen, for det er jo han som har foreslått og gått god for denne løsningen. Når det er sagt så er det ikke slik at dette er en heldig situasjon. Så langt der i fra. Jeg ønsket jo ikke dette, men vi har endt med at dette var den greieste løsningen for en kort periode. Fra 1. desember er en ny rektor på plass, og da er dette ute av verden, sier Knutsen.

- Var det ingen annen måte å gjøre dette på?

- Slik vi konkluderte, var dette den beste løsningen. Saken har jo også vært diskutert med de tillitsvalgte, samtidig som lederen av foreldrerådet ved Nordskogen skole er orientert om det, sier Geir Knutsen.

Har vært der før
Rådmann Øyvind Hauken forteller at det er erfaringene fra åtte år tilbake i tid som ble avgjørende for løsningen med en fulltarbeidene ordfører i halv rektorstilling.

- Vi fikk akkurat den samme situasjonen for åtte år siden, da Knutsen ble valgt som ordfører. Han var da rektor, og den gang ble en lærer konstituert i stillingen nærmest over natta. Det ble en vanskelig situasjon for den som hoppet inn i stillingen, og erfaringen fra det tilsa at en reprise av den situasjonen ikke var ønskelig, forklarer Hauken.

Les flere saker i Finnmarken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.