*Nettavisen* Nyheter.

- Dette handler bare om penger

Foto: Morten Holm/Scanpix

- Statnett forsøker å bløffe seg ut av en meget vanskelig sak, sier Naturvernforbundets Lars Haltbrekken.

07.08.10 08:44

Naturvernforbundets leder mener spørsmålet om sjøkabel eller kraftlinjer i Hardanger kun er et spørsmål om penger og at oljeindustrien bør betale for en mer naturvennlig løsning.

4 mrd. eller 900 millioner
Statnett sier det vil koste 4 milliarder kroner å sikre kraftforsyningen til Bergen med sjøkabel over Hardangerfjorden og at det blir for dyrt, samtidig som forsyningssikkerheten blir for dårlig.

De peker på dårlige erfaringer med sjøkabel i Oslofjorden og mellom Norge og Nederland når de argumenterer for ledningsalternativet. Den siste store reparasjonen på NorNed-kabelen tok tre måneder, ifølge Statnett.

Ledningsalternativet med de svært omstridte fjordkryssingene som regjeringen har gitt sin velsignelse til har en prislapp på rundt 900 millioner kroner.

- Strømkunder må betale
- Det blir du og jeg som strømkunder som må betale for raseringen av Hardanger. Det ville være mer riktig at oljeindustrien tar regningen for sjøkabler, siden det først og fremst er deres behov som gjør at kraftbehovet i Bergen-området øker, sier Haltbrekken til Nettavisen.

Arrangerer protestmarsj
Motstanderne av kraftledningene i Hardanger har ikke tenkt å gi seg selv om regjeringen sier at saken er oppe og avgjort. 14. august arrangerer de en protestmarsj mellom Sjusete og Soldal, et populært turområde der de planlagte kraftlinjene skal gå.

- Regjeringen sier at prislappen ikke har vært avgjørende for avgjørelsen, men jeg mener at det nettopp er prisen som har avgjort spørsmålet, sier Haltbrekken.

Han er ikke imponert over Statnetts argumentasjon i saken. I et siste utspill om Hardanger-saken sier konserndirektør Håkon Borgen at de har utredet alternativene og at høye kostnader og svakere forsyningssikkerhet gjorde at de konkluderte som de gjorde om sjøkabler.

Les også: Tok tre måneder å reparere sjøkabel

- Statnett endrer argumentasjon hele tiden. I sin konsesjonssøknad skriver Statnett at en sjøkabel vil gi tilfredsstillende forsyningssikkerhet. Nå sier de det motsatte. De sa også i søknaden at et gasskraftverk på Mongstad ville ta bort behovet for linja. Nå står gasskraftverket der, men Statnett endrer da argumentasjon og sier det er behov for den uansett, sier Haltbrekken.

« ... en sjøkabelforbindelse forventes å ha en akseptabel kapasitet og driftssikkerhet»

Statnett i konsesjonssøknaden fra mai 2006

Les konsesjonssøknaden her:

Konsesjonssøknad med vedlegg fra 2006 (PDF)

Offisiell Statnett-rapport fra desember 2007 (PDF)

Tror ikke på Statnett
Når Statnett peker på kabelproblemene mellom Norge og Nederland og i Oslofjorden spør Haltbrekken seg om det er grunn til alvorlig bekymring.

- Vi har jo sjøkabler til utlandet som skal sikre oss i år hvor regnet uteblir og vi blir avhengige av import av kraft fra utlandet. Hvis problemene med sjøkabel virkelig er så store som Statnett nå påstår har de ført landet inn i en meget vanskelig situasjon. Jeg tror derfor Statnett egentlig ikke mener det de sier nå, men det de sa da søknaden ble lagt fram. De prøver nå bare å bløffe seg ut av en meget vanskelig sak, hevder lederen i naturvernforbundet.

Statnett avviser dette.

- Kan ikke gamble med forsyningssikkerheten
- Dette er ikke bare et spørsmål om penger. Skal sjøkabel brukes for å skaffe Bergen kraft, snakker vi om store og kompliserte anlegg der risikoen for utfall er til stede og kan innebære reparasjonstid på måneder, sier kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett til Nettavisen.

- Vi kan ikke gamble med forsyningssikkerheten til Bergen på denne måten, legger hun til.

Når Statnett i 2006 sa at driftssikkerheten med sjøkabel for Sima-Samnanger er god nok, er ikke det selskapets holdning i dag.

- Det sa vi da, men erfaringer de senere årene har gjort at vi ser annerledes på dette, sier Meldal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.