- Dette har tatt helt av

FÅR KRITIKK: Flere av Nettavisens lesere sparer ikke på kritikken mot Jens Stoltenberg.

FÅR KRITIKK: Flere av Nettavisens lesere sparer ikke på kritikken mot Jens Stoltenberg. Foto: BRENDAN MCDERMID (Reuters)

Hardanger-ordførerne er imponert over støtten de har fått fra det norske folket i kraftlinjesaken.

09.08.10 11:00

Statnett fikk den andre juli i år konsesjon til å bygge en 9,2 kilometer lang kraftledning (420 kV) som skal gå fra Sima til Samnanger.

Saken har fått enorm oppmerksomhet den siste tiden, og det har blitt opprettet en Facebook-side som oppfordrer folk til å lenke seg fast hvis utbyggingen starter.

Siden har nå nesten 70.000 støttemedlemmer.

I tillegg har oppslutningen til Arbeiderpartiet rast på Vestlandet. I løpet av den siste tiden har partiet tapt mer enn 10 prosentpoeng og ligger nå på 16,2 prosents oppslutning, ifølge en måling utført av InFact for VG.

Les også: Flertall for høyresiden i ny meningsmåling

- Fornuften vil råde
Kraftlinja kommer blant annet til å gå gjennom Granvin kommune. Ordfører i kommunen, Jan Ivar Rødland (Ap), mener det er på tide at statsministeren kommer til Hardanger selv.

- Dette har jeg ventet lenge på, og jeg er veldig glad for at dette prioriteres. Vi har alle stått på for å få Jens Stoltenberg til å komme hit og forklare seg. Når han kommer skal ha selv få se hva slags verdier som ligger her, og han vil skjønne at en sjøkabel er en mye bedre løsning, sier Rødland.

Til tross for at motstanden mot kraftlinjeutbyggingen er enorm i Hardanger-området, tror Rødland statsministeren vil bli tatt godt imot.

- Alle som kommer til Hardanger blir møtt med respekt og ærbødighet. Selv om det er mye motstand, skal vi nok klare å oppføre oss og møte han med den respekten en statsminister fortjener. Men mottakelsen er jo også litt avhengig av om han har noe nytt å komme med. Men jeg er alltid optimist, og tror at fornuften vil råde i en så stor og viktig sak som denne, sier han.

Selv har Rødland uttalt at han vil lenke seg fast

- Denne saken har jo tatt helt av. Nasjonen Norge har jo satt et utrolig stort press på regjeringen. Og nå vil Jens Stoltenberg se hva slags konsekvenser dette vedtaket vil ha for samfunnet vårt og for det landskapet vi har rundt oss.

- Folk har sagt ifra
Synnøve Solbakken (Ap) er ordfører i Kvinnherad, en kommune som også er preget av kraftlinjesaken. Hun mener det er en klok vurdering av statsministeren å besøke sakens geografiske kjerne, og ser ikke bort fra at presset fra det norske folk har vært av betydning.

- Jeg tror det handler om at han kommer for å høre hva folket har å si. Det er sånn i store, tunge saker at folk er opptatt av å bli hørt. Folket sier ifra, og når de ikke får gehør for det, vises det i meningsmålingene. Det er rett og slett folket som har sagt ifra. Da er det viktig at han kommer ut i distriktet for å lytte, sier hun.

Likevel har ikke Solbakken tro på regjeringen vil snu i saken.

- Jeg tror nok at vedtaket står fast. Men dette betyr at regjeringen stopper opp, tenker seg om og tar seg tid til en dialog. Men jeg har lite tro på en omgjøring, det er ikke tegn på det.

Selv mente hun, som Granvin-ordføreren, at en sjøkabel ville være det beste alternativet.

- Det gikk ikke slik jeg håpet på. Men jeg har tillit til at vedtaket er fattet på et faglig godt grunnlag, hvor også konsekvensene av å ikke bygge ut er tatt med i betraktningen. Likevel synes jeg det kunne vært begrunnet noe bedre hvorfor sjøkabel ikke er det beste alternativet.

Begge ordførerne skal, i selskap med flere sentrale politikere fra Hardanger, til Oslo førstkommende tirsdag for å møte Jens Stoltenberg i anledning utbyggingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.