*Nettavisen* Nyheter.

- Dette hjelper ingenting

Foto: Egil Fujikawa Nes (The Marketing Techie)

Kolbjørn Sæther synes det var trist å se Oslo sentrum dagen etter opptøyene. Se videoer.

09.01.09 15:20

(iOslo.no) Langsmed Karl Johan forbi Spikersuppa og Stortinget var det en ting som gikk igjen i morgentimene fredag: Knuste ruter. Omtrent i hver eneste butikk hadde det singlet i glass, og ellers travle mennesker stoppet opp for å se på ødeleggelsene.

Se bilder og videoer nederst i saken

- Det er veldig trist at det skal gå sånn, og jeg ble veldig sjokkert da jeg var her i går, sier Kolbjørn Sæther til iOslo.no.

Samtlige ruter knust
Han stoppet opp utenfor Freia-kiosken ved Stortinget, hvor samtlige ruter var knust. Renholdshjelpen som kom først til kiosken, hadde ikke fått med seg opptøyene i går, og var svært overrasket over synet som møtte ham.

Har du tips i saken? Send en mail til tips@ioslo.no!

Han forteller at han lurte på hva i all verden som hadde skjedd, og trodde det var fulle folk som hadde ødelagt butikken.

HTML EMBED
video_embed(11984);

Sæther forteller til iOslo.no at han hadde vært på et møte her i byen, og at noen av hans forretningspartnere tok turen videre til Grand Café.

Måtte flykte fra tåregass
- De måtte flykte ut etter tåregass inne på cafeen, sier Sæther.

Sæther forteller at angrepet var veldig uventet og synd.

- Jeg har personlig sterke sympatier for det palestinske folket, men jeg tror ikke man når fram med sympatien når man går fram på denne måten. Det skaper bare antipatier, sier han.

Ny demonstrasjon lørdag

Blitz melder fredag på sine hjemmesider at det vil bli en ny demonstrasjon mot Israel klokken 14.00.

«I dagene som kommer så vil det være mange som skal ta avstand fra opprørernes steinkasting, ruteknusing og annen motstand mot den ettergivende linja som Norge har i forhold til Israel sin okkupasjon, men Blitz støtter og hilser opprørerne velkommen og ser fram til å delta i videre kamper mot okkupasjonen av Palestina.», står det på siden.

Politiet forteller fredag klokken 11 til iOslo.no at det er elleve personer som fortsatt sitter i arresten. De vil bli avhørt utover dagen.

Doblet bemanning
Til tross for mange knuste ruter, var det ekstremt rent og pent utenfor Stortinget fredag morgen. Det har sin klare grunn. Rengjørerne mer enn doblet sin bemanning.

- Vi satte inn fem ekstra mann og tre ekstra maskiner. Feiingen startet ca. 21.30, og klokken 05.30 var alt ryddet. Det skulle være umulig å se noe fra opptøyene klokken sju i dag morges, bortsett fra knuste ruter, sier avdelingsdirektør Odd Bratteberg i Samferdselsetaten til iOslo.no.

Til vanlig er det tre feiemaskiner som rengjør Oslo sentrum.

Glad for frost
Bratteberg forteller at en av de ekstra maskinene som ble satt inn i jobben var en hjullaster, og mye av jobben besto i manuell plukking av stein.

- Vi er veldig glad for at frosten gjorde at de ikke fikk løs brostein, sier Bratteberg.

Han berømmer entreprenøren Oslo Vei for jobben som ble gjort.

Her ser du videoen fra Freia-kiosken ved Stortinget:

HTML EMBED
video_embed(11985);

Her ser du videoen fra Karl Johan ved Deli de Luca:

HTML EMBED
video_embed(11986);

Klikk på bildet for å forstørre.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag