- Dette må tas tak i

Foto: Keilen, Berit (SCANPIX)

Ingen vet hvor mange som ikke møtte til 1. skoledag.

13.10.10 11:32

Nettavisen har siden skolestart i august forsøkt å få ut tall på hvor mange som ikke møtte til skolestart i Oslo. Men dette har vist seg å være vanskelig.

Vi har blitt lovet tallene en rekke ganger, og over høstferien var siste lovnad.

Men når vi ringer Utdanningsetaten mandag, får vi til svar at tallene ennå ikke er klare, ikke før i november.

- Skolene rapporterer tall per 1. oktober, og fristen for de til å rapportere til etaten er 15. oktober. Så skal de tallene kvalitetssikres før de kan gis ut, sier informasjonskonsulent Åsta Ytre ved Utdanningsetaten i Oslo kommune til Nettavisen.

- Så i løpet november er de tallene klare til å gis ut. De er ikke ferdige ennå, sier hun videre.

- Hvorfor tar det så lang tid å få oversikt over hvor mange som ikke møtte til skolestart?

- Slik er prosessen, sier Ytre.

- Viktig med oversikt
At det skal ta så lang tid å få oversikt over antall elever som ikke møter til skolestart, får stortingspolitiker Mette Hanekamhaug (Frp) til å reagere.

- Jeg synes man skal ha oversikt over hvor mange elever som ikke møter til skolestart. Det er veldig viktig, sier Hanekamhaug til Nettavisen.

Hanekamhaug spurte i forrige uke kunnskapsminister Kristin Halvorsen om dette i Stortinget, om hva slags arbeid som er gjort for å finne ut hvor mange som ikke får oppfylt sin rett til grunnskoleutdanning i Norge.

- Jeg spurte om dette nettopp fordi man ikke har oversikt over hvor mange som ikke møtte til skolestart, sier Hanekamhaug.

- Svaret jeg fikk var at det var kommunenes ansvar, men jeg synes svaret var mangelfullt. Ja, det er kommunenes ansvar å følge med på hvor mange som ikke møter opp, men det er også myndighetenes ansvar å sørge for at rettighetene og pliktene til elevene blir fulgt opp, sier hun.

- Bekymringsverdig
Hanekamhaug liker dårlig at statsråden ikke har oversikt.

- Jeg synes det er bekymringsverdig at man på nasjonalt nivå ikke har oversikt over hvor mange elever som ikke møter, og hvorfor disse ikke møter til skolestart. Dette har vært et problem lenge, og blir diskutert hvert eneste år. Men det vi ser er jo at nasjonale myndigheter holder seg litt tilbake, og har lagt dette over på kommunene, sier Hanekamhaug.

I Stortinget onsdag fikk hun svar fra Kristin Halvorsen på hva regjeringen vil gjøre med problemet. Halvorsen sa at dette er et kommunalt problem, og at departementet nå vil sende ut et informasjonsskriv til kommunene. Svaret mener Hanekamhaug ikke er godt nok. Hun mener det haster med å få gjort noe med problemet.

- Vi mener den retten og plikten elevene har til grunnskoleutdanning, er det absolutt viktigste. Vi kan ikke ha en situasjon der erfaringsmessig 4-5 tusen elever ikke møter til skolestart, sier hun.

Hun tror også mørketallene her er store.

- Vi kan gå ut fra at det er flere mørketall også, utenom de flere tusen som blir rapportert. Dette må tas tak i på nasjonalt nivå, sier hun bestemt og ønsker statlig oversikt og eventuell rettsforfølgelse av foreldre som ikke sørger for at barna sine får utdanning.

- Feilslutning fra Hanekamhaug
Statssekretær Lisbet Rugtvedt har satt seg inn i saken.

- I 2003 var det 85 barn som ikke møtte til skolestart. I 2008 var det redusert til 15, så vårt inntrykk er at Oslo kommune følger dette tett opp, sier Rugtvedt til Nettavisen.

- Kommunene tar kontakt med hjemmet - kontakter deres hjemmemiljø og arbeidsplasser, sender bekymringsmeldinger, kontakter barnevernet og kontakter barnevernet. På nasjonalt hold ønsker vi å få frem en veileder slik at alle kommuner får rutiner på dette.

- Hva vil du si til Hanekamhaugs kommentar?

- Det blir for lett å si at det er Halvorsens ansvar. Det skal ikke tolkes slik at det bare er kommunenes ansvar. Det er klart det er et overordnet nasjonalt ansvar å føre tilsyn med kommunene. Det er et lovbrudd å ikke møte på skolen, så det er ikke noen tvil om at dette er sterke forpliktelser. Vi trenger veilederen for å sikre gode rutiner i alle kommuner.

Hun understreker at de selvsagt ikke lar være å gjøre noe i påvente av tallene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag