RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dette skulle vi ha visst

Foto: Arne Lutro
Sist oppdatert:
Innsidemannen i Stavanger har fått sparken. Hans sjef reagerer på at politiet ikke informerte selskapet om båndene mellom vekteren og Nokas-tiltalte.

Les også: Risikerer millionkrav

Tirsdag fikk den siktede vekteren sparken fra G4S Security Services (tidligere Falck). Vekteren er varetektsfengslet for to uker, siktet for medvirkning til Nokas-ranet. Han har erkjent å ha møtt David Toska, men nekter straffskyld.

Nå reagerer hans tidligere arbeidsgiver på at politiet har vært tilbakeholdne med opplysninger om vekterens kontakt med kriminelle.

- Vi ville stilt et kritisk spørsmål om det kom fram at personen hadde et nært forhold til kriminelle. Husk at denne personen på dette tidspunktet kjørte verditransport. Vi ville iallfall ha gjort når personen er verditransportør, sier administrerende direktør Rolf Gunnar Reisænen i G4s security til Nettavisen.

- Ville garantert gjort noe
Nettavisen informerte tirsdag kveld Reisænen om at politiet lenge har kjent til båndene mellom vekteren og de Nokas-tiltalte Thomas Ingebrigtsen og Dan Pettersen. Etterforskningen av Nokas-saken avdekket at Ingebrigtsen og vekteren var svært gode venner, og at vekteren også kjente Dan Pettersen. Vekteren satt i bilen sammen med Thomas Ingebrigtsen første gang Ingebrigtsen ble hentet inn til avhør.

- Disse opplysningene er helt nye for meg. Jeg kan garantere deg at vi ville gjort noe om vi hadde fått vite om det. Det er utrolig beklagelig at politiet ikke har tatt kontakt og tipset oss, sier Reisænen. Han sier på generelt grunnlag at selskapet kan flytte folk vekk fra sensitive stillinger internt hvis det oppstår mistanke om at personer utgjør en sikkerhetsrisiko.

Mistenkt lenge
Den mistanken har politiet i Stavanger hatt lenge, selv om arbeidsgiveren ikke ble informert. Politiinspektør Ernst Kr. Rossebø i Rogaland politidistrikt sier at politiet har gjort en rekke undersøkelser rundt vekteren, men at det var detaljene fra Toska som gjorde at man fant grunnlag for å sikte ham.

- Vi har etterforsket forhold rundt vekteren så langt vi kunne. Vi har avhørt ham og folk rundt ham, men har ikke funnet nok bevis til å sikte ham. Men det er klart: I etterpåklokskapens lys kan man alltid si at vi kunne gjort jobben bedre, sier Rossebø.

Refs fra forsvarerne
Nokas-forsvarerne på Forus mener at politiet i beste fall har gjort en dårlig etterforskning når det gjelder denne delen av saken. Erling Havnås advokat, John Christian Elden, mener politiet nærmest har sett bort fra denne delen av Nokas-saken.

- De har laget en fasit tidlig og ikke tatt med brikkene som ikke passet inn i puslespillet. Det er en farlig vei å gå i en etterforskning, sier Erling Havnås advokat John Christian Elden.

- Politiet har i en rekke medier sagt at han er sjekket ut av saken. De har jo da gått god for ham blant annet overfor en arbeidsgiver. Et vaktselskap som har må forholde seg til det som kommer fra politiet,

- Ikke sjekket ut
- Vi har aldri sagt at han er sjekket ut av saken, sier Rossebø. Han sier at politiet gjennom etterforskningen hele tiden har veid bevisene mot vekteren for å se om det var mulig å gå til rettslige skritt mot ham.

- Vi trenger en sannsynlighetsovervekt på 50 prosent. Vi mente at vi ikke hadde den overvekten, men det er jo en skjønnsspørsmål, sier Rossebø.

Uansett fikk G4s security aldri vite om mistanken som politiet hadde til deres betrodde vekter.

- I 2004 troppet politiet personlig opp hos oss og beklaget at de hadde tatt feil mann (vekteren ble siktet i en anabole steroider-sak fordi politiet tok feil av Thomas Ingebrigtsen og vekteren red. anm). De var veldig på hugget og møtte opp i ens ærend for å beklaget at han var blitt pågrepet, sier administrerende direktør Reisænen.

- Siden det har vi ikke hørt noe om vekteren. Også da ryktene begynte å gå (Nettavisen gjorde undersøkelser rundt vekteren tidlig i september red. anm) tok vi kontakt med politiet. Vi spurte om vi burde foreta oss noe. Vi fikk klart nei på det.

Rossebø sier det er uheldig at G4S Security Services har hatt en utro tjener.

- Men vi har ingen anelse om hva han har gjort for skade, sier Rossebø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere