RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Dette var trafficking

Sist oppdatert:
Morgan Andersen beskylder agent Rune Hauge for å drive menneskehandel med fotballspillere.

- Hvis jeg har gjort noe galt i denne saken, så er det å vise folk for mye tillit, sa fotballagent Rune Hauge da han vitnet i saken mot Morgan Andersen onsdag.

Morgan Andersen er tiltalt for dokumentforfalskning, og falsk anmeldelse. Men onsdag var det Andersen som kom med beskyldninger i saken

Les også: - Du burde sove med pistol under puten

Den tidligere sportslige lederen i Lyn er full av krigslyst, og har brukt onsdagen til å komme med sterke utfall mot ukulturen i internasjonal fotball. Andersen fremstiller seg selv som den store beskytteren av John Obi Mikel og de tre andre nigerianerne som kom til Norge i 2004.

-Gjeld til agenter
- Jeg opplevde det de drev med som trafficking. De må betale for å komme til gylne Europa. Allerede før de kommer har de gjeld til sine agenter, og hvor lenge de må betale denne gjelden bestemmer agentene, sa Andersen onsdag.

Han mener altså at ikke bare én, men flere agenter hadde rettigheter i forhold til John Obi Mikel. Rettigheter som ville gjort at Mikel måtte ha betalt størsteparten av fotballønnen sin til disse agentene når han ble proffspiller.

Tirsdag fortalte Andersen hvordan han våren 2005 hjalp Mikel å si opp alle sine avtaler med agentene, for deretter å hjelpe ham til en avtale med Manchester United som ga ham 1 million kroner i måneden. I følge Andersen var dette åtte ganger mer enn Mikel egentlig skulle få fra Chelsea.

- Mikels avtale fra 2005 var 1,7 millioner i sign on fee, pluss 200.000 kroner i måneden, sa Andersen.

Les også: - Kriget mot Chelsea

Ler av beskyldningene
- Trafficking. Det var et godt ord, smilte Rune Hauge etter at han hadde vitnet i saken.

- Det er lenge siden man gikk med lenker og slikt, sa Hauge og la til:

- Hvis det verste man kan gjøre er å spille med nummer 12 på ryggen i Chelsea så...

Hauge sa onsdag at hans selskap Profile Sports hadde en avtale med agentselskapet The Sport Entertainment & Media group om å organisere et læringsopplegg for John Obi Mikel og de tre andre nigerianerne i Norge. For jobben fikk Profile Sports 180.000 pund.

Gentlemens agreement
- Alle vi involvert skulle jobbe for at spillerne skulle komme til Chelsea, men spillerne måtte skrive når reglene tilsa at spilleren kunne skrive under kontrakt, sa Hauge i retten.

Han sier at det ikke er vanlig å holde på slike spillere før de er myndige, men at det heller ikke er vanlig å finne talenter som John Obi Mikel.

- Det var en ide som kom opp og en ide som man forsøkte å gjennomføre men dessverre var det noen som ville ha mer, sa Hauge i retten. Hauge sier at det er Morgan Andersen visste veldig godt at spillerne "tilhørte" Chelsea, men at Andersen altså har ønsket seg mer av kaka. Hauge sa onsdag at fordi man ikke kunne skrive under kontrakt med spillerne før 18 års dagen, var alle avtalene såkalte "gentlemen´s agreements"

Mannen som altså ikke var gentleman var Morgan Andersen.

- Pistol under puta
Tirsdag skrev Nettavisen om svært høy temperatur mellom Lyn og Chelsea etter at Lyn hadde gjort det klart at Mikel var deres spiller.

Les: - Som tatt ut av Sopranos

Onsdag fortalte han at Rune Hauges tidligere talentspeider, Jack Karadas, hadde nærmest truet Andersen på livet.

- Han sa at hvis jeg sto på det standpunktet, så måtte jeg sove med pistol under hodeputa resten av livet, sa Andersen i retten.

Andersen fortalte at han også i ettertid har fått en rekke drapstrusler fra en person han ikke ville navngi.

Rune Hauge møtte beskyldningene mot hans tidligere ansatt med et smil i retten.

- Jeg kjenner Jack Karadas så pass godt at at jeg vet det var store ord, men han mente det nok ikke så bokstavelig, sa Hauge.

Hva mener du om en slik oppførsel fra dine ansatte, spurte Andersens forsvarer Cato Schiøtz.

- Det er uheldig, sa Hauge.

- Nå legger jeg ordene i munnen på deg Hauge, men vi kan vel være enige i at det er mer enn uheldig. Det er sterkt beklagelig, sa Shiøtz.

- Ja det var det, innrømmet Hauge.

Tjente fett
Hele kampen om Mikel endte sommeren 2006 da Lyn, Chelsea, Manchester United og Mikel kom fram til en avtale. Denne avtalen er hemmelig, men førte til at Mikel fikk en gullkantet avtale med Chelsea, og at Lyn og Manchester United fikk en bråte med penger

Onsdag fortalte Andersen at han i forbindelse med denne forhandlingen personlig ble tilbudt 200.000 pund for å "bytte side" i saken. Dette avslo Andersen.

- Jeg hadde inntrykk av at Chelsea betalte først og fremst for å slippe å få denne saken i Fifa, sa Andersen. Han mener at saken viser hvordan Chelsea bruker skitne triks for å skaffe seg gode spillere.

Rune Hauge mener derimot at den eneste som har spilt skittent i denne saken, er Morgan Andersen. Hauge sier det absolutt ikke var til Mikels beste at han skrev under proffkontrakt med Lyn like før han innledet forhandlinger med Manchester United.

- Han forlenger altså kontrakten, og fraskriver seg selv penger. Enten er det dårlig rådgivning eller så er han (John Obi Mikel red. anm) tjukk i hue, sa Hauge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere