*Nettavisen* Nyheter.

- Disse forbryterne må stanses

Justisministeren burde for lengst ha satt en stopper for mannen som gjorde 131 lovbrudd i fjor, men som ikke kan straffes, mener Høyre.

24.01.08 16:21

(iOslo.no) Både politiet og svært mange ofre er frustrerte over 38-åringen som daglig begår innbrudd og tyverier i Oslo, men som ikke kan straffes fordi han er diagnostisert som psykotisk.

Justispolitisk talskvinne Elisabeth Aspaker i Høyre mener justisminister Knut Storberget burde ha grepet inn for lengst.

- Jeg tok dette opp som et tema i en interpellasjon rettet mot helseministeren for et år siden. Men det er en gråsone som gjør at heller ikke justisministeren kan kobles av, sier Aspaker til iOslo.no.

Flere hensyn
Hun mener det er tre hensyn som gjør at man må handle i denne saken.

- For det første gjelder det hensynet til vedkommende selv som står bak kriminaliteten, og som ikke kan sette grenser. Da må samfunnet sette grenser og beskytte ham mot seg selv. For det andre er det hensynet til ofrene for denne kriminaliteten. For det tredje er det signaleffekten til samfunnet forøvrig, mener hun.

Hun mener det er et slags lovtomt rom rundt lovbryterne som har fått en slik diagnose, og som dermed i praksis har amnesti.

- Hvis det også er slik at han forstår at han gjør noe galt, men spekulerer i å nærmest håne politiet, så er det en ny bekreftelse på at vi må få lovhjemler for å gripe tak i disse, sier hun.

iOslo.no får opplyst at det i fjor ble henlagt 131 lovbrudd politiet mener 38-åringen står bak. Totalt i politiets registre er han oppført med 326 saker, som alle er henlagt av ulike årsaker.

Tvang
Aspaker mener stikkordet er «tvang».

- Man kan dømme folk til fengsel eller behandling innenfor rammene av loven om psykisk helseevern. Jeg tror nok ikke en helseinstitusjon er svaret, men da må man ha noen andre typer rehabiliteringstiltak som kan få de på rett spor, mener hun.

Oslo politidistrikt har nå sendt et brev til Riksadvokaten hvor de ber om virkemidler. Førstestatsdvokat Knut H. Kallerud ved Riksadvokatembetet ser henvendelsen i sammenheng med et besøk fra riksadvokaten til Oslo politidistrikt for en tid tilbake.

- Vanskelig å akseptere
- Dette er en problemstilling som har vært oppe mange ganger før og hvor riksadvokaten har uttrykt bekymring over at det ikke finnes virkemidler mot en gruppe utilregnelige lovbrytere som kan være ansvarlig for en stor mengde lovbrudd. Justisdepartementet har satt ned et utvalg som skal se på blant annet denne problemstillingen, og dette utvalget er i innspurten nå. Den konkrete henvendelsen fra Oslo politidistrikt har vi sendt videre til dette utvalget hvor også påtalemyndigheten er representert, sier han.

- Selv om dette ideelt sett burde vært løst i psykiatrien, ser det ikke til å være mulig å komme utenom strafferettslige virkemidler. Det er vanskelig å akseptere at noen har fribillett til å gjøre kriminalitet, sier Kallerud til iOslo.no.

iOslo.no har forsøkt å få en kommentar både fra justisminister Knut Storberget og utvalgsleder Øystein Mæland, men har så langt ikke lykkes.

Les flere saker fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag