- Døm ham uansett

Foto: Arne Lutro / Nettavisen

Aktor ba juryen dømme Metkel Betew selv om de tror på ham.

04.01.07 22:11

STAVANGER (Nettavisen): Betew har nektet for at han var med på Nokas-ranet, og har hevdet at han trakk seg fra planene bare en uke før ranet.

- Jeg nevner det som et visst paradoks. Selv om lagretten i motsetning til oss tror på ham, så skal Betew dømmes, sa aktor Arild Dommersnes i aktoratets prosedyre i Gulating lagmannsrett torsdag.

Han påpekte at Betew uansett må dømmes i Nokas-saken, siden han har medvirket ved å være med i planlegging av ranet. Blant annet skal han ha skaffet vernevestene som ble brukt under ranet.

Tror ikke han var i Oslo
Betew har sagt at han var i Oslo på ransdagen, men aktoratet tror lite på den historien

- Betew er en av dem som ikke har erkjent straffskyld så langt. Han hevder å ha alibi på ransdagen, og at han har hatt det hele veien. Han nekter like fullt å si det til politiet, sa Dommersnes.

Han påpekte at Betew satt halvannet år i varetekt før han i det hele tatt nevnte at han hadde et alibi, nemlig at han skulle ha vært hos en kamerat i hovedstaden dagen da ranet skjedde.

- Det han (kameraten, red. anm.) gjør når Betew blir pågrepet av politiet, er ikke som de fleste av oss hadde gjort når man ser at en kamerat blir tatt for noe man vet han ikke har vært med på, sa aktor i prosedyren.

Den omtalte kameraten tar ikke kontakt med politiet og sier at Betew har vært hos ham.

- Han gjør ingenting i den retningen, vektla Dommersnes.

- Har omfattende bevis

Aktoratet mener Betew var en av ranerne som var med inn i Nokas-lokalet under ranet, og de sitter med mange tekniske bevis mot ham.

- DNA-bevisene er ganske omfattende mot Betew, sa Dommersnes.

Begrunnelsen for at Betew trakk seg fra ranet skal ifølge ham ha vært at han ikke stolte på flere som skulle være med på ranslaget, i tilegg til at han hadde en kronisk magesykdommen som han slet med, og som ble stadig verre.

Det er funnet Betews DNA blant annet på drapsvåpenet. En tidligere venn har dessuten hevdet at Betew erkjente å ha deltatt i ranet.

Dommersnes viste til at Betew etter ranstidspunktet reiste til Eritrea via Danmark, og at han på vei hjem til Norge igjen ble pågrepet av politiet i Frankfurt.

- Han vil ikke si hvem han reiste med til Danmark, og gir heller ingen opplagt forklaring på hvorfor han ikke reiser direkte ut fra Norge, sa Dommersnes, og la til at Betew dessuten kjøpte billetten til reisen, som kostet 11.000 kroner, med kontanter.

Aktor påpekte også at Betew er domfelt for flere tidligere ran, en gang for medvirkning til forsøk på ran, i tilegg til to andre ran.

- Lå ikke på sofaen

En av dem som har sagt at Betew var med på Nokas-ranet er medtiltalte Thomas Oscar Ingebrigtsen. Dette ble også trukket fram av Dommersnes.

- Det er klart at legger en det til grunn at det stemmer det Ingebrigtsen sier, så er det opplagt at Betew var med på ranet. Han lå ikke hjemme på sofaen hos en kamerat, sa Dommersnes, som også syntes det var underlig at Betew ikke tok en eneste telefon mens han er i Oslo.

Betew gjør heller ingenting for å bli sett i hovedstaden, for å ha bevis for at han ikke ble med likevel.

- Han kunne ha gått på en bensinstasjon hvor det stort sett er overvåkningskameraer, gått i en bank, gått til legevakten eller kan kunne ihvertfall tatt opp sin egen telefon og hatt noe. Men han gjør absolutt ingenting, ligger bare på sofaen, og det vil etter min oppfatning være galt å legge vekt på det, sa Dommersnes i retten.


- Det er ikke troverdig

Også Ikmet Kodzadziku, som i likhet med Betew nekter for at han var med på Nokas-ranet, fikk gjennomgå av aktoratet torsdag.Kodzadziku hevder selv at han var i Stavanger sammen med ransetterlyste Jusuf Hani ranshelgen, for å gjennomføre en kokainhandel med en ikke navngitt person. Dette ble han ikke trodd på.- Han er i samme båt som Betew. Han har forklart noe i tingretten, og forventer at dere skal tro ham på at den nye versjonen er sann. Kodzadziku har sagt at han av frykt for straff ikke kunne fortelle den historien han nå har fortalt på et tidligere tidspunkt. Da blir det paradoksalt at han nevner denne narkotikahandelen, mente aktor Tor Christian Carlsen.Han syntes det dessuten var underlig at han sier han har et reelt alibi, den personen han skal ha levert stoff til, men likevel ikke vil oppgi navnet på denne personen selv om han tror at vedkommende kan være nøkkelen til å få ham ut av saken.

Carlsen tvilte på at Kodzadziku nærmest på slump havnet i Stavanger ranshelgen.

- Selve historien fra Kodzadziku om stoffet er ikke troverdig etter min oppfatning. Det er påfallende synes vi at disse to hovedmennene skal si seg villige til å levere stoffet selv, og det er påfallende at det brukes så lang tid med stoffet i bilen, sa Carlsen.

Han syntes det også var påfallende at de ble med han de skal ha levert stoffet til for å overnatte der til mandagen, dagen da ranet skjedde, og dermed forlenget risikoen for å bli tatt.

Kan felles av en sneip
Påtalemyndighetens sikreste kort mot svensken, er en sigarettsneip som knytter ham til en av Schumanns biler. Sneipen ble funnet på gulvet inne i bilen.

- Det er ingen holdepunkter for at det er manipulert eller at det er gjort noe med sneipen som bevismiddel. Det er nærliggende å tro at DNA er avsatt ved røyking av denne sneipen. At den har blitt røykt et annet sted enn i bilen, er for oss vanskelig å forstå, sa Carlsen i prosedyren.

Aktoratet mente også at Kodzadziku er mannen som har skaffet Stadium-bagene som ble benyttet i ranet.

- Kodzadziku har enten kjøpt, eller i alle fall besørget disse bagene, tatt dem med til Norge og utstyrt ranslaget med bager, sa Carlsen.

Foto: Arne Lutro


Tviler på tilfeldighetene

Den tredje tiltalte som ikke blir trodd av påtalemyndighetene, er Alf Henrik Christensen, som nekter all befatning med ranet.

- Alf Henrik Christensen hevder uskyld på samme nivå som Betew og Kodzadziku, påpekte Carlsen.

Christensen har fortalt at han skulle til Haugesund for å jobbe ved en bedrift han er medeier i. På en bensinstasjon i Arendal møtte han tilfeldigvis medtiltalte Havnå som skulle samme vei. De to slo følge og skilte ifølge Christensen lag utenfor Stavanger.

- Skal dere tro ham på at han er uskyldig så skal han ha rent tilfeldig har leid bil på samme tid som en skyldig raner, Erling Havnå. De to bilene skal tilfeldig ha blitt hentet ut med kort mellomrom, og så skal han tilfeldig ha truffet på Havnå og kjørt sammen uten en forutgående avtale til Stavanger, sa Carlsen.

Han tvilte på om Havnå, som har innrømmet deltakelse i ranet, ville ha slått følge med Christensen om han viste at han var uskyldig, for å ikke dra ham inn i saken.

Til sammen er det fire av de 13 tiltalte i Nokas-saken som nekter for at de var med på ranet; Thomas Thendrup, Alf Henrik Christensen, Metkel Betew og Ikmet Kodzadziku.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.