RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Domstolene bør prøve bøtenivået

Foto: Morten Holm (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den profilerte tingrettdommeren Tor Langbach stiller spørsmålet om domstolene skal føle seg bundet av regjeringens nye satser for trafikkbøter.

Regjeringens nye bøtesatser for trafikkforseelser kan bli overprøvd av straffelovens paragraf 27 som slår fast at det skal «tas særlig hensyn» til inntekt og formue når det skrives ut bøter, skriver tingrettsdommeren Tor Langbach i en artikkel i Aftenposten lørdag.

- Fortjener å bli prøvd
Langbach mener det nye bøtenivået fortjener å bli prøvd for domstolene så raskt som mulig og antyder også at det bør oppnevnes offentlige forsvarere i slike «prøvesaker».

Langbach ble landskjent som dommer i Orderud-saken. Nå stiller han helt åpent spørsmålet om domstolene skal føle seg bundet av regjeringens nye satser for forenklede forelegg.

Andre motiver?
Langbach finner det oppsiktsvekkende at det skal være finansdepartementet som har vært en drivende kraft bak de nye bøtesatsene.

Han mener det er betenkelig dersom motivet for å fastsette et nytt bøtenivå har vært noe annet enn det strafferettslige, skriver NTB.

Det var 1. februar at de nye, rekordhøye bøtesatsene ble innført. Protestene har ikke latt vente på seg, både fra bilister, organisasjoner og politikere.

Mener du trafikkbøtene bør følge inntekstnivået?
Ja
Nei
Bryr meg ikke

Se resultat

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere